Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Íme a jövő: napkollektoros szuperfák Szingapúrban

Ázsia manapság a high-tech csodák színtere, gyakorlatilag gombamód szaporodnak a szájtátós projektek, és szerencsére ezek egy része kifejezetten a fenntartható fejlődés jegyében született. Ilyen projekt az idén Szingapúrban átadott Gardens by the Bay, ami valószínűleg a világ legmenőbb kertje. Amellett, hogy két, éghajlatszabályozóval rendelkező megaméretű mesterséges dómban a világ minden tájáról összegyűjtötték az érdekesebbnél érdekesebb növényeket, az óriás parkban 18, egyenként 25-50 méter magas szuperfa is található. Ezek ember alkotta mechanikus fák, melyek törzsén különféle futónövények tekeregnek, és több funkciót is betöltenek, 11 közülük napkollektorral van felszerelve, energiát termelnek. Más fák a dómok szellőzőcsatornáiként szolgálnak vagy éppen esővizet gyűjtenek. A parkot mintegy egymilliárd szingapúri dollárból építették fel és idén nyáron nyitották meg.  A fák közül kettőt össze is kötöttek, itt szabadon lehet a magasban sétálni. 

 

Fotók: CNN

0 Tovább

Már nem fikció az óriásrobot

Hol vannak már a régi szép idők, amikor popcornt tuszkolva a szánkba bámultuk a sci-fi filmek óriás robotjait, és megkönnyebbülve jöttünk ki a moziból, hogy nekünk nem kell ilyenekkel szembenéznünk, haj de a jó a fikció? Hát, bukta. A japánok ugyanis ezt is megcsinálták, méghozzá nem játékszernek. Két év alatt a  Suidobashi Heavy Industry megalkotta a 39 éves Kurata Kogoro régóta dédelgetett álmát. A KR01 Kuratas névre hallgató, négy méteres, több tonnás, óránkénti 10 km-es sebességre képes robotot ember irányítja, de akár egy mobiltelefonnal is lehet kontrollálni. A metálszörny percenként hatezer töltényt képes kilőni, a pilóta egyetlen mosolyára, a fémdoboz ugyanis mozgásérzékelős. Csupán úgy cirka 322 200 000 forintot kóstál a prototípus. Megálmodója egyébként egy művész, aki kovácsolt vasból alkot műtárgyakat. 

A szép csajok kötelezőek a promóhoz, ugye.

0 Tovább

Ahogy én láttam Kínát

Tavaly Kínában töltöttem egy hónapot ösztöndíjjal, és bizony tapasztaltam egy csomó fura és érdekes dolgot erről a kivételes országról, íme egy csokorra való apró érdekesség, amit fix, hogy nem tudtál róluk!

  •  Az építőmunkásoknak is olyan a frizurája, hogy a legnagyobb popsztárok is megirigyelhetnék. Nekem tátva maradt a szám, amikor az egyetem felújításán dolgozó munkásokat figyeltem, ahogy tökéletesre lőtt sztárséróval tolták a maltert.
     
  •  A szupermarketek élelmiszerválasztéka valami elsöprő. Ha azt hiszed, nálunk túl sok féle csipsz kapható, például, akkor tutira nem kóstoltál még homár, tengeri hínár, uborka vagy áfonya ízű Lay'st! Vagy sütőtök ízű joghurtot és főtt kukorica, esetleg borsó ízű jégkrémet. Netán fűszeres-csípős szárított óriásbabot szotyi helyett a meccsnézéshez. Irdatlan mennyiségű és választékú nassolnivalót gyártanak, a különféle szárított-préselt gyümölcshúsoktól a nyolcmillió féle szárított tengeri kütyükön át a minizacskókba csomagolt fűszeres borsóig.
     
  • A külföldi szupermarketek kínai nevében mindben szerepel a 乐 le (lö) szótag, aminek jelentése "boldogság". Például a Carrefour az 家乐福 jialefu (csialöfu), a Tesco pedig 乐购 Legou (lökou), "boldog vásárlás".
     
  • Az uborkát meleg főételként is lehet enni. És finom!
     
  • Akár 150 forintból is lehet egy teljes menüt enni.
     
  • A lótuszvirág magját nasiként fogyasztják, az óriási leveléből pedig alkalmi napernyőt készítenek.
     
  • Reggelire instant levest fogyasztanak legszívesebben, és vannak külön reggeli beálló éttermek, ahol gyorsan fel lehet hörpinteni egy kis leveskét munkába menet.
     
  • A legutolsó szupermarket halaspultjában is kapni teknősbékát. 
     
  • Meglett férfiak nem szégyellnek rózsaszín, virágmintás táskával járni. Itt nem ciki a Hello Kitty-s szatyor a pasiknál sem.
     
  • Minden sarkon van egy KFC, ahol rizskörettel is lehet menüt rendelni.
     
  •  A taxiból csak a jobb oldalon lehet kiszállni. 
     
  •  A helyi BKV buszain tévét lehet nézni. Saját műsoruk van.
     
  • A vasúti pályaudvarokon ugyanúgy átvilágítanak, mint a reptéren.
     
  • Kína használja a világon a legtöbb építőanyagot: úton-útfélen felhőkarcolót építenek. Minden második sarkon. (Csak azért minden másodikon, mert minden elsőn egy KFC terpeszkedik). 
     
  •  A közlekedési lámpák hatalmasak tudnak lenni. 
KFC-menü rizzsel
Erre már nem mondhatja senki, hogy "de nem vettem észre a lámpát, biztos úr!"
A boldog vásárlás ígérete... 
150 forintért sok zöldség, tojás és kenyérféleségek. (És finom is) Villa viszont nincs. 
Épülnek a felhőkarcolók Tiencsinben
A kínai kaja nem is hasonlít arra, amit itt a kínai gyorsétkezdék kínálnak. Pár példa:

Marhahúsleves, literes alapkiszerelésben. Bődületesen fincsi. 
Fincsi, olcsó. A legközelebbi tányéron egy keserű zöldségféle van a ku gua, "keserű tök", ami nagyon egészséges, álltólag. Az íze elsőre nagyon fura, de teljesen megszokható. A mellette lévő tányéron szecsuáni csirke figyel, igazi szecsuáni, azaz sárkányfüstölősen csípős! Az ételeket általában így tálalják, mindenki vesz magának pálcikával, és persze jó nagy adag rizset kell mellé fogyasztani.

Hotpot-étterem tengeri herkentyűkkel. A nagy tálakban alaplé fortyog bunzenégő fölött, ez speciel gombaleves. Ebben kell a nagy, forgatható üveglapra tett mindenféle, vékonyra szeletelt herkentyűt, marhahusit meg zöldségeket hirtelen-főzni. Pár másodperc alatt megfő, aztán mártásokkal fogyasztható. Nyami.
A felszerelés: a nagy tál a hotpot-leves, mellette a két kisebb csészében a szószok, az egyik csípős, a másik nem. A kis tálkában a bal oldalon nassolnivaló, előtte nedves kendő kéztörléshez. Kanál és pálcika a másik oldalon. Az üveglapot mindenki kedvére oda forgatja, ahova akarja, és leemeli róla a kiszemelt kaját. 
Csirkehusi különféle mártásokkal és csípős-fűszeres uborka (úristen, az milyen finom volt!). Ezt nem kellett külön rendelni, járt az étel mellé "köretnek". 

1 Tovább

Mutasd a véred, megmondom ki vagy!

Emelje fel a kezét az, aki tudja, mi a vércsoportja. Na ugye. Nálunk ha valaki nem véradó vagy nem volt nagyobb műtétje, nemigen foglalkozik azzal, hogy mi a vércsoportja. Japánban és Koreában azonban olyan kultusza van a vércsoportoknak, ami már-már félelmetesnek is tűnhet. E két országban (meg még pár másik ázsiai országban is) az emberek többsége szentül hiszi, hogy a vércsoport megmutatja az emberről, hogy milyen is valójában.

Olyasmi ez, mint nálunk a horoszkóp szerinti személyiségjegyekkel való megszállottság, csak éppen Japánban és Koreában ezeket vér komolyan veszik. Vannak külön tévéműsorok, könyvek, az újságokban vércsoport szerinti horoszkóp, diéta, de még külön termékcsoportok is készülnek ezzel a marketinggel, sampon, arckrém de még óvszer is kapható vércsoport szerinti bontásban... A kommersz cuccokon meg a könnyed napi horoszkópozáson túl azonban a vércsoport szerinti személyiségtípusozás Japánban például akkora méreteket öltött, hogy komoly diszkriminációval néznek szembe a B és AB vércsoportú emberek (mert nekik vannak a legkevésbé kedvelt tulajdonságaik), vannak cégek, akik vércsoport alapján választják ki a munkaerőt, de még iskolákban, óvodákban is csinálnak vércsoport szerinti bontást. Sőt, még a politikusok is hivatkoznak rá, ezzel takargatják a hibáikat vagy igazolják a rossz döntéseiket. Mindezt úgy, hogy az egész egy áltudományos humbug, természetesen, hiszen az ember vércsoportjának a világon semmi köze nincs a személyiségéhez, és hiába próbálják értelmes tudósok ezt a japánok és a koreaiak fejébe verni évtizedek óta, ők makacsul hiszik tovább. 

Az egész a náci Németországhoz vezethető vissza, ahol a vércsoportokkal akarták bizonyítani a német "faj" felsőbbrendűségét, az 1930-as években a japánok is átvették a dolgot, megpróbálva "tökéletes katonákat" nemzetni (!). A minden tudományos alapot nélkülöző teória a háború után elült, az 1970-es években azonban Nomi Maszahiko könyve újraélesztette és mintegy mániává alakította Japánban a vércsoport szerinti személyiségmeghatározást, amit aztán más ázsiai országok is átvettek, legfőképpen Korea. Mindezt úgy, hogy az illető ügyvéd és semmilyen orvosi háttere nincs. A japán és a koreai hírességek adatlapjain is szerepel a vércsoportuk és szinte minden nyelvtanulós weboldalon megtanítják nekünk a kérdést: "Milyen a vércsoportod?", rögtön a "Hogy hívnak" és a "Hány éves vagy?" után. Koreában film is készült My Boyfriend is Type B címmel, ahol a főszereplőnő nagy dilemmában van, mivel a kiszemelt pasijának vércsoportja B, ami köztudottan alkalmatlanná teszi a srácot a párkapcsolatokra. 

Szóval akkor lássuk, kinek mi fán terem a vére! (Szigorúan csak for fun)

„A” ("Földművesek")

jó tulajdonságok: őszinte, kreatív, józan, visszafogott, türelmes, felelősségteljes, hűséges
rossz tulajdonságok: finnyás, túlzottan őszinte, csökönyös, feszült
ajánlott diéta: vegetáriánus étrend

„B” ("Vadász")

jó tulajdonságok: vad, aktív, cselekvő, kreatív, szenvedélyes, erős, jó barát
rossz tulajdonságok: önző, felelőtlen, nem képes megbocsátani, szeszélyes, a legkevésbé alkalmas házasságra
ajánlott diéta: kerülni kell a csirkehúst

„AB” ("Humanista")
jó tulajdonságok: megfontolt, összeszedett, racionális, társaságkedvelő, alkalmazkodó, megnyerő
rossz: kritikus, döntésképtelen, feledékeny, felelőtlen, „kétarcú”
ajánlott diéta: sok tengeri kütyü és tejtermék, kevés hús 
„O” ("Harcos")
jó tulajdonságok: magabiztos, határozott, optimista, erős akaratú, intuitív, ambiciózus, nyílt
rossz tulajdonságok: énközpontú, hideg, kétkedő, kiszámíthatatlan, munkamániás
ajánlott diéta: kevés gabonaféle, sok hal, sovány húsok 

BBC, Huffington Post, Wikipédia

0 Tovább

A beszélő elefánt

A dél-koreai Everland állatkertben él egy 22 éves elefánt, Kosik, aki tud beszélni. Persze nem összefüggő mondatokról van szó, csupán szavakról, ez mégis egyedülálló dolog, hiszen rajta kívül még nem találkoztak kutatók olyan elefánttal, ami imitálni tudná az emberi beszédet. 

Kosik fogságban született 1990-ben és éveken keresztül nem volt kapcsolata más elefántokkal, csupán gondozóival érintkezett. Kutatók véleménye szerint ez okozhatta, hogy az állat megpróbált úgymond "kommunikálni" az emberekkel és megtanult néhány szót utánozni. Ki tudja ejteni például a "jó", "ülni", "szia", "nem" és "lefeküdni" szavakat, persze nem teljesen úgy, ahogy az emberek, de nagyon hasonlóan. Az elefántot vizsgáló kutatók szerint Kosik nem ismeri a szavak jelentését, csupán ismétli őket gondozója után. 

Kosik gondozója évekkel ezelőtt vette észre, hogy kedvenc elefántja "beszél hozzá", ám amikor értesítette erről a főnökét, az bolondnak hitte. Ma már még Európából is utaznak szakértők az Everland állatkertbe, hogy Kosik lenyűgöző képességét vizsgálják.

0 Tovább

Xiaolongimnida

blogavatar

A blog kínai, koreai és általában véve ázsiai témákkal foglalkozik. A Xiaolong kínaiul kis sárkányt jelent, az -imnida végződés pedig koreaiul annyit tesz: "vagyok".

Utolsó kommentek