November közepe van, gethes az egész család, az egyik itt haldoklik bedugult orral, a másik a paplan alatt tüsszög, mit lehet ilyenkor tenni? Gyógyszerhegyek helyett én az alábbi baciölő menüt ajánlom, garantáltan menekülni fognak a kis dögök, amerre látnak :) A menü egy rendkívül egyszerű, de nagyon finom fertőtlenítő bomba fokhagymakrémlevesből és dvedzsibulgogiból (돼지불고기) áll, ami koreai fűszeres barbeque husi, akkora löket fokhagymával, gyömbérrel, hagymával és csilivel, mint ide Kiskunlacháza meg vissza. Az se lenne hatékonyabb, ha meginnánk egy liter domesztoszt.

Fokhagymakrémleves

A viláááág legegyszerűbb levese, a zöldfülű szakácsnők se tudják elrontani, bődületesen finom, ráadásul.

Hozzávalók:
Fokhagyma. Úgy 10 gerezd, de nyugodtan bele lehet nyomni többet is, minél több, annál jobb.
1-2 krumpli
húsleveskocka
főzőtejszín

bors
turmixgép vagy merülőmixer


A fokhagymagerezdeket kipasszírozzuk fokhagymanyomóval (ha nincs, nagyon apróra vágjuk őket) és kevés olajon picit megdinszteljük, amikor már jó illata kezd lenni és csípi a gőze a szemünket, felöntjük 1 liter vízzel (vagy amennyivel akarjuk, fokhagyma mennyiségétől függően), belepottyantunk egy húsleveskockát és hozzátesszük a kockára vágott krumplit (ez utóbbi a sűrítéshez kell). Amikor a krumpli megfőtt, összeturmixoljuk az egészet és hozzáöntünk 2dl főzőtejszínt, ezzel felforraljuk. Ízlés szerint só, bors bele a végén és voila. Lehet bele tenni levesgyöngyöt, én frissen aprított újhagymaszárat tettem a tetejére.

 


 DVEDZSIBULGOGI

Hát ehhez elő kell készülni, mert Stahl Judit főzőműsorával ellentétben, nálunk nem nagyon van olyan, hogy "ez minden háziasszony polcán megtalálható", ugye, de jó hír, hogy a hozzávalók egy teszkóban is összegyűjthetők, nem kell hozzá ázsiai piacra kilovacskázni. Persze nem a legolcsóbb kaja így, de aki tudja magáról, hogy később is fog még ázsiai cuccokat főzőcskézni, az fel tudja majd használni a különlegesebb hozzávalókat később is. 

Hozzávalók:
Sertéshús. Az eredeti recept császárhúst ajánl (amiből a császárszalonnát készítik), de gyakorlatilag bármi megteszi, amit szeletkékre lehet vagdosni. Én most sertéscombot találtam itthon, persze így nem olyan jó kis bőröcskés, zsíros, de hát a kalóriákra is gondolni köll... A husit szeletkékre vágjuk, olyan nem túl vastag, nem túl vékony (3-4 mm), kis lepedőcskékre (5-6 centi széltében-hosszában). Jól belepakoljuk egy tálba.

Jöhet a pác:

4 gerezd fokhagyma
1 koreai körte (hiányában nasikörte [nem, ez nem nassolni való körte, hanem a japán körte], teszkóban lehet kapni; hiányában barna körte)
1 nagyobb fej hagyma
újhagyma 
1 kis gumó gyömbér
2 kanál pirított szezámolaj (toasted sesame oil; teszkóban kapható, kb 600 Ft egy üvegecske)
1 kanál szójaszósz
1 kanál barna cukor
másfél kanál rizsszirup (hiányában méz)
3 kanál koreai csípős paprikapép, mivel ilyesmit aztán végképp nehéz beszerezni csípős pirosarany vagy erős pista is megteszi
feketebors


A fokhagymát, a szeletekre vágott körtét, a szeletekre vágott hagymát és a kisebb dió nagyságnyi megpucolt gyömbért jól összeturmixoljuk péppé, és ezt ráhalmozzuk szépen a husira. Apróra vágunk két-három szál újhagymát (nagyon apróra) és mehet a hús tetejére. Jöhet rá a szójaszósz, a cukor, a méz, a szezámolaj, némi feketebors és a csípős paprika-akármi-van-otthon.

 

Fogjuk kis kezünket és az egészet jól összemaszírozzuk, aztán a tálat legfedjük alufóliával és fél órára pácolódni teszük a hűtőbe. (Ha koreai paprikapasztát használunk, erőteljesebben piros lesz a színe).


 

30 perc után kisütjük, akinek van tűzhelyen használható grilltálcája, azon, kevésbé elkötelezettek egyszerű serpenyőben is. Miven én nem könnyen sülő szalonnás husit használtam, ezért én egyben beleborítottam a serpenyőbe és hagytam egy kicsit saját levében fedő alatt párolódni a husit, majd lepirítottam. Egyébként egyszerűen egyenként kisüthetőek, mint a grillrácson. 

Rizzsel, salátával tálalható, a koreaiak úgy is eszik, hogy egy salátalevélbe tesznek egy husit, rá egy szeletke csilipaprikát, egy gerezdke fokhagymát és némi sszamdzsang-szószt, és összehajtogatva hamm bekapják. 

A receptért köszönet Maangchinak.