Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Drámapercek: az apácatanonc esete a fiúbandával

Közkívánatra ezentúl drámaajánlókat is fogok írni, Drámapercek címmel. Hogy mennyire lesznek ezek gyakoriak, attól függ, milyen sebességgel tudom fogyasztani magam is a sorozatokat.

Elsőként egy cuki vígjátékot ajánlok, ami tutira mindenkinek be fog jönni, még a hibái ellenére is. Mivel a rovat elsősorban azoknak íródik, akik még nem látták a sorozatot, igyekszem nem írni bele spoilert, ha mégis, akkor azt egy jó nagy SPOILER felirat fogja jelölni. 

A mai kivesézendő sorozat a YOU'RE BEAUTIFUL.

A történet:

Ko Minjo ártatlan apácatanoncként egy zárdában él boldogan, szabad idejében imádkozik és meztelen szobrokat pucol a zárda parkjában. Aztán egy nap egy szemüveges fickó térden állva könyörög neki, hogy segítsen a testvérén, Minamon, akit éppen most vettek fel a népszerű A.N.Jell nevű bandába negyedik tagnak, de a srácnak rosszul sikerült a plasztikai műtétje és még egy ideig Amerikában kell maradnia, és ha ez kiderül, fuccs a szerződésnek. Mivel Minam és Minjo ikrek, a menedzser szerint nem lehet gond, hogy Minjo pár hétre a bátyja bőrébe bújjon és beköltözzön az A.N.Jell villájába - három pasi lakótársának.... Az A.N.Jell persze ki nem állhatja a gondolatot, hogy a kiadójuk negyedik tagot akar a bandába, és így Minamot sem fogadják szívesen. Különösen a banda vezére, a hideg és mindenkit magasról lenéző Thekjong gyűlöli Minamot az első perctől kezdve. Minam tehát fiúként beköltözködik a srácokhoz és alaposan felforgatja az életüket...



Főbb szerepekben:


1. Csang Gunszok [Jang Geun-suk], mint Hvang Thekjong, az A.N.Jell együttes vezére

A karakter:
Rideg, hideg, nagyképű, önző, durva és egy faszfej. Így, nyíltan. Öntelt, és ráadásul bunkó is. Persze nem véletlenül ilyen, családi háttere finoman szólva is kesze-kusza, és hát egy olyan gyerek, akit eldobott magától az anyja, nemigen nevelődik melegszívű cukipofának. Persze nem rossz gyerek amúgy, csak hát néha jól pofán húzná az ember a modora miatt. Védjegye a metszően jeges pillantása. 
A színész:
Gunszok remekül hozza a rideg és önző figurát, ám amikor kedvesnek és meleg szívűnek kell lennie, kicsit megtörik az alakítása, és művivé válik a mosolya. Időnként idegesítőek a szájcsücsörítései, de olyan szinten, hogy párszor bevertem volna neki egy maflást, pusztán emiatt. Jól játszik, de láttam már jobb színészt is. A hangja viszont nagyon-nagyon vonzó (hangfetisiszta hölgytársaim, tessék bekészíteni a nyálelszívót) és szépen is énekel. És jó pasi. Tényleg.




2. Csong Jonghva [Jung Yonghwa], mint Kang Sinu, az együttes gitárosa

A karakter:
Ő a bölcs és nyugodt srác, aki minden helyzetben higgadt és kiszámítható. Ritkán avatkozik be, akkor azonban ő az őrangyal, aki mindig kisegíti a főszereplőket. Ő a túl-szép-hogy-igaz-legyen fiú, egyetlen rossz tulajdonsága sincs, talán csak a döntésképtelensége.

A színész:
Mit is lehet Jonghváról mondani? Igazi rocksztár, tényleg tud gitározni, dalt írni és énekelni, és mellékesen még szép fiú is. Színészi játék szempontjából nekem ő verte a mezőnyt. Bár mindig imádnivaló a karaktere, így elég egyoldalú a játéka, de ez nem az ő hibája, hanem a forgatókönyvíróé, aki sematikus szereplőket hozott létre.


3. I Honggi [Lee Hong-ki], mint Jeremy, az együttes dobosa

A karakter:
Jeremy a banda bohóca, a játékos, mindig vidám, élettel teli, ütődött cukipofa, akit nem lehet nem imádni. Ő fél a leginkább az új bandatag érkezésétől és elég gyanakvó is vele szemben. [SPOILER!] Aztán persze annak rendje és módja szerint totálisan belehabarodik Minamba.[/SPOILER] A szereplő egyoldalú és sematikus, akár a többi, de nagyon szerethető.

A színész:
Rendkívül népszerű srác, az F.T. Island nevű bandából, ő is tényleg igazából zenész, és szép az énekhangja is. Több sorozatban és szórakoztató tévéműsorban is szerepelt. A játéka a karakterhez illő, és az egyik részben olyan szinten megríkatja az embert, hogy nagyon.



4. Pak Sinhje [Park Shin-hye], mint Ko Minjo/Ko Minam 

A karakter:
Itt ugye kettős a szerep, hiszen Sinhjének lányt és fiút is kellett alakítania. Minjo apácazárdában nevelkedett, így persze se az életről, se a fiúkról nem tud semmit. A karakter rendkívül ártatlan és néha olyan együgyű, hogy már fáj. Eltúlozták az ártatlan voltát, mert néha olyan dolgokat művel, amit épeszű ember akkor se csinál, ha egész életét remeteként élte le és sose látott másik embert. Csetlik-botlik, akár fiú, akár lány éppen és a nagy szemeit meresztgeti. Szimpatikus karakter, de néha sok belőle. 

A színész:
Pak Sinhje jól hozza a "jé, ez egy alma!"-típusú mindenre rácsodálkozó, mindent és mindenkit rózsaszín szemüvegen keresztül látó ártatlan leánykát, de fiúként nem hihető. Vehetett volna pár leckét Ha Dzsivontól, aki a Secret Gardenben egy ideig szintén férfibőrbe bújt (jó, oké a Secret Garden későbbi sorozat). Az egy dolog, hogy az arcát tekintve akkor se hinném el, hogy fiú, ha pucéron állna előttem és tényleg lenne himbilimbije, mert egyszerűen egy nőies színésznő, de ráadásul pokoli rosszul hozza a fiús viselkedést, nincs az az isten, hogy bárki józan ember bevegye, hogy ez egy fiú. Persze a soroztban mindenki bekajálja.

Pak Sinhje apácaként

... és fiúként

ÉRTÉKELÉS:
8/10

A szereplők sematikussága és a nem túl hihetően fiús Pak Sinhje miatt nem kap 10-est, amúgy egy rendkívül szórakoztató sorozat, az addiktív kategóriából. A sztoriban itt-ott vannak meglepő fordulatok, de a fő cselekményszál kiszámítható, ettől függetlenül jól van felépítve. A zenék nagyon jók, és a poénok is, a szitkom-szituációk is jól csattannak, annak ellenére, hogy sablonosak ([SPOILER] hogy kerülje el a csaj, hogy együtt zuhanyozzon a fiúkkal, az állandó kétbalkezessége, mint hogy összregasztja az ujjait és folyton leejt valamit. [/SPOILER]) A negatív szereplők jól utálhatóak, és bőgni is lehet bőven a sorozaton. Egyben van a csomag.

Az egyik dal a sorozatból: Without Words - Csang Gunszok előadásában. 

Megnézhető (teljesen legálisan) angol és magyar felirattal is a viki.com oldalán.

0 Tovább

A musicalek hercege

A musicalek egészen a közelmúltig nem voltak éppen a legnépszerűbbek Koreában. Sok volt a produkció, kevés a néző, a producerek pedig azon kezdtek el gondolkodni, hogy is kellene a színházba csábítani a népet. Legyenek popsztárok a főszereplők! Bingó! Az ötlet olyannyira bevált, hogy nem csak hogy percek alatt fogynak el tízezrével a jegyek a musicalekre, de külföldről is egyre több meghívást kapnak a koreai társulatok, főképp Japánban nagy siker a koreai musical. A szakértők szerint a koreai musicalek exportjában 10 milliárd forintos potenciál van. A hazai gyártmányú musicalek mellett persze a külföldi adaptációk is nagyon sikeresek a popsztárok főszereplésével, és vitán felül a legnagyobb név, aki a színházba vonzza az embereket Xiah Junsu, a JYJ énekese, a "musicalek hercege". Az Elisabeth című musiceljére, melyet a magyar származású Sylvester Levay írt, percek alatt fogyott el mind a 34 ezer jegy. 

Xiah Junsu Mozart szerepében


Itthon meglehetősen kevés olyan popénekest tudnánk felsorolni, aki alkalmas musicalek előadására, általában inkább fordítva szokott működni a dolog: a musicalszínészek csapnak fel popénekesnek. Xiah Junsu (születési nevén) Kim Dzsunszu 25 éves kora ellenére nem mai csirke a szakmában, elég korán lemászott a falvédőről. 16 éves volt, amikor a TVXQ együttesben debütált és szupersztár lett. 2010-ben, amikor a TVXQ felbomlott és Junsu a JYJ tagja lett, megkapta a Mozart! című musical címszerepét. Ezt a darabot is Levay írta, aki valósággal beleszerelmesedett Junsu hangjába, olyannyira megkedvelte a fiú hangszínét és tehetségét, hogy saját koncertet is adott vele Kim Junsu The Musical Concert, Levay with Friends címmel, aminek alkalmából több dalt is írt Junsunak. Két évvel később. 2012 tavaszán Junsu Levay másik darabjának, az Elisabethnek az egyik főszerepét alakította - ő volt a Halál, akivel Elisabethnek különleges szeretet-gyűlölet kapcsolata van. Levay egyébként szoros barátságot ápol Junsuval és családjával azóta is.

Xiah Junsu mint Halál, az Elisabeth c. musicalben

The Last Dance (Elisabeth) - élő felvétel. Angol fordítással itt tekinthető meg

Xiah hangja már a TVXQ-s korszaka idején is megfogta a rajongókat, ez egy olyan hang, amit nem lehet nem szeretni, nem felfigyelni rá és nem lehet nem libabőrözni tőle. Szakértők szerint ugyan csapattársa, Jaejoong hangja sokkal tisztább és többrétű, Xiah hangereje elsöprő a színpadon, és a musicalekhez pontosan ez kell: a drámai fokozó képesség. Xiah bebizonyította, hogy remek musicalszínész, aki nem csak a hangjával tud lenyűgözni, de az előadásmódjával is. Ezen felül kiváló táncos, és egyébiránt dalszerző is, debütáló szólóalbuma, a Tarantallegra több dalát is maga komponálta.

Xiah a Beautiful Thing című dalt adja elő élőben, még a TVXQ-s korszakában.


A Tarantallegra (a Harry Potter egyik varázslatának neve, amivel megállíthatatlanul táncra lehet kényszeríteni az ember lábait) az év legtöbb példányban fogyott szólóalbuma lett Koreában. Junsu a TVXQ-ban és a JYJ-ben is, a személyisége folytán a "cuki szomszéd srác" volt, az a édibédi angyalbögyörő, akinek megcsípkednéd a pofiját, mert olyan cukorfalat, de nem feltétlen lennél a barátnője. A Tarantallegra gyakorlatilag 180 fokos fordulattal szilánkosra törte a cukimókus-imidzset, és szerintem nem volt az a TVXQ-fan, aki ne tátotta volna a száját, amikor Junsu megjelent a Tarantallegra-imidzsével. Bevallottan az Elisabeth Halál-alakja ihlette az album egész vizuális koncepcióját, a sötétség, a misztikum és a kétneműség szele lengi körül Xiah lényét. A címadó dal videoklipjében még nőként is feltűnik, az egyébként is meglehetősen androgün koncepció tetőpontjaként. (Itt megjegyzendő, hogy mivel Halál egy nemtelen mitikus lény, a koncepció is ennek megfelelően egy lényt ábrázol, nem pedig férfit vagy nőt.)

 

Xiah nőnek sminkelve a Tarantallegra videoklipjéhez

A Tarantallegra egyik koncepciófotója

A Tarantallegra videoklipje

2012 nyarán Junsu angol nyelvű dallal rukkolt elő, amit a Sony Music producere, Bruce "Automatic" Vanderveer írt. Az Uncommitted nagyon jó kritikákat kapott és még a németországi K-pop-slágerlistát is vezette. Bár Junsu kiejtése sokat javult az évek folyamán, érezhető az akcentusa. Egy interjúban a producer úgy nyilatkozott, hogy Junsu rendkívül jó humorú, két lábbal a földön járó személyiség, aki hihetetlenül karizmatikus és tele van kreatív energiákkal, valamint a hangját is "különlegesnek" írta le.

Az Uncommitted videoklipje


Junsu egyébként jómódú családban született, egy bátyja van, Dzsunho, akivel kétpetéjű ikrek. Ikertesója szintén énekes, JUNO/ZUNO néven.


 

0 Tovább

A szépség titka

A koreai szupersztárok külsejét mindenki irigyli. Tökéletes bőr, tökéletes megjelenés, tökéletes arc, alak, haj. Mintha csak a teremtés koronái lennének, szinte teljesen hibátlanok. Persze a szépségnek titka és ára is van, meglehetősen borsos méghozzá.

Ázsia-szerte megőrülnek a nők azért, hogy olyannak nézhessenek ki, mint a legszebb koreai színésznők és popsztárok. Az ilyen fajta tökéletes szépség azonban ritkán természetes adottság, és bizony nem véletlen, hogy Dél-Korea vezeti a plasztikai sebészeti beavatkozások számának listáját. Bár a legtöbb plasztikai műtét non-invazív, azaz nem komoly nagy műtét, hanem pl. botoxkezelés, de az arcplasztika száma is jóval nagyobb itt, mint más országokban. Ennek oka kétségtelenül a média által közvetített sztárok tökéletes megjelenése. A koreaiak már-már rögeszmésen ragaszkodnak a szépséghez, nincs talán még egy olyan ország, ahol annyi kenceficét kennének az arcukra a nők, mint itt. Divat a fehér bőr, mert az olyan elegáns, a sötét bőr a "paraszti" származás jele, ami persze elég tré dolog, ugye. 
 

A kenceficék közül kiemelkedik például a kifejezetten koreai találmánynak tartott BB-krém (bár egy német orvos fejlesztette ki az első ilyet), ami már lassanként itthon is kapható, sőt, a L'Oreal is lenyúlta a koncepciót. Ez gyakorlatilag egy mindent tudó "csodakrém", ami egyszerre alapozó, hibajavító, napfényvédő, ápoló és fiatalító hatású. (Szerintem tutira erre pályáztott a gonosz boszorka a Hófehérkében). És férfiak is használják. Bizony. 

Ráadásul a koreai plasztikai sebészeti iparág (mert ez már az) rendkívül fejlett, a legjobb orvosok a legmodernebb technológiával felszerelve dolgoznak itt, nem véletlenül járnak ide más országokból a nők és férfiak egyaránt. Koreában még luxusklinikák is vannak, amik saját kis szállodát működtetnek a kuncsaftok számára.

A koreai sztárok közül igen sokan végeztettek ilyen-olyan korrekciót az arcukon, egyesek bevallottan, mások titokban.

Ku Hara, a Kara együttesből, szem- és orrműtét.

Kwanghee a ZE:A együttesből. Gyakorlatilag új arcot kapott.



UEE az After Schoolból. Szemműtét (a Koreában igen népszerű duplaszemhéj-műtét)

Kim Hjondzsung, nóziplasztika. Mondjuk őt nem tudom megérteni miért, szerintem előtte sokkal helyesebb volt (mi baja volt az orrával???)

Ők itt fent azok, akik bevallották. A többség persze hevesen tagad, illetve vannak pletykaszintűek is, ahol a netizenek kutakodnak régi fotók után és próbálják bebizonyítani, hogy az illető híresség plasztikázva van. Jöjjön pár ilyen példa:

Jessica a Girl's Generationből. Nem lehet nem észrevenni az állkapocscsont változását. 

I Minho. Azt mondják némi orrműtét és szemműtét. Fene tudja.

Kim Dzsedzsung. Mivel tökéletes az arca, azonnal felmerült a plasztikai műtét kérdése is. Az antifanok szerint tutira volt, orr- és szemműtétje. A fanok szerint egyik se volt, és ezt képekkel bizonygatják, amik szerint se az orra, se a szeme nem változott tinikora óta. Mindenki döntse el magának.

Tiffany a Girls' Generationből. Nózimunkának néz ki. Az, hogy teltebb volt, nem jelent semmit, halálra diétáztatják szerencsétleneket (erről majd egy későbbi posztban).
 

Szong Hjekjo. Állítólag orr- és szemműtét. Utóbbi szinte bizonyos, az orrában nem vagyok biztos. (És ő is sokat fogyott)

1 Tovább

Félisten a vörös szőnyegen

Egy szép verőfényes reggelen, valamikor 1985 tavaszán Jóisten álmosan fölkelt a dunyhás ágyikójából, feltette a kotyogós kávéfőzőjét a sparheltra, belebújt a papucsába és a dolgozószobájába battyogott. Ránézett a Bíró Icás asztali naptárára és csettintett a nyelvével. 
- Nahát, nahát.  Április másodika, ma megfogan 1 234 345 emberpalánta. Ideje munkához látni. Kivel is kezdjem... - vakarta meg ősz fejét, majd előhúzta a tervezésre váró emberpalánták mappáját az ablak melletti fiókos szekrényből. 
- Úgy nézem, most van soron Kim Dzsedzsung. Hm. Hm.
Előhúzta a dolgozóasztal fiókjából a rajzlapköteget, és felkapta a ceruzáját.  
- Minek tervezzelek, kisfiam? - hümmögte a bajsza alatt. - Tűzoltó? Katona? Vadakat terelő juhász?
Pár percnyi töprengés után felkiáltott. - Megvan! - Megnyalta a szája szélét és kaján vigyorral az orcáján rajzolni kezdett.
- Szééép nagyokra a szemecskéket, így ni! Hm, ezen az arccsonton még ívelek egy kicsit, jó éles legyen. Finom nózi... lehetnek hosszabbak is azok a lábak, ne fukarkodjunk, ugye. Hm, hm. Mi lenne ha, érzékibb lenne a szája? Mégiscsak sok ezer asszonyt kell boldoggá tennie majd. Így ni! Tekintet, tekintet... olyan finoman harapós legyen, de lágyuljon meg, ha mosolyog. Gödröcskék, iiigen. Az kell, mindenképp. Ide kanyarítunk még egy szép fülecskét... Hol van a radír. Nnnya, mégiscsak lehet még nagyobb a szeme. Úgyis odáig lesznek az embörök az animékért, mire megszületik ez a gyermek. Nna. Készen is volnánk. Hadd lássalak, gyermekem!
Jóisten felemelete a vázlatot, majd elégedetten hátradőlt a székben. - Hát nem hiába alkottam én Picassókat, meg van Goghokat, na! - így szólván Jóisten elégedetten visszabandukolt  a konyhába és elkortyolgatta a reggeli kávéját, azzal a büszke tudattal, hogy ismét csodát alkotott.

Kim Dzsedzsung (Hero Jaejoong) a 17. Puszani Nemzetközi Filmfesztivál vörös szőnyegén ma.

Még több kép a vörös szőnyeges vonulásáról

0 Tovább

Gasztrosarok: koreai szószos husi (andong ccsimdak) másképpen

Nos úgy esett, hogy végre eljutottam a koreai-japán élelmiszerboltba és bevásároltam. Leemeltem pár szószos cuccot a polcról csak úgy találomra, és ma főzőcskéztem. Általában úgy főzök, hogy véletlenül se recept szerint, hanem inkább improvizálva, ami éppen van otthon alapon. Így aztán az andong ccsimdak (andongi szójaszószos csirke) se éppen az lett, ami a receptben. Viszont finom.

Mivel ma épp nem volt otthon csirkehús, ezért darált sertéshúst kaptam elő a fagyóból. Ehhez jött egy doboz vörösbab, egy csomag salátakeverék, ázsiai hosszú száraztészta, egy hagyma meg egy fél citrom. Na meg az andong ccsimdak szósz (안동찜닭소스). Bő fél óra alatt elkészíthető étel lett így.

A hagymát némi bőgés közepette szépen felkockáztam, bele a wokba és kevés olajon üvegesre pároltam.

Ebbe ment bele a kiolvasztott darált husi, amit kicsit pirítottam, majd amikor már szép fehéres lett, ment rá egy kis bors, só, némi delikát, amivel elkevertem, majd egy teáskanálnyi őrölt pirospaprika. Nálam ez az alap rengeteg kajához, gyakorlatilag bármilyen rizses vagy tésztás egytálételt piszok gyorsan össze lehet dobni belőle, például párolt zöldségekkel, szószokkal, vagy éppen előre kisütött kockázott padlizsánnal. Most épp koreai hússzósszal.

A pirosparika hozzáadása után azonnal fel kell önteni két deci vízzel, nehogy a paprika odakapjon és keserűvé váljon. Ezután lefedtem és hagytam kis lángon szépen felrotyogni.

Míg a hús puhult, alaposan leöblítettem a konzervbabot. Most épp ez volt otthon, én bármi mást is belefőznék, mondjuk zöldbabot vagy vegyes fagyasztott zöldséget (utóbbi esetében jobb, ha külön előpároljuk vagy ázsiai módra wokban hirtelen pirítjuk és csak a végén tesszük a húshoz, mert úgy nem lesz szottyadt és szétfőtt a végére). 

Mikor a hús mepuhult, hozzáöntöttem az andong-szószt, de nem az összeset, mert túl soknak találtam a tasak mennyiségét a főzött adaghoz képest. Mivel szerintem a szójaszósos ételekhez remekül passzol a citrom, belefacsartam egy fél citrom levét, jól elkavartam a szószt a hússal és lefedtem rotyogtatni. Amíg a szósz összefőtt a hússal, feltettem fél liter forrásban lévő vízbe két adagnyi ázsiai hosszú száraztésztát. Ez épp kínai búzatészta, recept szerint üvegtészta vagy normál rizstészta járna mellé, de én bevallom őszintén, hogy nem szeretem az üvegtésztát. 

Konyhakész gyorsrizset is lehet használni az ilyen szószos husik mellé. 

A szósz és a husi 5-8 perc alatt szépen összerottyan, ezalatt a tészta is megfő (igazság szerint 2-3 perc kell a tésztának, de kövezzetek meg, én falusi lyány vagyok, az én gyomrom nem szereti a divatos "al dente" tésztákat, a puha tésztát imádom).

A tálaláshoz a mély tányér aljára halmoztam a salátakeverékből, erre halmoztam a leszűrt, lecsepegtetett főtt tésztát, majd rá jó szószosan a husit. A szósz fő alkotóeleme a szójaszósz és a gyömbér, így elég erőteljes és enyhén csípős az íze. A citromlé szerintem kifejezetten dobott még rajta. Sót, borsot csak keveset raktam (amennyit az elején a húsra), utólagosan már nem fűszerezem az ilyen kész szószokkal készült ételeket. Eredeti recept szerint az üvegtésztát bele kell főzni az ételbe a legvégén, de én szeretem, ha másnapra megmarad az étel, a másnapos összekunkorodott és elszíneződött tésztánál nincs szörnyűbb dolog a gasztrovilágban. Én mindig annyi tésztát főzök ki, amennyiről azt gondolom, hogy el fog fogyni. A maradék szószos husit szépen el lehet rakni vacsorára vagy másnapra és frissen kifőzni hozzá a tésztát. 

A saláta ropogóssága és a szószos-husis-tészta puhasága remekül kiegészíti egymást, ráadásul a szósz nagyon finommá teszi a salátaleveleket is, és nagyon elázni sincs idejük, így még éppen ropogósak, de jó szószosak, mire a tányér aljára ér az ember.



A szósz beszerezhető a koreai-japán boltból, akiktől interneten is lehet rendelni, de aki nem akar, az maga is megcsinálhatja a szószt, a címke szerint koreai szójaszósz, fokhagyma, gyömbér, feketebors kell hozzá. 

Az eredeti andong ccsimdak receptje itt található meg (angolul).

0 Tovább

Xiaolongimnida

blogavatar

A blog kínai, koreai és általában véve ázsiai témákkal foglalkozik. A Xiaolong kínaiul kis sárkányt jelent, az -imnida végződés pedig koreaiul annyit tesz: "vagyok".

Utolsó kommentek