Most, hogy a világsajtó tele van a Samsung és az Apple pereskedésével, talán ideje jobban megismerkedni a koreai óriással, ugyanis a Samsung sokkal több, mint egy mobilgyártó cég.

1. A Samsung 1938-ban alakult kis családi vállalatként és eredetileg tésztát gyártott. Csak a hatvanas években kezdett el az elektronikai ipar felé kacsintgatni.

2. A Samsung Electronics 2009-ben a világ első számú technológiaipari cége volt, idén a második az Apple mögött.

3. A Samsung csoportnak építőipari vállalata is van, ami többek között a világ legmagasabb épületét, a Burdzs Kalifát építette, de ők húzták fel a Petronas-ikertornyokat Malajziában és a Taipei 101 felhőkarcolót is.

4. A Samsungnak egy időben saját autógyára is volt, amit később megvett a Renault, de a járgányokat ma is Renault-Samsung néven forgalmazzák.

Renault-Samsung SM7. Fotó: Ceficefi, CC-BY-SA-3.0


5. Hajóépítéssel és nehézgépek gyártásával is foglalkozik.

6. The Shilla néven luxusszállodaláncot üzemeltet.

A The Shilla szálloda Csedzsu szigetén. Forrás: The Shilla


7. A Samsungnak hatalmas a befolyása Dél-Korea gazdaságára és politikai életére is. A cégcsoport bevételei a koreai GDP 20%-át teszik ki. Amikor 2008-ban a cég elnökét, I Gonhit letartóztatták adócsalás miatt, a bíró azzal mentette fel a börtönbüntetés alól, hogy túlságosan fontos a Samsung a koreai gazdaságnak ahhoz, hogy a teljhatalmú ura börtönbe menjen. Pénzbüntetést kapott és közmunkára ítélték.

8. Három felhőkarcolóból álló központját Szöulban egyszerűen csak Samsung Town néven ismerik. Amikor a Samsung ide költözött, a környék lakásárai az egekbe szöktek. A felhőkarcolók alatt földalatti bevásárlóközpont üzemel. 

Samsung Town. Fotó: Justin Howard, Flickr.

9. A Samsung termékei megfizethető árúak külföldön, és olcsóbbak, mint például az Apple, ezzel szemben Koreában igen borsos az áruk.

10. A Samsung "anyavállalata" az Everland, ami Korea legnagyobb élményparkját üzemelteti. Everland Ázsiában az 5. leglátogatottabb élménypark, a világon pedig a 12. 

Everland. Fotó: classcorner.com