Csábítás kínai módra: a legszexibb női ruha

A nők mindig is az öltözéküket használták fel csábításra, már réges-régen is, egy kivillanó boka, egy mély dekoltázs az őrületbe tudott kergetni bármilyen férfit. Kínában sincs ez másképp, bár hosszú idő kellett ahhoz, hogy a nők le merjék vetni a teljes testet mindenhonnan tökéletesen eltakaró, úgynevezett mandzsu köpenyt. A ruha folyamatosan szűkült, majd rövidült, és végül az 1920-as években Párizzsal is vetekedő kulturális életet élő Sanghajban álmodták meg a szabók a chőngszámot (nyugaton ismert nevén cheongsam), vagy ahogy mandarinul nevezik, a csipaót. Ez a sikkes ruha, mely szorosan simul a testre, és akár csípőig is fel lehet vágni, hamar elnyerte a hölgyek tetszését, a külföldi tengerészek legnagyobb örömére. A hagyomány szerint zárt nyakú (ún. "kínai galléros") és hosszított ujjú volt, azonban nagyon hamar megjelentek a rövid ujjú és szexi dekoltázsos változatai is. Nem csak a híres-hírhedt örömlányok viselték, a gazdag dámák és a színésznők is szívesen hordták. Manapság szinte mindenki úgy hiszi, ez a hagyományos kínai női viselet, holott  a mai chőngszám 20. századi találmány és bár sokan viselik esküvői ruhaként is a szerencsét és boldogságot hozó piros színben, nem népviselet. 

A chőngszám ma is népszerű, kínai és nem kínai nők körében egyaránt. Vásárolják a turisták és a legnagyobb hollywoodi sztárok is, mert dögös, mégis elegáns viselet. Egyetlen baj van vele: a chőngszámhoz bizony megfelelő alkat is kell, mert jóformán csak a homokóra alakú nőkön mutat úgy, hogy eláll tőle az ember lélegzete.

Chőngszám az 1920-as években. Getty Images.

Chőngszám-kiállítás Kínában. People.com.cn

A modern kifutókon is megjelenik. themagazine.us

A Kína legszebb asszonyának tartott Gong Li a mélyen dekoltált fazon híve. topchinesemovies.com

Paris Hilton chőngszámban. Getty Images.

Modern, hímzett chőngszám. dressbybonnie.com

Modern változatok nyári viseletnek, by Mazzario.

0 Tovább

A rajongás mesterfokozata

Azt hiszem, kevés előadó mondhatja el magáról, még nyugaton is, hogy a rajongói olyan mértékben fognak össze, mint a koreai előadóké. Koreában a rajongói klubok nem csak úgy vannak, hanem hihetetlenül szervezettek, és különleges projekteket készítenek. G-Dragon rajongói klubja például az énekes hamarosan megjelenő új albumának és 24. születésnapjának tiszteletére egy szöüli épület falára festette fel az énekes művészi arcképét, és ugyanez a klub GD szülinapja alkalmából 30 000 dollárt (kb 6 millió forintot) adományozott beteg gyerekek megsegítésére. Ezt egyébként minden évben megteszik. (Lábjegyzet: GD ki szokta egészíteni az összeget a saját zsebéből)

Forrás és még több kép a készülő falfestményről: Bigbangupdates

 

0 Tovább

10 dolog, amit tuti nem tudtál Jackie Chanről

Jackie Chant mindenki ismeri. Vagy mégsem?

1. Valódi neve Chan Kong-száng, a Jackie nevet akkor kapta, amikor Ausztráliában dolgozott építkezéseken.

2. 17 évesen kaszkadőr volt a legendás Bruce Lee több filmjében, méghozzá Sammo Hunggal együtt.

3. 1975-ben meztelenül szerepelt egy szexjelenetben az All in the Family c. filmben.

4. Jackie első sikerfilmjét, a Részeges karatemestert az a Jűn Vó-pheng (Yuen Woo-ping) rendezte, aki a Mátrix-trilógia koreográfiáját készítette.

5. Eredetileg ő lett volna a rosszfiú a Rambo 4-ben.

6. A másik legendás kínai harcművésszel, Jet Livel csak egyetlen közös filmje van, A tiltott királyság (2008).

7. Fia, Jaycee Chan szintén színész.

8. Többszörös rekordtartó, a legtöbb kaszkadőrmutatványt bemutatott élő színész; a legtöbbször felvett akciójelenet is az ő nevéhez fűződik, a Dragon Lord egyik jelenetét 2900-szor vették fel.

9. Kína leggazdagabb híressége, saját divatmárkával, étteremhálózattal, konditeremhálózattal, Kína legnagyobb mozikomplexumával; de még csokoládémárkát is gyártanak a nevével.

10. Kína egyik legsikeresebb énekese, több mint húsz albuma jelent meg, mandarin, kantoni és angol nyelven is énekel. Számos filmje betétdalát maga adja elő.

A Jackie Chan: A katona című film betétdala, Jackie előadásában. A film magyar szinkronnal is kapható DVD-n.

Fotó: Georges Biard, Wikimedia Commons, CC-BY-SA-3.0

4 Tovább

A kis koreai, aki beveszi a világot

PSY őrületes Gangnam Style-járól már írtam korábban, de úgy tűnik, a világsajtónak nem elég belőle. A videó a Youtube-on már 40 milliós nézettségnél tart, és az alacsony, zömök és hát nem túl jóképű énekes lassan (mit lassan, vágtázva) ténylegesen meghódítja a világot. Nem csak a világ legnagyobb médiumai foglalkoznak vele, mint a CNN, a Los Angeles Times vagy a Wall Street Journal (!), de legutóbb már az amerikai mainstream is kóstolgatja a dalt, huszadikán ugyanis a Dodgers vs. Giants baseballmeccs szünetében is felcsendült a dal, majd Psy iziben felpattant a lelátón és eljárta a lovacskás táncot, 43 ezer ember előtt. Jó látni, hogy az amerikaiak minden előítéletessége ellenére mégiscsak lehet jövője a K-popnak a mainstream szórakoztatóiparban nyugaton is!

0 Tovább

Rajongók a pokolból: az internet sötét hatalma

A koreai popzene csilivili világa időnként félelmetes rémálommá tud változni. Daniel Lee, aka Tablo, a tehetséges, Amerikában tanult koreai rapper története olyan hátborzongató, hogy Hollywoodban sem tudnának ehhez foghatót írni. 

Hősünk karrierje szépen indult, a Stanfordban végzett Daniel Lee az Epik High nevű hiphop-rap formációjával Dél-Korea egyik legünnepeltebb csillaga volt. 2010-ben azonban a rapper olyan pokoljárást élt meg, amit épeszű ember a legundorítóbb ellenségének se kívánna. És mindezt miért? Mert újra csak bebizonyosodott, hogy az emberek jó része remekül vezethető ökör, akiket könnyebb hülyíteni, mint beláttatni velük, hogy hülyítik őket. Az, hogy közben tropára ment egy ártatlan ember élete, az semmit sem számított a felbújtóknak.

2010-ben történt ugyanis, hogy egy magas rangú koreai tisztviselőről kiderült, hamis a Yale-en szerzett diplomája (ismerős a sztori?). Hajtóvadászatba kezdett a nép és a rendőrség, lefüleltek még pár politikust és tisztviselőt. És ekkor esett meg, hogy egy talkshowban Tablo kiejtette a száján, 

hogy Stanfordban végzett, méghozzá sokkal rövidebb idő alatt szerzett mesterfokozatot, mint általában szokás. Több se kellett a netizeneknek... Nem sokkal a talkshow után az egyik népszerű fórumon megjelent valaki, aki Tablo unokatestvérének mondta magát, és azt állította, hogy az egész szemenszedett hazugság, Tablo sose járt a Stanfordra. Mit tesz ilyenkor a jó koreai? Természetesen egy névtelen fórumozónak hisz és nem a rappernek! Hamarosan már klub alakult, TaJinYo néven (a "követeljük az igazságot Tablótól" rövidítése), egy Whatbecomes nevű felhasználó vezetésével. Pillanatok alatt a taglétszám százezer főre duzzadt! Tablo hiába jelentette ki sajtóközleményben, mellékelve a diplomája másolatát, hogy ő valóban ott és akkor végzett, ahol mondta, a netizenek nem tágítottak. Tablo hazudik! Rohadt szemét, hamis a diplomája, ő meg jól él és híres! 

Odáig fajult a helyzet, hogy a TaJinYo tagjai levelekkel kezdték el bombázni a Stanfordot, Tablo évfolyamtársait, a tanárokat a tanszéken, ahol állítása szerint tanult. Mindenhonnan Tablo igazát erősítették meg, a netizeneknek azonban, mintha elment volna a józan eszük, ez sem volt elég. Egyszerűen se a tanároknak nem hittek, se az egyetem archívumának, magának a rektornak sem! Jó, lehet, hogy végzett ott egy Daniel Lee, de az nem az a Daniel Lee, akit ők Tablo néven ismernek! Tablo felvette valaki személyiségét, hogy diplomát hamisíthasson! A TaJinYo azonban már nem csak interneten fenyegetőzött. Tablot és a családját is telefonon zaklatták, még halálos fenyegetéseket is kapott. A rappernek épp a hepaj közepén született meg az első gyermeke, és rettegett, hogy a vérszemet kapott fórumozók esetleg bánthatják a picit is. Ekkor tett feljelentést a rendőrségen zaklatás és becsületsértés miatt. A dolog úgy elfajult, hogy Tablo gyakorlatilag állás nélkül maradt, a kiadója nem állt ki mellette, az utcára is alig merte kitenni a lábát, kezdett paranoiássá válni. A rendőrség előszedette vele a papírjait, elküldték eredetvizsgálatra a diplomáját. Végül Tablo az egyik nagy koreai tévécsatorna kíséretében személyesen utazott az Államokba, hogy tisztázza a lehetetlen a helyzetet. A kamerák előtt kérték ki a diplomája másolatát az egyetemtől, és hasonlították össze az övével, illetve a rajta szereplő személyes adatokat az útlevele adataival. A rendőrség körözést adott ki Whatbecomes és még pár fórumozó ellen, akiket végül meg is találtak, miután bírósági nyomásra a TaJinYo fórumát hostoló internetszolgáltató kiadta az adatokat. Whatbecomesról kiderült, hogy egy ötven év körüli, koreai származású amerikai, aki Chicagóban él. 

Tablo tisztázta a nevét az ország előtt, Whatbecomes és a TaJinYo tagjai azonban továbbra sem hisznek neki, Whatbecomest pedig nem lehet kikérni az USA-tól, hogy bíróság elé állítsák Koreában becsületsértésért, rágalmazásért és zaklatásért. Whatbecomes továbbra is úgy hiszi, hogy neki, a szólásszabadság nevében joga van rágalmazni, fenyegetni egy másik embert és annak családját, akkor is, ha már ország-világ számára kiderült, hogy ártatlan. 

Tablo és családja másfél évig rettegett a fenyegetésektől, és persze a tehetetlenségtől, hogy egyes, kiváló szónoknak bizonyuló, rosszindulatú emberek miatt ellehetetlenítették az életüket és az egész ország csalónak és gazembernek hiszi őket. Daniel Lee három év alatt szerzett mesterfokozatot a Stanford angol szakán, a diplomáját soha nem használta semmire, hisz fiatal kora óta zenéléssel keresi a kenyerét. A TaJinYo fórumát kétszer is bezárták, de mindig újra regisztrálnak, és továbbra is makacsul hiszik, hogy Daniel Lee nem az, akinek mondja magát, és az egész egy óriási összeesküvés. 

A hullám azóta lecsendesedett, a tönkrement, lefogyott és csaknem idegbeteggé vált Tablo-nak Korea egyik legliberálisabb ügynöksége, a YG Entertainment ajánlott fel szerződést, saját stúdiót, ahol végül Tablo 2011 novemberében, magához térve a sokkból, kiadta Fever's End című, zseniális dalokkal teli új albumát. Az viszont továbbra is szinte hihetetlen, hogy ekkora hatalma lehet egy névtelen fórumozónak egy másik ember élete fölött, és hogy a tetteiért nem kaphatja meg soha a méltó büntetést sem. Tablonak be kell érnie azzal, hogy új albuma újra visszahelyezte őt az ország prominens előadói közé és hogy igenis vannak még normális rajongói is, akik a józan észnek hisznek és nem névtelen rágalmazásoknak.

Tablo: Tomorrow (feat Taeyang), a Fever's End albumról (YG Entertainment, 2011)

A teljes történet itt olvasható.

Képek: StarNews, képernyőképek az MBC csatorna "Tablo Goes to Stanford" című dokumentumfilmjéből

2 Tovább

Xiaolongimnida

blogavatar

A blog kínai, koreai és általában véve ázsiai témákkal foglalkozik. A Xiaolong kínaiul kis sárkányt jelent, az -imnida végződés pedig koreaiul annyit tesz: "vagyok".

Utolsó kommentek