Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Drámapercek: a kaszkadőrnő és a bunkó CEO mesés testcseréje

Itt az ideje, hogy újabb sorozatba merüljünk bele, ha még nem láttad, akkor irány a viki.com, ahol legálisan, magyar felirattal is megnézhető, mert ez a világ egyik legjobb sorozata, és nem viccelek! Ha pedig megnézted, és kiváncsi vagy a kulisszatitkokra, katt ide!

SECRET GARDEN

A történet:

Kil Raim egy igencsak hányatott sorsú leányzó. Mindkét szülőjét elvesztette, barátnőjével bérel egy rozzant kis lyukat és kaszkadőrként tengődik, ami férfiak számára se könnyű szakma, hát még egy nőnek. Egyik nap egy forgatás során azonos öltözékük miatt összetéveszti a főszereplővel Kim Dzsuvon, egy luxus bevásárlóközpont igazgatója, és elszabadul a pokol. Vagy inkább a varázslat. Dzsuvon elhurcolja a forgatásról Raimot, mert annak a színésznőnek nézi, akivel az unokatesója, a Hallyu-sztár énekes Oska kavar, a csaj meg raplizni akar a médiának. Persze kiderül, hogy Dzsuvon tévedett, de innentől már nincs megállás. Valamiért folyton a lányon jár az esze, és a sors is úgy alakul, hogy újra meg újra keresztezik egymás útját, míg egyszer egy Csedzsu-szigeti tartózkodás alkalmával Raim eltéved, a keresésére induló Dzsuvonnal együtt pedig egy fura étteremben kötnek ki az erdő közepén, ahol kapnak két üveg viráglikőrt. Másnap reggel pedig egymás testében ébrednek. Mármint a lelkük. És ha mindez nem lenne elég, Dzsuvonra fáj a foga az intrikus Junszulnak, aki régi szerelmét, Oskát akarja büntetni azzal, hogy megkaparintja az uncsitesóját. És persze beleszól a dolgokba Dzsuvon gonosz anyja is, akinek nem fűlik a foga az alsóbb osztálybeli Raimhoz. És akkor még meg se említettük Dzsuvon kiállhatatlan természetét!

Főbb szerepekben:

Hjon Bin (Hyun Bin) mint Kim Dzsuvon (Kim Joo-won)

A szereplő:

Láttatok már vérbunkó pacákot? Na Dzsuvon pont ilyen. Gazdag, sármos, jóképű, tele önbizalommal (látszólag) és mindenkire magasról tojik. Egy luxus bevásárlóközpontot igazgat, aminek a tulaja a milliárdos nagypapa, és egy baszom nagy házban lakik egyes egyedül. Mindenféle fóbiái vannak, például nem mer liftbe szállni. Amolyan igazi úri köcsög. Persze nem ilyen egyszerű a dolog, hisz a sorozat folyamán kiderül, hogy Dzsuvon sokkal több, mint egy felszínes gazdag paraszt, és a fóbiáinak is megvannak a maguk jól álcázott, de elég komoly okai. És persze a gazdagok élete sem tökig tejfel. Na és persze ott vannak az idióta csillogó tréningruhái, jesszum pepi!

A színész:

Hjon Bin az egyik legnépszerűbb koreai színész, és hát nem véletlenül. Nagyon jól játszik, nagyon komolyan hozza a bunkót, már-már annyira, hogy a néző is elkezdi gyűlölni érte és legszívesebben pofán lendítené párszor a képernyőn keresztül. A testcsere során női szerepbe kényszerül, amit fergetegesen hoz, sok-sok könnyesre röhögős pillanatot szerezve a közönségnek. Nyolc kilót fogyott a szerep kedvéért.

Ha Dzsivon (Ha Jiwon) mint Kil Raim (Gil Raim)

A szereplő:

Raim a tökéletes sorozathősnő: igazságszerető, kedves, vicces, éles eszű, felvágott nyelvű, öntudatos és még fizikailag is ott van a topon: kaszkadőr. Viszont marha szegény, és egyes-egyedül van széles-e világon. Apja tűzoltó volt, aki egy mentés közben halt meg. Raimot először halálra idegesíti a beképzelt, öntelt gazdag pacák, aztán persze szépen jól beleszeret, csak hogy aztán rádöbbenjen, hogy a pali hisztis anyja bizony nem fogja annyiban hagyni a dolgot.

A színész:

Ha Dzsivon már veterán színésznőnek számít, számos filmben játszott, ismerhetitek például a Hwang Jini című sorozatból. Ráadásul négy évvel idősebb Hjon Binnél (ez mondjuk nem látszik rajta). Nagyon szerethető a karakterben, őszintén lehet neki drukkolni, és a kaszkadőrös jelenetekben is megállta a helyét, ami külön piros pont.

Jun Szanghjon (Yoon Sang-hyun) mint Oska

A szereplő:

Oska a léhűtő Hallyu-énekes, aki valaha nagyon népszerű volt, ma már épphogy csak tengődik a hírnevéből, hisz kiöregedett a mundérból. Viszont két kanállal zabálja az életet, no meg a nőket, mindezt csak azért, mert egy régi, mély seb nyomja a lelkét, amit első igazi szerelme, Junszul ejtett rajta. Pokoli vicceseket mond, és persze a hősnőt pártolja Dzsuvonnal szemben.

A színész:

Jun Szangjon kései felfedezett, 32 évesen debütált a tévéképernyőn. Másodhegedűs-szerepeket kap általában, de van saját sorozata is, jórészt a Secret Gardenben nyújtott alakítása és népszerűsége miatt. Zenei albuma is megjelent, ami 11.helyezett volt a presztízses japán Oriconon, mutatva a sorozat külföldön aratott sikerét. Egyébként tényleg szép a hangja, ahogy az a sorozatban is kiderül, hisz a dalokat valóban ő énekli.

Kim Szarang mint Junszul

A szereplő:

Junszul gazdag és elkényeztett nő, aki egy múltbéli sérelem miatt mérgezet tüskeként viseli szívében az Oska iránt érzett szerelmét. Emiatt minden vágya, hogy megkeserítse a férfi életét, és ezt úgy akarja elérni, hogy elvetetné magát Oska unokatestvérével, Dzsuvonnal. Reklámfilmeket rendez.

A színész:

Kim Szarang egy vérbeli szépség, 2001-ben ugyanis Miss Korea-szépségkirálynő volt, ezzel még a sorozatban is viccelődnek. Jól hozza a sértett, bosszúéhes, de belül sajnálatra méltóan megszakadt szívű dívát.

Lee Philip mint Im Dzsongszu (Lim Jung-soo)

A szereplő:

Im direktor a kaszkadőriskola vezetője, ahol Raim dolgozik. Katonás, kemény fickó, de arany szíve van, és nagyon szerelmes Raimba, persze csak titokban. Segíti, ahol tudja, de hálátlan szerep ez, hisz Raim bátyjaként tekint rá.

A színész:

Amerikában született, 1981-ben és mérnöki diplomája van. Neve csak felvett művésznév, 100%-ban koreai a srác. Apukája sikeres céget vezet Amerikában, eléggé gazdagok.



Kim Szongo (Kim Sung-oh) mint Kim titkár

Kim titkár Dzsuvon kétballábas, nagyszájú és idióta jobb keze, aki mindenbe beleüti a hegyes orrát és néha már túlzottan is vicces. Kim Szongo aranyosan túljátsza a szerepet, de így is nagyon szerethető figura.

Ju Inna (Yoo Inna) mint Ajong (Ah Young)

Ajong Raim legjobb barátnője és lakótársa, és a Dzsuvon által vezetett luxusplázában dolgozik eladóként. Cserfes, nagyszájú és nagyon édes, aki tűzön-vizen át Raim mellett áll. Kim titkár igyekszik meghódítani a szívét, ezzel egy nagyon aranyos második cselekményszálat szőve a történetben. Ju Inna új felfedezett, ezért a szerepért a legjobb új színésznő díját is megkapta az SBS Drama Awardson. Egyébként énekesnőnek készült a YG Entertainment alatt és saját rádióműsora is van. 2012-ben első főszerepét is megkapta a Queen In-Hyun's Man című sorozatban.

Ízelítő:

Értékelés: 10/10: kihagyhatatlan! Az egyik legszórakoztatóbb sorozat a világon, van benne minden, humor, szerelem, akció, dráma, könnyek, épp a megfelelő arányban, mindez megcsavarva némi fantasyvel.

0 Tovább

Drámapercek: az IQ-zseni jégherceg és az agyilag zokni, szeleburdi libuska

A mai sorozatajánló egy tajvani műremek, mely életem első ázsiai sorozata volt, és hát eléggé valószínűleg ez indított el engem a sorozatnézés lejtőjén, no meg a fansubolás útján is. Imádnivaló, körömlerágós, vicces és kihagyhatatlan - és sokkal, de sokkal jobb, mint a koreai változat (Kim Hyunjoong, bocsáss meg, bármilyen szép is vagy, színészileg Joe Cheng kislábujjának nyomába sem érsz, sajnos...)

 IT STARTED WITH A KISS

A történet:

A földkerekség valószínűleg valaha élt legbutább, legidegesítőbb és legszeleburdibb kiscsaja, Xiang Qin reménytelenül szerelmes az iskola IQ-bajnok szépfiújába, a rideg, hideg és kiállhatatlanul bunkó Zhi Shuba. Három év távolról rajongás után Xiang Qin összeszedi a bátorságát és levelet ír szívszerelmének, amit - esze annyi lévén, mint egy fél tyúknak - az iskola szeme láttára nyújt át a fiúnak, aki magasról letojja, a levelet meg megkaparintja a többi diák és persze Xiang Qin iskolaszerte nevetség tárgyává válik. Ha mindez nem lenne épp elég megaláztatásnak, az apja által saját kezűleg épített házuk egy kettes erejű földrengéstől porig omlik és Xiang Qin a papájával együtt fedél nélkül marad. Mit tesz isten, apu régi osztálytársa felkarolja őket - ám ekkor jön a fejbebumm: a gazdag jóakaró nem más, mint Zhi Shu apja! A sárga földig lealázott Xiang Qin tehát beköltözik Zhi Shuék házába, ahol aztán fenekestül felforgatja a család életét, olyan szinten, hogy Zhi Shu teljesen kifordul önmagából: a kiscsaj kiborítja, feldühíti, megőrjíti és úgy ánblokk szétzilálja a precízen összepakolt kis zseniéletét, és az eddig nulla érzelmi szinten döglött halként vegetáló kis Einstein rádöbben, hogy vannak neki érzései is... Az élet azonban korántsem egyszerű, Zhi Shura ugyanis a suli legszebb lánya pályázik, aki ráadásul még okos is, miközben Xiang Qin sarkában meg ott lohol az idiótábbnál is idiótább, de őrülten imádnivaló, a lányhoz hasonlóan agyilag nulla izompacsirta Ah Jin. Te jó ég, hogy ebből mekkora káosz lesz!

Főbb szerepekben:

Ariel Lin, mint Xiang Qin

A karakter:

Xiang Qin butuska libuska, a szeleburdi, előbb cselekszem, aztán (se) gondolkodom fajtából, aki kétballábas, és semmit, de semmit nem tud. Főzőtudománya gyakorlatilag az életveszélyes kategória és mindehhez iszonyúan idegesítő szokásai is vannak. Viszont tiszta lelkű, aranyos és őszintén jót akar, minden hibája és szeleburdisága ellenére is egy hihetetlenül imádni való karakter, akinek a bénaságain eszméletlen jókat lehet röhögni. A sorozat fő komédiaforrása.

A színész:

Ariel Lin az arckifejezések és érzelmek elképesztő széles skálájával ruházza fel Xiang Qint és hihetetlenül szerethetővé teszi. Az egyik legjobb ázsiai színésznő, szerintem. Pokoli jól hozza a butuska, csúnyácska libuskát, rendkívül hihető szinte minden jelenetben, miközben valójában egy nagyon szép nőről van szó. 

Ariel Lin a sorozaban .... és egyébként

Joe Cheng, mint Zhi Shu

A karakter:

200-as IQ-jú, magas, jóképű, a suli bálványa, aki egyébként megfontolt, kimért, csendes és magába zárkózó. Mindenkivel hideg, a saját szüleivel is, amiről kiderül, hogy gyerekkori trauma okozta. Élcelődő, sarkos megjegyzéseivel mindenkit meg tud bántani, és kedvenc célpontja a számára idegesítő és a költözés után még teherré is váló Xiang Qin, akit minden elképzelhető módon megaláz és kifiguráz. Saját érzéseivel is nehezen bírkózik meg, olyannyira, hogy az csaknem tragédiához vezet.

A színész:

Joe Chengnek ez volt az első igazi sorozata, a magas, vékony srác korábban modellkedett. Bár korántsem olyan jó színész, mint partnernője, remekül kiegészítik egymást Ariellel és érződik a játékán, hogy néhány rész után nagyon belejött a szerepbe. Eleinte nem tetszett, mint pasi, azt gondoltam, hogy szebb fiút is rakhattak volna a sorozatba, hiszen Zhi Shuról állandó jelleggel áradoznak, hogy mennyire szép, és visszatérő vonulat a sorozatban, hogy miiiiiinden nő fülig bele van zúgva. Aztán pár rész elteltével Joe Chengnek sikerült teljesen a hatalma alá kerítenie. Ó igen, ez a pasi egy ász! 

Jiro Wang mint Ah Jin

A karakter: 

Bolondos, szeleburdi és Xiang Qinhoz haosnlóan nem túl okos, de óriási szíve van és nagyon akar. Fülig szerelmes Xiang Qinba, a lány viszont csak Zhi Shut látja. Bármit megtenne a lányért, de tényleg bármit. Ő is a komikum egyik nagy forrása a sorozatban.

A színész:

Jiro Wang a Fahrenheit nevű tajvani fiúbanda énekese, aki utóbbi időben szólóban is nyomul. A karaktert nagyon szerethetővé teszi, és jól is alakít, igaz meglehetősen eltúlozza az érzelmeket, amitől persze még komikusabb és még szerethetőbb a figura. A hülye frizurája miatt annyira nem jön le, de Jiro Wang egy nagyon dögös pasi.

A barátnők:

Ez egy igen sokszereplős dráma, így nem maradhatnak ki a félig főszereplő mellékszereplők sem. Candice Liu mint Liu Nong és Petty Yang mint Chun Mei, Xiang Qin életre-halálra legjobb barátnői, akik cserfesek és jó szándékúak, de sokszor keresztülhúzzák a leányzó számításait a maguk gondolkodásmódjával.  

A szülők

Fontos szerepet kapnak a sorozatban a szülők is, főképp Zhi Shu minden lében kanál édesanyja, akit egy énekesnő, Cyndi Chaw alakít, fergetegesen. Jiang anyuka legalább olyan szeleburdi és idióta, mint Xiang Qin, nem is véletlen, hogy azonnal megkedveli a fiába szerelmes kiscsajt és felkarolja: lesz ami lesz, neki ez a lány lesz a menye! Jiang anyuka alaposan megkeveri időnként a kártyákat, jó nagy bosszúságot okozva Zhi Shunak és megnevettetve a nézőket.

Cyndi Chaw mint Jiang Zhi Shu anyukája



Jiang apuka, Zhi Shu apja (Chang Yung-cheng) ugyancsak komikus forrás időnként, jellemrajza kissé felszínes, időnként jóságos, máskor meg önző, de szerethető. A történet alakulásában döntő szerepet nem játszik, majd csak a folytatásban.

Zhi Shu apukája



Xiang Qin papája, Ah Cai (Tang Tsun-sheng) olyan, akár a lánya, kétbalkezes és nem túl okos, de jóravaló és keményen dolgozik, saját étterme van, remekül főz. Az étterem sokszor jelent menedéket Xiang Qinnak. 

Xiang Qin és papája

ÉRTÉKELÉS: 10/10: Kihagyhatatlan! Egyszerűen megunhatatlan sorozat, huszadszori újranézésre is megnevettet, megríkat, elgondolkodtat és szórakoztat. 

A 20 részes sorozatnak folytatása is készült, They Kiss Again címmel, ami hasonlóan jól sikerült. A sorozat letölthető magyar felirattal.

0 Tovább

Drámapercek: az apácatanonc esete a fiúbandával

Közkívánatra ezentúl drámaajánlókat is fogok írni, Drámapercek címmel. Hogy mennyire lesznek ezek gyakoriak, attól függ, milyen sebességgel tudom fogyasztani magam is a sorozatokat.

Elsőként egy cuki vígjátékot ajánlok, ami tutira mindenkinek be fog jönni, még a hibái ellenére is. Mivel a rovat elsősorban azoknak íródik, akik még nem látták a sorozatot, igyekszem nem írni bele spoilert, ha mégis, akkor azt egy jó nagy SPOILER felirat fogja jelölni. 

A mai kivesézendő sorozat a YOU'RE BEAUTIFUL.

A történet:

Ko Minjo ártatlan apácatanoncként egy zárdában él boldogan, szabad idejében imádkozik és meztelen szobrokat pucol a zárda parkjában. Aztán egy nap egy szemüveges fickó térden állva könyörög neki, hogy segítsen a testvérén, Minamon, akit éppen most vettek fel a népszerű A.N.Jell nevű bandába negyedik tagnak, de a srácnak rosszul sikerült a plasztikai műtétje és még egy ideig Amerikában kell maradnia, és ha ez kiderül, fuccs a szerződésnek. Mivel Minam és Minjo ikrek, a menedzser szerint nem lehet gond, hogy Minjo pár hétre a bátyja bőrébe bújjon és beköltözzön az A.N.Jell villájába - három pasi lakótársának.... Az A.N.Jell persze ki nem állhatja a gondolatot, hogy a kiadójuk negyedik tagot akar a bandába, és így Minamot sem fogadják szívesen. Különösen a banda vezére, a hideg és mindenkit magasról lenéző Thekjong gyűlöli Minamot az első perctől kezdve. Minam tehát fiúként beköltözködik a srácokhoz és alaposan felforgatja az életüket...



Főbb szerepekben:


1. Csang Gunszok [Jang Geun-suk], mint Hvang Thekjong, az A.N.Jell együttes vezére

A karakter:
Rideg, hideg, nagyképű, önző, durva és egy faszfej. Így, nyíltan. Öntelt, és ráadásul bunkó is. Persze nem véletlenül ilyen, családi háttere finoman szólva is kesze-kusza, és hát egy olyan gyerek, akit eldobott magától az anyja, nemigen nevelődik melegszívű cukipofának. Persze nem rossz gyerek amúgy, csak hát néha jól pofán húzná az ember a modora miatt. Védjegye a metszően jeges pillantása. 
A színész:
Gunszok remekül hozza a rideg és önző figurát, ám amikor kedvesnek és meleg szívűnek kell lennie, kicsit megtörik az alakítása, és művivé válik a mosolya. Időnként idegesítőek a szájcsücsörítései, de olyan szinten, hogy párszor bevertem volna neki egy maflást, pusztán emiatt. Jól játszik, de láttam már jobb színészt is. A hangja viszont nagyon-nagyon vonzó (hangfetisiszta hölgytársaim, tessék bekészíteni a nyálelszívót) és szépen is énekel. És jó pasi. Tényleg.




2. Csong Jonghva [Jung Yonghwa], mint Kang Sinu, az együttes gitárosa

A karakter:
Ő a bölcs és nyugodt srác, aki minden helyzetben higgadt és kiszámítható. Ritkán avatkozik be, akkor azonban ő az őrangyal, aki mindig kisegíti a főszereplőket. Ő a túl-szép-hogy-igaz-legyen fiú, egyetlen rossz tulajdonsága sincs, talán csak a döntésképtelensége.

A színész:
Mit is lehet Jonghváról mondani? Igazi rocksztár, tényleg tud gitározni, dalt írni és énekelni, és mellékesen még szép fiú is. Színészi játék szempontjából nekem ő verte a mezőnyt. Bár mindig imádnivaló a karaktere, így elég egyoldalú a játéka, de ez nem az ő hibája, hanem a forgatókönyvíróé, aki sematikus szereplőket hozott létre.


3. I Honggi [Lee Hong-ki], mint Jeremy, az együttes dobosa

A karakter:
Jeremy a banda bohóca, a játékos, mindig vidám, élettel teli, ütődött cukipofa, akit nem lehet nem imádni. Ő fél a leginkább az új bandatag érkezésétől és elég gyanakvó is vele szemben. [SPOILER!] Aztán persze annak rendje és módja szerint totálisan belehabarodik Minamba.[/SPOILER] A szereplő egyoldalú és sematikus, akár a többi, de nagyon szerethető.

A színész:
Rendkívül népszerű srác, az F.T. Island nevű bandából, ő is tényleg igazából zenész, és szép az énekhangja is. Több sorozatban és szórakoztató tévéműsorban is szerepelt. A játéka a karakterhez illő, és az egyik részben olyan szinten megríkatja az embert, hogy nagyon.



4. Pak Sinhje [Park Shin-hye], mint Ko Minjo/Ko Minam 

A karakter:
Itt ugye kettős a szerep, hiszen Sinhjének lányt és fiút is kellett alakítania. Minjo apácazárdában nevelkedett, így persze se az életről, se a fiúkról nem tud semmit. A karakter rendkívül ártatlan és néha olyan együgyű, hogy már fáj. Eltúlozták az ártatlan voltát, mert néha olyan dolgokat művel, amit épeszű ember akkor se csinál, ha egész életét remeteként élte le és sose látott másik embert. Csetlik-botlik, akár fiú, akár lány éppen és a nagy szemeit meresztgeti. Szimpatikus karakter, de néha sok belőle. 

A színész:
Pak Sinhje jól hozza a "jé, ez egy alma!"-típusú mindenre rácsodálkozó, mindent és mindenkit rózsaszín szemüvegen keresztül látó ártatlan leánykát, de fiúként nem hihető. Vehetett volna pár leckét Ha Dzsivontól, aki a Secret Gardenben egy ideig szintén férfibőrbe bújt (jó, oké a Secret Garden későbbi sorozat). Az egy dolog, hogy az arcát tekintve akkor se hinném el, hogy fiú, ha pucéron állna előttem és tényleg lenne himbilimbije, mert egyszerűen egy nőies színésznő, de ráadásul pokoli rosszul hozza a fiús viselkedést, nincs az az isten, hogy bárki józan ember bevegye, hogy ez egy fiú. Persze a soroztban mindenki bekajálja.

Pak Sinhje apácaként

... és fiúként

ÉRTÉKELÉS:
8/10

A szereplők sematikussága és a nem túl hihetően fiús Pak Sinhje miatt nem kap 10-est, amúgy egy rendkívül szórakoztató sorozat, az addiktív kategóriából. A sztoriban itt-ott vannak meglepő fordulatok, de a fő cselekményszál kiszámítható, ettől függetlenül jól van felépítve. A zenék nagyon jók, és a poénok is, a szitkom-szituációk is jól csattannak, annak ellenére, hogy sablonosak ([SPOILER] hogy kerülje el a csaj, hogy együtt zuhanyozzon a fiúkkal, az állandó kétbalkezessége, mint hogy összregasztja az ujjait és folyton leejt valamit. [/SPOILER]) A negatív szereplők jól utálhatóak, és bőgni is lehet bőven a sorozaton. Egyben van a csomag.

Az egyik dal a sorozatból: Without Words - Csang Gunszok előadásában. 

Megnézhető (teljesen legálisan) angol és magyar felirattal is a viki.com oldalán.

0 Tovább

Sorozatok bűvöletében

Itt az ideje, hogy végre írjak arról a jelenségről is, ami bűvöletben tart sok-sok millió embert szerte a világon, amolyan underground bűvöletben, egyelőre. Ez pedig nem más, mint a koreai dorama, azaz a televíziós sorozatok. 

A CSI-on és Lost-on nevelkedett olvasóim bizonyára felteszik a kérdést, vajh mitől olyan bűvöletesek ezek a sorozatok, hogy világszerte milliók (!) nézik. Bizony, már az USA-ba is betörtek, egyelőre tematikus tévéken és népszerű online (legális) streaming portálokon, de megjelentek és az amerikai disztribútor szerint bizony egyre több az előfizető és a DVD-vásárló. Az arab országokban komplett saját tévécsatorna is fogható, ami csak koreai sorozatokat sugároz! Hongkongban és Japánban is megőrülnek értük, Kínában a legtöbbet vetített külföldi sorozatok koreaiak. Itthon is megy egy-kettő, az M1 jóvoltából, most éppen A korona hercege

Az okok közé sorolható, hogy a koreai sorozatok a többihez képest frissek, újszerűek, és addiktívak. A sztorik remek felépítésűek, izgalmasak, igen effketív cliffhanger-technikát alkalmaznak, a színészek szenvedélyesen játszanak és hát igen vonzóak is. A sablonos történeteket (szegény lány - gazdag fiú) is megbolondítják valamivel, megcsavarják, felfűszerezik és varázslatossá teszik. Jók a poénok (még fordítással is), szerethetőek vagy éppen gyűlölhetőek a karakterek, és nem húzzák a sztorit a végtelenségig. Minden történetet úgy építenek fel, hogy humor, szerelem és dráma egyaránt legyen benne, és mindig tanulunk valamit Koreáról is (országimázs!). A történelmi doramáktól eltekintve a koreai sorozatok általában rövidek, 16-20 epizódosak, egy-egy rész 50-60 perces. A sorozatok többségének romantikus volta miatt sokan azt hiszik, ez csak a nőknek való, de a statisztika szerint kb. egyenlő arányban nézik férfiak és nők, fiatalok és idősebbek.

A történelmi sorozatokat most nem taglalom, róluk az M1 honlapján lehet tájékozódni, lássuk inkább az igazán vonzó és kihagyhatatlan koreai sorozatokat. Az alábbiakat azokból válogattam, amiket én láttam. A komment részben nyugodtan ajánljatok még, ha láttatok jókat (itt jegyzem meg, hogy napok óta nem működik nekem a komment küldése gomb, khm). Aki kedvet kap a dologhoz, a viki.com oldalon (legális) streamingben nézheti meg a sorozatokat angol felirattal (magyarul is elérhetőek máshol, rá kell csak guglizni).

Secret Garden

Ez volt az a sorozat, amitől totálisan rákaptam a doramanézés ízére. Pokolian vicces, pokolian édes és szerethető, könnyfakasztó és dühroham-kiváltó és egyszerűen csak tökéletes. A legjobb sorozat, amit valaha néztem, egy hétvége alatt, gyakorlatilag alvás nélkül zúztam végig a részeket és azóta már vagy nyolcszor néztem újra. A sztori: egy önimádó, bunkó és arrogáns plázatulaj véletlenül belebotlik egy jólelkű, szerény, nem túl szép ámde kőkemény kaszkadőrnőbe, aki alaposan helyre pakolja az egóját meg az elcseszett újgazdagi életét is, pár jól irányzott ütéssel. Csakhogy a sors fura játékaként a főszereplők egyszer csak testet cserélnek, amiből persze megannyi bonyodalom és hastájéki fájdalmakat okozó nevetőgörcs származik (a nézőben mindenképp). A színészek pokoli jól hozzák egymás karakterét a testcserénél.

Zenés összeállítás a sorozat legjobb jeleneteiből (főképp a testcsere utániakból).

Boys Over Flowers

Ez talán tényleg tipikusan nőknek való sorozat, bár egyik férfi ismerősömet is teljesen lekötötte, szóval bátran bele lehet vágni. Ez volt az első koreai sorozat, amit láttam, és ha nem is hagyott bennem akkora nyomot, mint a Secret Garden, azért nagyon jó kis darab. A sztori: a Shinhwa cégcsoport saját elit középsikolát működtet gazdagok gyerekeinek, akik nem csak felszínesek és idióták, de még rohadékok is, képesek a halálba kergetni a saját iskolatársaikat. A suli legmenőbb bandája az F4, akiket a Shinhwa örököse, Ku Dzsunphjo vezet. Na ő a legszemetebb, legirritálóbb, legnagyképűbb fickó a földön, akit legszívesebben leköpnél és jól megrugdosnál. Az egyik félig halálra vert gyereket egy szegény negyedben lakó mosodás csaj menti meg, amivel felhívja a figyelmet a suliban zajló korrupt és tarthatatlan állapotokra, a zendülést lecsillapítandó az igazgató ösztöndíjjal felveszi a kiscsajt a suliba. Persze nem ússza meg, hogy ne kerüljön az F4 útjába és bánjanak vele úgy, mint a kidobandó szeméttel. Az már csak hab a tortán, hogy Dzsunphjo jól bele is szeret az őt megvető leányzóba és hát nem könnyű meggyőzni a csajt, hogy bunkó gazdag pöcsből is válhat szerethető jófiú... Pláne ha közben a lány az említett pöcs legjobb barátjába szerelmes.

A sorozat betétdala összevágott jelentekkel. A dalt előadja az SS501 együttes.

IRIS

Na ez egy olyan sorozat, amit a pasik is komálni fognak, ugyanis full akció az egész. A sztori: a  legtitkosabb koreai titkos egység tagjai rájönnek, hogy egy fontos észak-koreai tudóst akar valaki eltenni láb alól, ezzel mintegy provokálva a háborút Észak- és Dél-Korea között. Miközben megpróbálják megakadályozni a merényletet, egy sokkal nagyobb nemzetközi összeesküvésbe keverednek. A sorozat egy részét Magyarországon forgatták!

Az IRIS angol nyelvű trailere.

Rooftop Prince

Egy sorozat, ami ötvözi a történelmi drámákat és a modern történeteket, méghozzá időutazással. Izgalmas és érdekes sorozat, szerethető karakterekkel. A sztori: a Csoszon-dinasztiabeli trónörökös herceg ifjú nejét tóba fulladva találják. A herceg sejti, hogy gyilkosság történt, ezért nyomozni kezd, három különös figurát bérel fel a gyilkos megtalálására: egy eunuchot, egy harcost és egy tudóst. Megpróbálják őket eltenni láb alól és menekülés közben egyszer csak a 21. századi Szöulba csöppennek, egy bonyolult életű leányzó tetőtéri lakásába, aki persze alaposan kiborul a középkori öltözékben megjelenő négy pasi láttán. A herceg sejti, hogy az időutazásuknak köze van a felesége halálához, és miközben megpróbálja megszokni a 21. századi életvitelt (ami számtalan humoros jelenet forrása), elkezd nyomozni is. A szálak a felesége 21. századi reinkarnációjánál futnak össze, akiről kiderül, hogy sokkal alattomosabb kis kígyó, mint képzelnénk. És a gonosz persze sosem jár egyedül.

Trailer helyett: a sorozat egyik legviccesebb jelenete

0 Tovább

Xiaolongimnida

blogavatar

A blog kínai, koreai és általában véve ázsiai témákkal foglalkozik. A Xiaolong kínaiul kis sárkányt jelent, az -imnida végződés pedig koreaiul annyit tesz: "vagyok".

Utolsó kommentek