Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

10 dolog, amit nem tudtál Jet Liről

Jet Li bár itt Magyarországon talán nem annyira népszerű, mint Jackie Chan, azért biztosan akad pár rajongója, és hát a tévékben is futott több filmje magyarul, mint az Öld meg Rómeót! vagy Az egyetlen. Kár, hogy mondjuk a régebbi, kosztümös munkáit nem adják, azok az igazán zseniálisak, nem az amerikai bóvlifilmjei. Na de hagyjuk a rizsát és lássuk a vesevelőt: 10 dolog, amit tutira nem tudtál Jet Liről.

1. A Jet nevet azért kapta, mert az első filmje fülöp-szigeteki plakátjára nem akarták kiírni a születési nevét (Li Lien-csie), mert túlságosan snassznak tartották. Ekkor javasolták neki a Jetet, arra utalva, hogy karrierje olyan erőteljesen és magasan szárnyal, akár egy jet. Kínában egyébként sehol nem utalnak rá ezen a néven.

2. Jet Li 12 évesen már országos vusubajnok volt (a vusu formalizált, versenyre kifejlesztett kungfu), ráadásul felnőtt mezőnyben, húszéveseket vert meg. Ötször nyerte meg a bajnokságot, és 17 évesen vonult vissza.

3. 1974-ben, 11 évesen Richard Nixon előtt tartott bemutatót a Fehér Házban.

4. Első filmjét,  a kis költségvetésű Shaolin templomot 17 évesen forgatta. A film szereplői mind vusuversenyzők, és nem használnak semmilyen trükköt, sőt, a koreográfiát is maguk készítették, mert nem volt pénz hivatásos koreográfusra.

5. Li leghíresebb filmje, amivel kultikussá vált Kínában, a Kínai történet, melyben a kungfulegenda Wong Fei-hungot személyesítette meg.

6. Hongkongi karrierjének csúcspontján a maffia megölette a menedzserét, mert az nem volt hajlandó Lit egy maffia által szponzorált filmhez szerződtetni.

7. A Kockázati tényező című 1995-ös filmjében Jackie Chant parodizálja, akivel egyébként csak egyetlen közös filmje van, A tiltott királyság.

8. Eredetileg ő játszotta volna a Mátrixban az Orákulum védelmezőjét, de visszautasította a szerepet.

9. Az egyetlen kungfusztár, aki elnyerte a legjobb színésznek járó díjat: 2007-ben a Félelem nélkül című filmjéért a Hong Kong Film Critics Society Awards díjazta, 2008-ban pedig a The Warlordsban nyújtott alakításáért a Sanghaji Filmkritikusok és a Hong Kong Film Awards díját is elnyerte.

10. Egyetlen olyan filmje van, amiben nem verekszik, az Ocean Heaven, melyben egy 20 éves autista fiú haldokló apját alakítja. A film az autisták lehetetlen helyzetére próbálja felhívni a  figyelmet Kínában, ahol szinte alig van olyan intézmény, ami segítené ezeket a rászoruló gyerekeket. Li a szerepet ingyen vállalta el.

+1: Jet Li és két kislánya majdnem meghalt a Maldív-szigeteki cunamiban, ez az élmény ösztönözte arra, hogy létrehozza a One Foundation alapítványt, ami katasztrófasegélyezés mellett környezetvédelmi, egészségügyi és oktatásügyi területen is tevékenykedik.

Kedvenc idézetem Jet Litől:

Sosem mondogatom magamnak, hogy én vagyok a legjobb harcos a világon. Ha valaki csak azért tanul harcművészetet, hogy utcai harcokba bonyolódjon és megfélemlítsen másokat – azt az embert véleményem szerint nem lehet igazi harcművésznek nevezni.

Honlapján egyébként sok bölcs gondolatot megoszt, valamint élményeit a vusubajnok-korszakából, hogy mennyit kellett szenvednie a vusuiskolában. Érdemes elolvasni, nagyon tanulságos.

0 Tovább

Híres sárkányok

Hamarosan véget ér a Sárkány éve, lássuk hát, hogy milyen is egy sárkány, és Ázsiában kik a leghíresebb szülöttei a jegynek. 

Éles nyelv és végtelen erő

A keleti asztrológiában a legerősebb jegy, a sárkány a kínai kultúrában az erő, a siker, az ambíció megtestesítője, nem véletlenül lett jelképe a császári dinasztiáknak. Ennek megfelelően a sárkány évében születettek ambíciózusak, bátrak, intelligensek, magabiztosak és lelkesek, éles a nyelvük és nem félnek a kihívásoktól. A rendkívül magabiztos Sárkány arrogánsnak és önfejűnek tűnhet. 

A kis sárkány

A leghíresebb keleti sárkány minden bizonnyal Bruce Lee, akinek a filmes világban ismert neve 李小龍 Lee Siu-lung (Lí Szíu-lung), mandarinul Li Xiao-long (Li Hsziao-lung), azaz "kis sárkány" volt. Tipikus sárkány, nagyratörő, rendkívül intelligens és határozott, aki mágnesként vonzotta magához az embereket. Maximalista, aki még tévénézés közben is edzett, mániákusan ügyelt arra, mit eszik és sajátos filozófiai elveket vallott. Kevesen tudják, hogy csak négy teljes harcművészeti filmet forgatott, viszont gyerekkorban több mint húsz filmben játszott, mivel kantoniopera-énekes édesapja színész is volt. Amerikában született, de Hongkongban nőtt fel, 19 évesen, forrófejű sárkánytermészete miatt kellett visszatérnie születése helyére, ahol aztán végül kiközösített "sárgából" jól menő kungfuedzővé majd hollywoodi színésszé avanzsált. Igazi hírnevet azonban Hogkongban forgatott filmje, A nagyfőnök hozott neki, ami kultuszfigurává emelte a karizmatikus kis sárkányt. Számos legenda kering erejéről, ügyességéről, ezek többsége természetesen felnagyított és eltúlzott, amihez az életéről forgatott filmek is nagyban hozzájárultak. Merész ötleteivel, karizmatikus megjelenésével és formabontó életével (például, hogy kínai létére fehér nőt vett feleségül) már életében legendává vált, amit korai halála csak fokozott. Érdekesség, hogy ugyancsak fiatalon és tragikusan elhunyt fia, Brandon szintén a Sárkány évében született.


Egy női sárkány

A lélegzetelállítóan szép hongkongi színésznő, Maggie Cheung is a Sárkány jegyében látta meg a napvilágot. A szépségkirálynőből vászonra lépett Maggie nem csak szépségével nyűgözte le a közönséget, tehetségét számtalan igen neves díjjal jutalmazták, többek között a Cannes-i fesztivál díjával és Ezüst medvével. Karrierje Jackie Chan Rendőrsztori-sorozatával kezdődött, de emlékezetes alakítást nyújtott Csang Jimou nagy szabású Hős című filmjében is.

A thaiok sárkánya

Bizony, a thai Bruce Lee-ként emlegetett Tony Jaa szintén Sárkány, '76-os. A legfrissebb hírek szerint hamarosan apukává váló harcművész-kaszkadőr bár nem tűnik sárkányos fajtának, azért kitartásában, ambícióiban megmutatkozik horoszkópja, ahogyan forrófejűségében is, amit jól mutat az Ong Bak 2-3 kudarcának története. 

A fashionista sárkány

1988-ban számos híres sárkány született Ázsiában, az egyik legtipikusabb képviselője a jegynek az ész- és formabontó G-Dragon, a magabiztos rapper-zeneszerző, aki aztán tényleg nem fél a kihívásoktól, excentrikus és extrém, s talán a legszínesebb sárkány mind között. Jó példa erre legújabb húzása, a napokban tartott Asian Music Awardson a műsor alatt festette be a haját szőkéről vörösre, és nagyon vagány volt mind a megjelenése, mind a viselkedése.

A Bartók-rajongó sárkány

A sárkány évében született Tajvan egyik legnagyobb sztárja, a zenei zseni, és nem mellékesen igen vonzó külsejű Leehom Wang is. Amerikában látta meg a napvilágot és komolyzenét tanult, sztárrá azonban Ázsiában vált, ahol fúziós zenéjéről ismert: a hagyományos kínai zenét kombinálja pop-rockkal, rappel, R&B-vel, hiphoppal. Erre az útra pedig nem más inspirálta, mint Bartók Béla népdalgyűjtő útja, bizony. Komolyzenei tudása erős alapot ad a komponáláshoz, zongorán, gitáron és hegedűn is játszik és már a Hongkongi Filharmonikusokat is vezényelte. Színészként játszott együtt Jackie Channel és rendezett már saját filmet is. 



További híres Sárkányok:

Japán: Kyo (Dir En Grey), Anza Ohyama, Mayumi Iizuka

Korea: Lee Joon (MBLAQ), Yubin (Wonder Girls), Uee (After School), Nickhun (2PM), Gyuri (KARA), Jang Hyuk, Oh Jiho  

Tajvan: Lara Veronin, Barbie Hsu

0 Tovább

IRIS 2 forgatás - avagy egy fázós reggel a Lánchídnál

Hogy az ember lánya mit meg nem tesz az olvasóiért... Ma reggel felcihelődtem és kibaktattam a Lánchídhoz az IRIS 2 című koreai sorozat forgatására. Piszok hideg volt, és eleinte akkora köd, hogy nemhogy a forgatást, de a hidat se lehetett látni két méteres látótérben. Gondoltam azért mégiscsak elbóklászok, hátha.

Ha valaki nem vágná, mi ez, nos pár napig itt forgat csöpp fővárosunkban a Taewon Entertainment, egy új akciósorozatot, az IRIS 2-t. A címéből már sejthetitek, hogy volt IRIS 1-is, na azt is nálunk forgatták pár éve, és úgy tűnik, annyira megtetszett nekik a helyszín, hogy visszagyüttek. A sorozatban neves koreai színészek szerepelnek, pl. Jang Hyuk, Lee Dae-hae, Lee Beom-soo, és persze nem maradhatnak ki az idolegyüttesek sem, a BEAST-ből Doojoon és az MBLAQ-ből Lee Joon is játszik a sorozatban. Utóbbi nem tartózkodik nálunk. 

Meglepően sokan voltunk, ahhoz képest, hogy milyen borzalmas az idő és hogy tényleg csak a legnagyobb fanok tudták, hogy idejönnek, mert hát a magyar média valahogy sose veszi észre az ilyesmit, bezzeg Bruce Willis tetőrohangászásairól naponta tudósítottak. Szóval voltunk vagy 60-70-en, főképpen tinilányok, de azért pár nagymama korú rajongó is bőszen kattintgatott és pár fiú is lézengett a környéken. A többség persze a Beast-es Doojoonra várt, volt aki ajándékkal és aláírásra szánt albummal toporgott a hidegben, ilyen közel azonban nem lehetett menni. A forgalmat lezáró rendőrbácsi mosolyogva csóválta a fejét: "ezért képesek voltatok ebben a hidegben kijönni?". Mondták neki a lányok, hogy ezek híresek ám, nagyon-nagyon, a bácsi pedig csak mosolygott és ingatta a fejét. "Itt ugyan a fene se tudja, kik ezek." Na igen. 

Időnként legurult a hídról pár fekete kocsi, sötét öltönyös ügynök-statisztákkal, akiket itt válogathattak ki, mert koreai létükre magyarul beszéltek és lelkesen integettek az ablakból két felvétel között. Hosszú-hosszú ácsorgás után, 11 előtt valamivel végül lehozták a stábot a hídról, az Akadémia előtti parkolóba, ahol ácsorogtak vagy húsz percet, Lee Beom-soo pózolt egy kicsit a fotók kedvéért, és a stáb fotósa lekattintotta az odasereglett magyar rajongókat.

Aztán szépen mindenki hazament, többen azt találgatva, vajon hol fognak még forgatni az elkövetkezendő napokban? Ezt ugyanis nem lehetett kicsikarni az időnként meg-megállított, különféle felszerelésekért futkorászó stábtagokból, a rendőrbácsi is csak találgatta, hova mennek legközelebb.

Az ügynökök a kocsiban sebesen fel a hídra

Rajongók a Lánchídnál kora reggel



 

A nap fénypontja: a statiszta lehúzza az ablakot (nagyítható)

A stáb csomagol forgatás után

Lee Beom-soo integet

Több kép a forgatásról

 

0 Tovább

Hogyan tegyünk tönkre egy ígéretes karriert?

Képzeljük el, hogy egész életünkben, gyerekkorunk óta keményen dolgozunk napi 14-15 órákat, arról álmodozva, hogy egy nap sztárok leszünk, aztán ez be is következik, mi meg egy elegáns mozdulattal lehúzzuk a karrierünket - meg magunkat - a toálettben. Nos, Thaiföld egyik legnagyobb sztárja, Tony Jaa pontosan ezt csinálta.

Tony Jaa akkor lett híres, amikor 2003-ban bemutatták az Ong Bak című filmet, ami gyakorlatilag mára már kultuszfilmnek számít. A világ szájtátva bámulta a vékony és nem túl jóképű csávót, amint falakra szalad fel, éles tárgyakon és mozgó járműveken ugrik át játszi könnyedséggel és piszokgyors, piszokpontos mozdulatokkal gyepál el bárkit, aki az útjába kerül. Itt jegyzem meg, hogy aki nem látta az Ong Bakot, azonnal szerezze be, ez egy kihagyhatatlan alkotás minden harcművészetek iránt rajongónak, meg azoknak is, akik igazi jó bunyót akarnak látni.

A film egyébként nem egy nagy vasziszdasz, mármint filmművészetileg. A cselekmény sablonos, egyenesen unalmas, máshol meg WTF-szinten röhejes, a színészi játék pocsék, az a csaj meg iszonyúan idegesítő hangon sipákol benne. Mindezek ellenére mégis újra meg újra megnézi az ember, mert valami pokoli jók a verekedések. Jaa-t nem emelgetik huzalokon, nincsenek drága CGI-trükkök, de még kameratrükkök se. Védőfelszerelés persze van, időnként látszik, hogy a srácok ki vannak bélelve, de hát muszáj, mert Jaa akkorákat üt, rúg, könyököl és repül, hogy ember legyen a talpán, aki csonttörés nélkül megússza, ha nincs rajta védőfelszerelés. Jó nagyokat dobott a film a thai boksz, azaz a muay thai népszerűségén (többek között magam is az Ong Bak miatt kezdtem el tanulni). Az Ong Bak után Tony Jaa-t a következő Bruce Lee-ként kezdték el emlegetni igen jelentős emberek, és hamarosan jött is a folytatás, a magyarul igen idióta címet viselő A sárkány bosszúja, eredeti címén Tom Yum Goong, amiben egy fia sárkány sincs, elefánt viszont több is akad. Lényeg a lényeg, Tony Jaa félelmetesen népszerű lett, és ez lett a veszte.

Kezdjük ott, hogy Jaa kaszkadőr, egész életében az volt, gyerekkora óta erre képezték ki. Gimnasztikát és atlétikát tanult, meg thai bokszot mellette. A filmre négy évig gyakoroltak, napi nyolc órában. A kemény munka gyümölcse a hírnév és a pénz mellett még valami lett: megnövekedett egó. Tony Jaa két sikeres film forgatása utána elkezdte úgy vélni, hogy ha a bunyóhoz ért, akkor a bunyós film rendezéséhez is. Ööö.

Sajnos senki értelmes nem akadt, aki lebeszélje erről az ötletéről, így aztán a legnagyobb thai filmstúdió a Sahamongkol áldásával Jaa megírta az Ong Bak 2. forgatókönyvét és feltett szándéka volt a rendezői székbe is beletelepedni. Mit ad isten, Tony Jaa életében nem állt a kamera másik oldalán, lila gőze se volt, hogy kell filmet forgatni. Túlköltekezte magát az óriás díszletekkel és a betanított elfántcsordákkal, és úgy elhúzta a forgatást, mint a rétestésztát. Amikor szorult a hurok a nyaka körül, egyik napról a másikra lába kélt a rendező-főszereplőnek, hetekig hiába keresték, aztán csak előkerült, állítólag a dzsungelben meditált. A nemzeti tévében síró-pityogó bocsánatkérő műsora után a Sahamongkol Jaa mesterét, Phanna Ritthikrajt ültette a rendezői székbe és kettészelték az óriás méretűre dagadt filmet, így lett belőle Ong Bak 2. és Ong Bak 3. Egyik rosszabb, mint a másik. A történet totálisan követhetetlen, és a második rész még csak-csak elmegy, a harmadikban már gyakorlatilag nem tudni, ki kivel van és miért, és többet látni verekedni a gonosz ellenfelet, mint a főhőst, aki inkább meditálgat, viszont nem beszél. Egyszóval katasztrófa. 

Úgy tűnik, erre Tony is ráeszmélt, mert a film bemutatója után nem sokkal kopaszra beretválta a fejét és felcsapott buddhista szerzetesnek. Pár hónapnyi elmélkedés után tavaly újra felbukkant és elkezdte forgatni a Tom Yum Goong 2-t, a Sahamongkol fiatal üdvöskéjével, a nem csak dögös de pofátlanul ügyes harcművésznő Janin Viszmitanandával. A filmről azóta csak annyi hírünk van, hogy forgatják. Még mindig. Meg hogy Tony Jaa idén májusban elvette a szemmel láthatóan várandós barátnőjét. A Sahamongkol weboldala mélyen hallgat a filmmel kapcsolatban, se egy teaser, se semmi. A keleti harcművészeti filmek szakértői a fejüket vakarják, és úgy vélik, Jaa-nak már nem nagyon sikerülhet megfoltozgatnia a renoméját az Ong Bak 2-3 skandalluma után, ráadásul lassan ki is öregszik az akrobatamutatványokból, hisz  idén töltötte a 36. életévét. Több nyugati ajánlatot is visszautasított nagyravágyásában, csak hogy rendezhessen, és alaposan belebukott a projektbe. Új filmjéről két éve semmit sem tudni, ráadásul most családos is lesz, ami egészen bizonyosan vissza fogja fogni a teljesítményét, hisz melyik kisgyerekes apa akarná halára törni magát egy alanatúr (értsd: trükkök nélküli) bunyós mozi kedvéért? 

Én reménykedem benne, hogy Tony magára talál, de a józan ész azt súgja, nincs sok remény arra, hogy újra a régi fényében tündököljön. Pedig kár érte, hiszen pokolian tehetséges akrobata és harcművész (színésznek ugyan elég pocsék, de hát nem a variált arcjáték miatt nézünk bunyós filmeket...).  Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint az Ong Bak "így készült"-összeállítása, amiben tisztán látszik, hogy a bunyók valódiak és tényleg Tony röpköd ott méteres magasságokban és szaltózik, de kegyetlenül. 

És a végére egy kis ízelítő Tony Jaa akrobatikus képességeiből, élő felvételen egy tévéshowban:

0 Tovább

5 kínai film, amit látni kell

A kínai filmművészet az alulértékelt kategóriába tartozik, pedig nagyon színvonalas és szép munkákat tudnak készíteni. Nem vagyok a nagyon elvont művészfilmek híve, mert szerintem ember nincs, aki tényleg érti ezeket, és nem kérdőjelekkel a fején távozik a moziból, hanem inkább csak úgy tesznek a kritikusok is, mintha tetszene nekik és írnak róluk mindenféle hiperszuper kritikákat, beleolvasva bármit, amit akarnak. Kicsit olyan ez, mint a szépirodalmi művek elemzése: rizsa. 

Ezért aztán én itt nem holmi kínai művészfilmeket fogok ajánlani, hanem olyan alkotásokat, amik tényleg nézhetőek, szórakoztatóak, de vannak köztük elgondolkodtató művek is. Nem akar ez a poszt semmiféle rangsort felállítani, és ezeken a filmeken túl rengeteg remek alkotás van még, egyszerűen csak ajánlok pár jó filmet. Többségük ugyan nem kapható itthon, de az internet világában ez már nem jelent nagy gondot. Aki szeretné, meg fogja találni őket.

Félelem nékül

Ez a film speciel kapható itthon DVD-n, szörnyű szinkronnal, de aki teheti, szerezze be inkább a rendezői változatot (director's cut), mert a magyar kiadás az amerikain alapul, azok meg úgy megvágták ezt a filmet, hogy gyakorlatilag minden értelmes részt kiszedtek és csak a bunyó maradt. Csak hogy ez a film nem a bunyóról szól, az csak körítés. Jet Linek ez eddig (szerintem) a legjobb filmje. A mondanivalója kicsit sablonos, de egy harcművész számára valódi értéket rejt: a legnagyobb ellenséged nem egy másik ember, hanem önmagad. Ha önmagad legyőzöd, nem lesz többé benned félelem. Jet Li a pályafutása csúcsfilmjének szánta a Félelem nélkült, pont a mondanivalója miatt. A vusu, azaz a kínai harcművészet igazi értelmét akarta közvetíteni: a vusu nem arra van, hogy agyba-főbe verj másokat vele, a vusu megtanít szembenézni önmagaddal. Na pont ezeket a részeket vágták meg az okos amcsik.

Old Boys

Ez egy 42 perces rövidfilm, amit kváziamatőr filmesek készítettek egy pályázatra és nyertek is vele. Remekbe szabott kis alkotás, szép operatőri munkával és színészi játékkal. Amolyan művészfilm-féleség, de a nagyon is fogyasztható kategóriából. Csak online tekinthető meg, viszont ingyenesen, de sajnos csak angol felirattal, ezen a linken. (Kínai videomegosztó, nem ágyazható be). A történet két srácról szól, akik gyerekkorukban híresek akartak lenni, példaképük Michael Jackson volt. Az életük másképp alakult, az egyikük borbély lett, a másik hivatásos vőfély. Mikor megtudják, hogy Jackson meghalt, az "öreg fiúk" összeállnak és jelentkeznek egy tehetségkutató műsorba a dalukkal. 

Szigorúan piszkos ügyek

Ez egy 2002-es hongkongi bűnügyi film, a körömlerágóan jó fajtából. Olyan jó, hogy Martin Scorsese is feldolgozta, A tégla címmel, Di Caprio-val, Matt Damonnal és Jack Nicholsonnal, és a remake négy Oscart nyert. Ez a film százszor jobb, mint az amerikai remake! A történet egy korrupt zsaruról szól, aki a helyi maffiafőnöknek jelentget igen magas pozícióból, miközben egy másik zsaru meg évek óta beépítettként dolgozik ugyanennek a maffiafőnöknek. A két zsaru nem ismeri egymás kilétét. Vagy mégis?

A pofonok földje

A paródiák paródiája, miközben fejet is hajt a legnagyobb kungfufilmek előtt, és közben az ember fájósra röhögi a hasát és nem lát a könnyeitől, meg a földön fetrengéstől. Stephen Chow az egyik legkiválóbb kínai színész-komikus és nem mellékesen eme hátborzongatóan vicces alkotás rendezője is egyben.

Fist of Legend

Jet Livel kezdtük, vele zárjuk a listát: egy igazi kungfuklasszikussal, amit érdemes megnézni. Semmi trükk, semmi drótköteles huzavona meg dublőr, velejéig igazi kungfumozi, abból a korszakból, amikor Jet Li még igazán elemében volt. Jet egy kungfutanítványt alakít, aki Japánban tanul mérnöknek, amikor hírét veszi, hogy mestere meghalt. Hazautazik, és rájön, hogy mesterét  a várost uraló japánok ölették meg. Jön a bosszú, szemet gyönyörködtető bunyókkal. Japánellenesség azonban még sincs a filmben, hiszen a fiú egy japán lányba szerelmes.

0 Tovább
«
12

Xiaolongimnida

blogavatar

A blog kínai, koreai és általában véve ázsiai témákkal foglalkozik. A Xiaolong kínaiul kis sárkányt jelent, az -imnida végződés pedig koreaiul annyit tesz: "vagyok".

Utolsó kommentek