Nyilván nem északról beszélünk. Íme a leggazdagabb koreaiak listája tavalyról, amit találjuk ki, ki vezet.

Dél-Korea leggazdagabb embere ugyan ki is lehetne, ha nem I Gonhi, a Samsung-megamogul, részvényeinek értéke körülbelül 11 milliárd dollár, amivel a világranglista szerény 95. helyén áll "csak". Az öregurat (70) egyébként egyszer már majdnem lecsukták adócsalásért, de aztán mégse, mert a Samsung túl értékes az országnak (a GDP 20%-át adja, egyedül), így inkább csak kapott egy csúnya pillantást a bírótól, meg némi zsebpénznyi büntetést.

Második helyen is egy csebolcég vezére áll - meglepetés - a Hyundai elnöke, Csong Monggu, aki szintén nem mai csirke már, de eléggé le van maradva golfpartnere mögött, neki csak 6 milliárd dollárra rúg a vagyona. Akárcsak I-t, őt is felmentette már a bíróság némi bírsággal börtön helyett.

A harmadik helyen kevéssel a papa mögött, mintegy 3 milliárd dollárral rostokol Csong Üszon, a Hyundai-vezér fia, a konglomerátum alelnöke. Nem tudom, de a doramákban a csebolörökösök általában szebb pasik, nem? Jó, hát mondjuk a papa se éppen egy Sean Connery.

Negyedik helyen zárt Szo Kjongbe, az Amorepacific kozmetikai cég vezére, mutatva, hogy valóban őrületes a kereslet a kozmetikumok iránt Koreában.

Az ötödik helyet Az SK Holdings csebolcég feje, Cshö Thevon kaparintotta meg.

A leggazdagabb koreai asszony természetesen a Samsungmogul felesége, Hong Rahi, aki valamivel több mint egymilliárd dollár értékű részvényeivel sógornőjét, a Shinsegae Group igazgatónőjét, I Mjonghit verte meg.

Hong Rahi

I Mjonghi

Felkerült a leggazdagabbak listájára a YG Entertainment kiadó tulaja, Jang Hjonszok is, aki tavaly lenyomta a rivális SM Entertainment évek óta első helyen ücsörgő I Szomanját, mint a leggazdagabb szórakoztatóipari mogul, részvényei kicsivel több mint 200 millió dollárt értek, amivel a lista 76. helyére került.

A leggazdagabb szórakoztatóipari mágnás Jang nem csak céget vezetni tud ügyesen, de a dalai is jók. Kevesen tudják róla, hogy egykoron a Seo Taiji & Boys együttes tagja volt, ők voltak azok, akik átírták a K-pop történelmét, tőlük számítják a K-pop új korszakát, a mai dalok sikerformátumát alkották meg, azóta is erre "gyártják" az összes K-pop-dalt. Persze ez jórészt Szo Thedzsi érdeme és nem Jangé, dehát mégiscsak egy banda voltak.


Források: Bloomberg.com, Koreatimes.co.kr