Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Világító cseresznyevirág-szirmok Japánban

A japánok már milliószor bizonyították, hogy ha kreatív technológiáról van szó, akkor egyszerűen nincs kihívójuk. Cseresznyevirág-halom a tél közepén? No problem!

Mie prefektúra Kuvana városában a Nabana no szato botanikus kert november végétől márciusig elképesztő díszkivilágítást kap. Több millió apró ledlámpácskából hihetetlen élményt varázsolnak. Ráadásul a lederdőt napkollektorok segítségével működtetik, tehát abszolút környezetbarát a varázslat. Így lehet a tél közepén cseresznyevirág-alagutat építeni.

A Fényalagút 2006 óta látványosság a botanikus kertben, 1,2 millió virág alakú ledlámpácskából áll.

Mesterséges ledszivárvány

Itt található Japán legnagyobb kivilágított vízi látványossága is: 120 méter hosszú.

A Fudzsi-hegy is életre kel

A botanikus kert egyébként (és nyilván nem télen)

Hivatalos honlap

0 Tovább

A legkeresettebb ázsiai modellek

Az ázsiai modellek iránt nagy volt idén a kereslet, és szakértők szerint a trend folytatódni fog. Nem csak Ázsiában, de a világ minden táján szívesen reklámoznak ázsiai lányokkal, a Victoria's Secrettől az Estée Lauderen át a L'orealig számos márka választ magának ázsiai származású arcot. Íme az utóbbi idők legsikeresebb ázsiai modelljei.

LIU WEN (Liu Ven)

Az 1988-as születésű leányzó ma az egyik legkeresettebb kínai modell, ő volt az első kínai lány, aki a Victoria's Secret kifutóján parádézhatott, de modellkedett Calvin Kleinnak, a Dolce & Gabbananak és a Chanelnek is. A models.com az ötödik helyre sorolja a világ szupermodelljeinek listáján.

Vogue China

Numéro China

SUI HE (Szuj Ho)

14. a model.com toplistáján,  Szuj Ho 1989-ben, Csöcsiangban született Kínában, modellkedett Ralph Laurennek, a Dolce & Gabbananak és Vivienne Tamnak is. 

HYONI KANG (Kang Hjoni, születési nevén Kang Szonghjon)

A koreai születésű, 25 éves Kang Hjoni 2008-ban elnyerte a Ford Supermodel of the World címet, az első ázsiai lányként a verseny több mint 30 éves történelme folyamán. Azóta foglalkoztatta a Lacoste, a Marc by Marc Jacobs, a Hilfiger, az American Eagle is.

Fotó: Inapad.com

SUN FEI-FEI (Szun Fej-fej)

1989-ben született Hopejben, Kínában. Munkái között található Chanel, Takashi Watanabe, Philip Lim, Givenchy, Louis Vuitton és Calvin Klein is.

Vogue

Fotó: Imaxtree

TAO OKAMOTO

Az 1985-ben Japánban született lány olyan nevekkel dolgozott, mint az Emporio Armani, Ralph Lauren, Emanuel Ungaro.

Shu Uemura

WANG XIAO (Vang Hsziao)

Listánkon az egyik legfiatalabb, 1991-ben született Kínában. 2010 óta modellkedik, áttörést akkor ért el, amikor Calvin Klein modellje lett egy parfümreklámban, de az Emporio Armani is alkalmazza.


SHU PEI-QIN (Su Pej-csin)

Szintén Kínából, az 1990-ben született Pej-csin 2008-ban tört be a divat világába, amikor párizsi és new yorki kifutókon kezdett dolgozni neves divattervezőknek. 2010-ben a Maybelline arca lett, modellkedett a Givenchynak, a Guccinak, a Diornak és a Chanelnek. 

V magazine

NYmag.com

MING XI (Ming Hszi, születési nevén Hszi Meng-jao)

Az utóbbi két év felemelkedőben lévő kínai csillaga, az 1990-ben született Ming Xi 2010-ben kezdett el dolgozni olyan nevekkel, mint a Givenchy, a Dior vagy John Galliano.

Fotó: Imaxtree

0 Tovább

Híres sárkányok

Hamarosan véget ér a Sárkány éve, lássuk hát, hogy milyen is egy sárkány, és Ázsiában kik a leghíresebb szülöttei a jegynek. 

Éles nyelv és végtelen erő

A keleti asztrológiában a legerősebb jegy, a sárkány a kínai kultúrában az erő, a siker, az ambíció megtestesítője, nem véletlenül lett jelképe a császári dinasztiáknak. Ennek megfelelően a sárkány évében születettek ambíciózusak, bátrak, intelligensek, magabiztosak és lelkesek, éles a nyelvük és nem félnek a kihívásoktól. A rendkívül magabiztos Sárkány arrogánsnak és önfejűnek tűnhet. 

A kis sárkány

A leghíresebb keleti sárkány minden bizonnyal Bruce Lee, akinek a filmes világban ismert neve 李小龍 Lee Siu-lung (Lí Szíu-lung), mandarinul Li Xiao-long (Li Hsziao-lung), azaz "kis sárkány" volt. Tipikus sárkány, nagyratörő, rendkívül intelligens és határozott, aki mágnesként vonzotta magához az embereket. Maximalista, aki még tévénézés közben is edzett, mániákusan ügyelt arra, mit eszik és sajátos filozófiai elveket vallott. Kevesen tudják, hogy csak négy teljes harcművészeti filmet forgatott, viszont gyerekkorban több mint húsz filmben játszott, mivel kantoniopera-énekes édesapja színész is volt. Amerikában született, de Hongkongban nőtt fel, 19 évesen, forrófejű sárkánytermészete miatt kellett visszatérnie születése helyére, ahol aztán végül kiközösített "sárgából" jól menő kungfuedzővé majd hollywoodi színésszé avanzsált. Igazi hírnevet azonban Hogkongban forgatott filmje, A nagyfőnök hozott neki, ami kultuszfigurává emelte a karizmatikus kis sárkányt. Számos legenda kering erejéről, ügyességéről, ezek többsége természetesen felnagyított és eltúlzott, amihez az életéről forgatott filmek is nagyban hozzájárultak. Merész ötleteivel, karizmatikus megjelenésével és formabontó életével (például, hogy kínai létére fehér nőt vett feleségül) már életében legendává vált, amit korai halála csak fokozott. Érdekesség, hogy ugyancsak fiatalon és tragikusan elhunyt fia, Brandon szintén a Sárkány évében született.


Egy női sárkány

A lélegzetelállítóan szép hongkongi színésznő, Maggie Cheung is a Sárkány jegyében látta meg a napvilágot. A szépségkirálynőből vászonra lépett Maggie nem csak szépségével nyűgözte le a közönséget, tehetségét számtalan igen neves díjjal jutalmazták, többek között a Cannes-i fesztivál díjával és Ezüst medvével. Karrierje Jackie Chan Rendőrsztori-sorozatával kezdődött, de emlékezetes alakítást nyújtott Csang Jimou nagy szabású Hős című filmjében is.

A thaiok sárkánya

Bizony, a thai Bruce Lee-ként emlegetett Tony Jaa szintén Sárkány, '76-os. A legfrissebb hírek szerint hamarosan apukává váló harcművész-kaszkadőr bár nem tűnik sárkányos fajtának, azért kitartásában, ambícióiban megmutatkozik horoszkópja, ahogyan forrófejűségében is, amit jól mutat az Ong Bak 2-3 kudarcának története. 

A fashionista sárkány

1988-ban számos híres sárkány született Ázsiában, az egyik legtipikusabb képviselője a jegynek az ész- és formabontó G-Dragon, a magabiztos rapper-zeneszerző, aki aztán tényleg nem fél a kihívásoktól, excentrikus és extrém, s talán a legszínesebb sárkány mind között. Jó példa erre legújabb húzása, a napokban tartott Asian Music Awardson a műsor alatt festette be a haját szőkéről vörösre, és nagyon vagány volt mind a megjelenése, mind a viselkedése.

A Bartók-rajongó sárkány

A sárkány évében született Tajvan egyik legnagyobb sztárja, a zenei zseni, és nem mellékesen igen vonzó külsejű Leehom Wang is. Amerikában látta meg a napvilágot és komolyzenét tanult, sztárrá azonban Ázsiában vált, ahol fúziós zenéjéről ismert: a hagyományos kínai zenét kombinálja pop-rockkal, rappel, R&B-vel, hiphoppal. Erre az útra pedig nem más inspirálta, mint Bartók Béla népdalgyűjtő útja, bizony. Komolyzenei tudása erős alapot ad a komponáláshoz, zongorán, gitáron és hegedűn is játszik és már a Hongkongi Filharmonikusokat is vezényelte. Színészként játszott együtt Jackie Channel és rendezett már saját filmet is. 



További híres Sárkányok:

Japán: Kyo (Dir En Grey), Anza Ohyama, Mayumi Iizuka

Korea: Lee Joon (MBLAQ), Yubin (Wonder Girls), Uee (After School), Nickhun (2PM), Gyuri (KARA), Jang Hyuk, Oh Jiho  

Tajvan: Lara Veronin, Barbie Hsu

0 Tovább

Már nem fikció az óriásrobot

Hol vannak már a régi szép idők, amikor popcornt tuszkolva a szánkba bámultuk a sci-fi filmek óriás robotjait, és megkönnyebbülve jöttünk ki a moziból, hogy nekünk nem kell ilyenekkel szembenéznünk, haj de a jó a fikció? Hát, bukta. A japánok ugyanis ezt is megcsinálták, méghozzá nem játékszernek. Két év alatt a  Suidobashi Heavy Industry megalkotta a 39 éves Kurata Kogoro régóta dédelgetett álmát. A KR01 Kuratas névre hallgató, négy méteres, több tonnás, óránkénti 10 km-es sebességre képes robotot ember irányítja, de akár egy mobiltelefonnal is lehet kontrollálni. A metálszörny percenként hatezer töltényt képes kilőni, a pilóta egyetlen mosolyára, a fémdoboz ugyanis mozgásérzékelős. Csupán úgy cirka 322 200 000 forintot kóstál a prototípus. Megálmodója egyébként egy művész, aki kovácsolt vasból alkot műtárgyakat. 

A szép csajok kötelezőek a promóhoz, ugye.

0 Tovább

Egészségtudatos étkezés tésztafélékkel ázsiai módra

Imádok enni. Sajnos nem áldott meg a sors olyan csodás képességgel, mint egyeseket, hogy akármit ehetnek, egy dekát se híznak. A fogyáshoz vagy a súlytartáshoz viszont egy valamire nem vagyok hajlandó: koplalni. Túl rövid az élet ahhoz, hogy korgó gyomorral töltsem. Az egyik tiltott élelmiszer a számomra a tésztafélék, pechemre, mert imádom őket. De hát ugye, szénhidrátbomba, ráadásul általában fehér lisztből készülnek, ami külön egészségtelen, pluszban még érzékeny is vagyok valamelyik összetevőjére. 

Így aztán külön öröm számomra, hogy az ázsiai ételekkel való ismerkedés közepette felfedeztem, hogy nagyon sok egészséges tésztaféle kapható arrafelé. Három +1 tésztafélét fogok most bemutatni, amikkel helyettesíthetők a hazai fehérlisztes vagy éppen ehetetlen ízű durumlisztes tészták.

SIRATAKI しらたき

Ez a tésztaféle egy igen érdekes növény, a kígyópálma gyökeréből készül. Rendkívül egészséges, mert alacsony a szénhidráttartalma és kevés benne a kalória. Gyakorlatilag íztelen, így akármivel kombinálható. Kapható szárított és előfőzött formában.

kép: paleoplan.com

Kép: noodles.net.au


SZOBA そば

A szoba (soba) a nálunk kevésbé ismert hajdinalisztből készül, ami sokkal táplálóbb és egészségesebb, mint a búza. Én a hajdinakását ismerem, mert kárpátaljai családból származom, arrafelé a hajdina (grecsiha) gyakori köret szószos husik mellé. Magas a rosttartalma, tele van B1, B2 és E-vitaminnal, valamint antioxidánsokkal. Persze szénhidrát, de az egészségesebb fajtából. Nálunk a hajdinát sajnos aranyárban mérik, aki esetleg nem csak japán tészta formájában kóstolná meg, és jár Ukrajna környékén, ott fillérekért hozzájuthat kilójához.


kép: whitebox, cc-by-sa-3.0

Szobasaláta. Kép: Peterjhpark, cc-by-sa-3.0


UDON うどん

Az udon ugyan fehér búzalisztből készülő vastag japán tészta, azonban manapság már kapni teljes kiörlésű változatokat is. 


kép: tastespotting.com

É


És akkor a plusz egy tészta hír formájában: Szingapúrban hamarosan piacra dobnak egy egészséges, alacsony glikémiás indexű instant tésztát, annak a programnak a keretében, amivel Szingapúr az egészséges táplálkozást kívánja népszerűsíteni. A program sikerének köszönhetően a teljes kiörlésű termékek népszerűsége négyszeresére nőtt, 2015-re pedig mintegy 3500 termék fog az "Egészségesebb választás" plecsnivel rendelkezni. Hajrá!

0 Tovább

Xiaolongimnida

blogavatar

A blog kínai, koreai és általában véve ázsiai témákkal foglalkozik. A Xiaolong kínaiul kis sárkányt jelent, az -imnida végződés pedig koreaiul annyit tesz: "vagyok".

Utolsó kommentek