Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Híres sárkányok

Hamarosan véget ér a Sárkány éve, lássuk hát, hogy milyen is egy sárkány, és Ázsiában kik a leghíresebb szülöttei a jegynek. 

Éles nyelv és végtelen erő

A keleti asztrológiában a legerősebb jegy, a sárkány a kínai kultúrában az erő, a siker, az ambíció megtestesítője, nem véletlenül lett jelképe a császári dinasztiáknak. Ennek megfelelően a sárkány évében születettek ambíciózusak, bátrak, intelligensek, magabiztosak és lelkesek, éles a nyelvük és nem félnek a kihívásoktól. A rendkívül magabiztos Sárkány arrogánsnak és önfejűnek tűnhet. 

A kis sárkány

A leghíresebb keleti sárkány minden bizonnyal Bruce Lee, akinek a filmes világban ismert neve 李小龍 Lee Siu-lung (Lí Szíu-lung), mandarinul Li Xiao-long (Li Hsziao-lung), azaz "kis sárkány" volt. Tipikus sárkány, nagyratörő, rendkívül intelligens és határozott, aki mágnesként vonzotta magához az embereket. Maximalista, aki még tévénézés közben is edzett, mániákusan ügyelt arra, mit eszik és sajátos filozófiai elveket vallott. Kevesen tudják, hogy csak négy teljes harcművészeti filmet forgatott, viszont gyerekkorban több mint húsz filmben játszott, mivel kantoniopera-énekes édesapja színész is volt. Amerikában született, de Hongkongban nőtt fel, 19 évesen, forrófejű sárkánytermészete miatt kellett visszatérnie születése helyére, ahol aztán végül kiközösített "sárgából" jól menő kungfuedzővé majd hollywoodi színésszé avanzsált. Igazi hírnevet azonban Hogkongban forgatott filmje, A nagyfőnök hozott neki, ami kultuszfigurává emelte a karizmatikus kis sárkányt. Számos legenda kering erejéről, ügyességéről, ezek többsége természetesen felnagyított és eltúlzott, amihez az életéről forgatott filmek is nagyban hozzájárultak. Merész ötleteivel, karizmatikus megjelenésével és formabontó életével (például, hogy kínai létére fehér nőt vett feleségül) már életében legendává vált, amit korai halála csak fokozott. Érdekesség, hogy ugyancsak fiatalon és tragikusan elhunyt fia, Brandon szintén a Sárkány évében született.


Egy női sárkány

A lélegzetelállítóan szép hongkongi színésznő, Maggie Cheung is a Sárkány jegyében látta meg a napvilágot. A szépségkirálynőből vászonra lépett Maggie nem csak szépségével nyűgözte le a közönséget, tehetségét számtalan igen neves díjjal jutalmazták, többek között a Cannes-i fesztivál díjával és Ezüst medvével. Karrierje Jackie Chan Rendőrsztori-sorozatával kezdődött, de emlékezetes alakítást nyújtott Csang Jimou nagy szabású Hős című filmjében is.

A thaiok sárkánya

Bizony, a thai Bruce Lee-ként emlegetett Tony Jaa szintén Sárkány, '76-os. A legfrissebb hírek szerint hamarosan apukává váló harcművész-kaszkadőr bár nem tűnik sárkányos fajtának, azért kitartásában, ambícióiban megmutatkozik horoszkópja, ahogyan forrófejűségében is, amit jól mutat az Ong Bak 2-3 kudarcának története. 

A fashionista sárkány

1988-ban számos híres sárkány született Ázsiában, az egyik legtipikusabb képviselője a jegynek az ész- és formabontó G-Dragon, a magabiztos rapper-zeneszerző, aki aztán tényleg nem fél a kihívásoktól, excentrikus és extrém, s talán a legszínesebb sárkány mind között. Jó példa erre legújabb húzása, a napokban tartott Asian Music Awardson a műsor alatt festette be a haját szőkéről vörösre, és nagyon vagány volt mind a megjelenése, mind a viselkedése.

A Bartók-rajongó sárkány

A sárkány évében született Tajvan egyik legnagyobb sztárja, a zenei zseni, és nem mellékesen igen vonzó külsejű Leehom Wang is. Amerikában látta meg a napvilágot és komolyzenét tanult, sztárrá azonban Ázsiában vált, ahol fúziós zenéjéről ismert: a hagyományos kínai zenét kombinálja pop-rockkal, rappel, R&B-vel, hiphoppal. Erre az útra pedig nem más inspirálta, mint Bartók Béla népdalgyűjtő útja, bizony. Komolyzenei tudása erős alapot ad a komponáláshoz, zongorán, gitáron és hegedűn is játszik és már a Hongkongi Filharmonikusokat is vezényelte. Színészként játszott együtt Jackie Channel és rendezett már saját filmet is. 



További híres Sárkányok:

Japán: Kyo (Dir En Grey), Anza Ohyama, Mayumi Iizuka

Korea: Lee Joon (MBLAQ), Yubin (Wonder Girls), Uee (After School), Nickhun (2PM), Gyuri (KARA), Jang Hyuk, Oh Jiho  

Tajvan: Lara Veronin, Barbie Hsu

0 Tovább

Buli koreai módra

Bár mindenki attól van elájulva, ahogy Psy bulizik (épp a napokban lett a fickó Guinness-rekorder, mint a legtöbb lájkot kapott YouTube-videó tulaja), de azért van még pár tehetséges fickó arrafelé, akik nagyon tudnak bulizni. Kezdődjön az őrület! - mondja nekünk G-Dragon, és ez a videó valóban őrületes. A zsírkrétához viszont semmi köze, a CRAYON esetünkben a "Crazy G-Dragon" rövidítése :) Elmés. És.... találó is.

 

0 Tovább

Visszatért a Sárkány a gyökereihez

Dél-Korea legnagyobb sztárjainak egyike, G-Dragon, akiről ebben a blogban is volt már szó, három év után újra szólóalbummal jelentkezik. GD-ről kevesen tudják, hogy hiphoppal kezdte a pályafutását, már 13 évesen szemet gyönyörködtetően rappelt és végig hiphop művésznek készült, csak aztán a sors, a YG Entertainment igazgatója személyében választás elé állította: vagy debütál egy fiúcsapatban, vagy nem debütál egyáltalán. Hat év után GD visszatért a gyökereihez a One of a Kind című dallal, melyet Choice37-nel együtt szerzett, a szöveget pedig maga írta. A dal fricska a kritikusok orrára: "gazdag vagyok, híres, trendi, imádnak a nők, megszabadulni úgyse tudtok tőlem, szóval kiny....játok". A képi világ ismét tipikusan népidegesítően trendi, a kajázós jelenet nagyon egyedi, ahogy a teniszes rész is: itt GD teniszlabdával veri szét az üvegkalitkába zárt korábbi fellépőruháit, mintegy szimbolikusan lerombolva saját korábbi jófiú-imidzsét. Valószínűleg az album is a rosszfiúságot és a hiphop-vonalat fogja erősíteni.

2 Tovább

A rajongás mesterfokozata

Azt hiszem, kevés előadó mondhatja el magáról, még nyugaton is, hogy a rajongói olyan mértékben fognak össze, mint a koreai előadóké. Koreában a rajongói klubok nem csak úgy vannak, hanem hihetetlenül szervezettek, és különleges projekteket készítenek. G-Dragon rajongói klubja például az énekes hamarosan megjelenő új albumának és 24. születésnapjának tiszteletére egy szöüli épület falára festette fel az énekes művészi arcképét, és ugyanez a klub GD szülinapja alkalmából 30 000 dollárt (kb 6 millió forintot) adományozott beteg gyerekek megsegítésére. Ezt egyébként minden évben megteszik. (Lábjegyzet: GD ki szokta egészíteni az összeget a saját zsebéből)

Forrás és még több kép a készülő falfestményről: Bigbangupdates

 

0 Tovább

A G-Sárkány éve: gender-bender, kaméleon, fashionista

2012 a Sárkány éve a kínai hororszkópban, és ma ünnepli 24. születésnapját egy valódi sárkány, a K-pop - túlzás nélkül állíthatjuk - igazi ikonja. A K-pop színkavalkádjának kiemelkedő egyénisége ő, trendteremtő, divatalakító, ezerarcú és úgy játszik a külsejével, mint profi játékos a Rubik-kockával. Ő G-Dragon, a Big Bang együttes vezére. 

Ő az a típusú előadó, akire elsőre nem figyel fel az ember, ha Big Bang-klipeket néz, mert ott van a bandában a hipnotikus tekintetű T.O.P. Azonban élő koncertek felvételeinél egyszer csak automatikusan a vékony gyerek felé terelődik a tekintetünk: a srác belakja a színpadot és uralja, akár Napóleon (ahogy öntudatosan ő maga jelentette ezt ki egy dalszövegében). Nem kell hozzá sok idő, hogy sutba vágjuk T.O.P igéző szemeit és rávessük magunkat a vasággyal 30 kilós csontkollekció G-Dragonra. A srác egyszerűen vonzza az embereket, mint a mágnes, és nem véletlenül.

G-Dragon igen érdekes személyiség, azon felül, hogy piszkosul tehetséges előadó és dalszerző. Valóban ezer arcú, és nem csak azért, mert gyakrabban váltja a külsejét, mint más a zokniját, hanem mert tényleg mindig más, mindig új, és sosem olyan, amilyennek várja az ember. Persze, ilyenkor az olvasó fintorít, hogy megtervezik a sztárokat a stylistok és a menedzserek, de szerencsére GD esetében szó sincs ilyesmiről. A fiú már akkor fashionista volt, amikor még senki sem ismerte, erről árulkodnak a tinikori fotói is, és oroszlánrészt vállal mind a maga mind a Big Bang stílusának kialakításában, a ruhák kiválasztásában, beszerzésében. Őrületes népszerűsége miatt a legnagyobb divatcégek állnak sorban nála szponzorszerződést lobogtatva, és nem hiába, ha ő viseli a ruhákat, a forgalom triplájára ugrik hirtelen. Már csak azért is, mert ennek a gyereknek bármi jól áll. Tényleg bármi, a szőkeherceg-frizurától a punkos stíluson át a rózsaszín hajig. 

Ezen felül igazi lázadó, aki nem rest férfiszoknyát húzni élő tévéshows megjelenéshez, tele van tetoválásokkal a teste (a legutóbbi szerzeménye egy hónaljtól csípőig húzódó "Forever Young" felirat) és álladóan olyan feliratú pólókban és sapkákban mászkál, amitől kiakad a koreai cenzúra és a tévéknek állandóan ki kell satírozniuk, ha mutatják. Elképesztő módon tud pillanatok alatt kőkemény, pasis, durván cool rapperből imádnivaló szőke herceggé, cuki mosolyú, ellenállhatatlan tinivé vagy éppen a férfi-nő határokat elmosó androgün lénnyé válni, ha úgy tartja a kedve. És mindezt a tévéstúdiókon és albumkoncepciókon kívül is megteszi, az újságok állandóan arról firkálnak, mit viselt legutóbb a reptéren. Pár hete Párizsban okozott felbolydulást, amikor vattacukor-rózsaszín hajjal, tetőtől talpig kékben jelent meg magánemberként a divathéten - az összes európai és amerikai tudosító fotóriporter róla blogolt, anélkül hogy a többségüknek fogalmuk lett volna, kicsoda. 

Mielőtt messzemenő következtetéseket vonna le bárki, szögezzük le, az androgün megjelenés nem jelent feltétlenül homoszexualitást. A K-popban és általában Ázsiában a feminin vonású vagy androgün férfiak igen keresettek, ennek szociológiai, történelmi és pszichológiai hátteréről számos írás született, én most nem fejtegetném a miérteket, tény, hogy Ázsiában ez most nagy divat és számos előadó elégíti ki az igényeket. 

Ami kiemeli G-Dragont a többi androgün sztár közül, az a hihetetlen spontaneitása, a zenei géniusza és a változékonysága. Míg a legtöbb feminin arcú popsztár gyakorlatilag állandóan ugyanazt az oldalát mutatja, GD folyton változik, és nem csak külsőleg. 

Zenei tehetsége legalább annyi figyelmet érdemel, mint a külseje. Amikor 2006-ban debütált a Big Bang, a koreai sajtó kiröhögte őket, szó szerint. Csúnyácskák, idétlenek, sehogy sem illettek a kidolgozott testű, tökéletesre sminkelt idolsztárok közé. Nem is ment a szekér úgy, ahogy a kiadó szerette volna. 2007-ben a YG (a kiadójuk) igazgatója merészet lépett, hagyta, hogy GD 'Kodzsiszmal' (Hazugság) című szerzeménye legyen az együttes új albumának első kislemeze. Badabumm! Toplistahegyek, sikoltozó tinilányok, óriási médiaparádé, a Big Bang befutott, a kritikusok pedig elkezdték figyelni az akkor 19 éves fiút: nem gyakran fordul elő, hogy egy idolegyüttes (értsd futószalagon gyárott fiú- vagy lánybanda) egyik tagja slágerlista-vezető dalt írjon. G-Dragon később is bizonyította, hogy nem a "kezdők szerencséje" segített neki, azóta számos toplistavezető szerzemény került ki a keze alól, és állandóan változik a zenei repertoárja, a hiphoptól a bubblepopon át az elektonikáig mindent felvonultat. 2009-ben Heartbreaker című albuma Koreában a legtöbbet eladott szólóalbum volt. Szőkére festett hercegtincsei divatot teremtettek. Remek dalszövegíró, szókimondó (már amennyire a cenzúra engedi - van is pár betiltott dala), erőteljes rapper, kiváló táncos, és az énekhangja sem rossz. Hat évesen már tévében szerepelt, 13 éves kora óta rappel, már gyerekként több videoklipje volt.

G-Dragon: A Boy (zene: G-Dragon, Choice 37, szöveg: G-Dragon; YG Entertainment 2009)

A Big Bang, ha minden igaz, idén Európában is turnézik majd, miután tavaly elnyerték az MTV Europe legjobb nemzetközi előadójának járó díjat (Britney Spears orra elől halászták el). G-Dragon természetesen mainstream popelőadó, és helyén kell kezelni a dolgokat, de a koreai popzene felszínes világában az ő egyénisége, kisugárzása, színpadi megjelenése és a tény, hogy nem svéd és amerikai noname dalszerzők egy kaptafára írt slágereit adja elő a bandájával, hanem minden dalban benne van a keze, figyelemre méltóvá teszi őt, és kiemeli a K-pop-sztárok tömegéből. Kemény srác, erőteljes és szigorú vezére a bandájának, miközben lányok és asszonyok egyaránt elolvadnak a mosolyától. 24 évesen már 120-nál is több dal szerzői jogdíjai után 1 millió dollárt zsebel be évente. Nem kispályás a srác.

A színpadot uralni tudni kell (GD & TOP live @ MAMA-díjkiosztó, Makaó. "Knocked Out". Zene: Diplo, G-Dragon, TOP, szöveg: G-Dragon, TOP. YG Entertainment 2010.)


"Tonight", 2011 egyik legsikeresebb K-pop-dala, élőben. GD szoknyában. (Zene: G-Dragon, e.knock, szöveg: G-Dragon, TOP; YG Entertainment 2011)


....és végezetül: holnap ünnepli a Big Bang a megalakulása 6. évfordulóját, íme egy rajongó által készített összegzés a banda történetével:



Képek forrása megjelenési sorrendben: YG Entertainment, ohohkaka-卡, YG Entertainment

13 Tovább

Xiaolongimnida

blogavatar

A blog kínai, koreai és általában véve ázsiai témákkal foglalkozik. A Xiaolong kínaiul kis sárkányt jelent, az -imnida végződés pedig koreaiul annyit tesz: "vagyok".

Utolsó kommentek