Ázsiai zenekörkép, 2013. január 7-13 között.

K-pop

Ali - Selfish


Egy újabb erős hangú hölgy, a dal érdekes hangzású, de könnyen megszerethető, a dallama kellemes, játékos, az üteme jól táncolható, némi rockgitárriffel itt-ott. A vokál nagyon meggyőző.

I Szokhon (Lee Seok-hoon) - A Man Instead of A Friend

Az SG Wannabe tagja bevonulás előtt még meglepte a rajongóit ezzel a dallal. A balladák szerelmeseinek biztos be fog jönni, mert szép tónusú az énekhangja. Én nem vagyok nagy híve a balladáknak, kevés énekes hangja tud annyira megfogni, hogy vég nélkül tudjak balladát hallgatni, így nekem ez a dal erős közepes (egytucat) kategória.

Infinite-H - Special Girl

Az Infinite két tagjából (Dongwoo és Hoya) álló alcsoport debüt dala ugyancsak az erős közepes kategória. A refrén szokásos módon könnyen fülbe mászik, de a dal több része egyszerűen ... unalmas. Sorry az Inspiritsektől, de a két srác rappelése meg se közelíti mondjuk a GD-TOP páros megunhatatlan dinamikáját és egyszerűen... egybeolvadnak, hosszúak a rapbetétek és monotonná válik tőle a dal. Nem tudom, miért, de a "special, special, special" refrénsorról állandó jelleggel a Last Christmas ugrik be, még a hangsúlya is ugyanaz.

Boyfriend - I Yah

A Boyfriend jó kis dallal rukkolt elő, könnyen emészthető, táncolható, jó a vokál, a feeling europopos, retrós, jó kis csomag. De megeszem a kalapom, ha valaki képes kihámozni, hogy miről is szól ez a videoklip. Mert nekem nem sikerült. Valami történetszerűség akar lenni, de a koreai vágóknak valahogy mindig sikerül úgy megvágniuk egy videoklipet, hogy se füle, se farka a végén.

Pascol - Let's eat together sometime

Újoncok. Szeretem, amikor az együtteseknek idióta neveket adnak. A hangul 파스칼 a Pascal megfelelője (hogy ebből hogy romanizálták Pascolra, azt nem tudom). A dal címéről már ne is beszéljünk. Semmi különös egy nóta. A rappelés benne meg őrülten amatőr, kb. olyan, mint mikor az SNSD próbálkozik meg a rappeléssel és azt hiszik, hogy tök cool. Rappelni olyan rappeljen, aki tudja mi fán terem a műfaj és elég erős, egyedi hangja van hozzá.



Ju Dzsongszin (Yoo Jong-shin) - History of Love

Na hát ő már nem mai csirke. Izé kakas. 1969-es születésű, és a legtöbben a Family Outing műsorból ismerhetik. Balladaénekes, ez mindent elmond arról, hogy mi a véleményem a dalról (lásd fentebb). A hangja kétség kívül nem rossz, de nem az én világom. A dal egyébként egy régebbi nótája felújított verziója.

JeA - Stray Cat

A videó kétség kívül nem egy átlagos K-pop-videó (táncikálunk különöző hátterek előtt és cukin mosolygunk). A dal játékos hangulatú, de semmi olyan, ami megfogna.

Ego Bomb - Throw It Away

Újabb újoncok (haj, idén sem ússzuk meg a tömeggyártást), hiphop duónak vannak elkönyvelve. Ez valami elektronikus-dance-rap fúzió mainstream K-popposítva könnyebb fogyaszthatóság kedvéért.

Lady Jane - Hello

Nem tudom, nekem nem tetszik. Olyan, semmilyen. Popposított rock cuki énekhanggal. Ilyet a japánok szoktak.

Jaejoong - One Kiss

A JYJ "jéghercege" idén kiadja első szóló minialbumát, melyről az első kimásolt dal a One Kiss. Mindenki tudja róla, hogy a srác odáig van a rockért, és ez egy rockalbumnak készülő dolog, bár a One Kiss azért nem az a kemény fajta. Jajeoong hangja mindenestre nagyon is megfelelő a rockhoz, őrült magasságokba szárnyal. A túlzott vonós aláfestés nem tetszik annyira, de mindenért kárpótol az ének. De mennyivel jobb lenne a vonósok nélkül. Komolyan.

Super Junior-M - Break Down

Igaz, hogy kínaiul énekelnek, de hát mégiscsak egy koreai banda ugye. A tipikus egytucat Super Junior nóta. De most komolyan, ne mondja nekem senki, hogy nem hallottunk ilyen dalt vagy százat ettől a bandától. Ugyanaz a diszkó-trance alap (a fejfájós fajtából) és az SM Entertainment már megint nem tudott jobbat kitalálni a villogó háttér előtt táncikálástól. Mikor fogynak már el a geometrikus alakzat-kombinációk és a villanófénykombók? Nem lehetne valami más zenei alapot csinálni nekik a tüctücön kívül? Ezek a srácok nem unják még, hogy idestova nyolc éve ugyanarra a tüctücre énekelnek variált, felszínes dalszöveget? O.o

Japán

Tokyo Girls' Style - Yakusoku

Ez a dal tök jól indult. Aztán elkezdtek énekelni. Nem lehetne, hogy a kavaii kislányhangok helyett normális énekhangú nőket énekeltessenek a japán bandákban? Én értem, hogy ez a japán pasiknak tetszik. De rajtuk kívül bejön még valakinek?

No Sleeves - I-jyane?

Hát, nem csak a koreaiak tudnak WTF-videókat készíteni. A speceffektek annyira gagyik, hogy nagyon, miközben három miniszoknyás csaj valami szörnyet akar levadászni. Az egyikük úgy néz a puskára, mintha az járna a fejében, hogy "Ez meg mi a faksz? Nem manikűrkészlet?" Aztán mindenféle fegyverrel felszerelkezve jól hagyják, hogy az übergagyi szörny levadássza a szegény srácot, nézik tétlenül álmélkodva, "Jé, szörny. Jé, megeszi." A zenéről inkább nem ejtek egy szót se.

Videó (mert a beágyazás valamiért nem működik erről a weboldalról)

Acid Black Cherry - 1/3 no Junjou na Kanjou

Cukiság után zúzzunk kicsit. Az Acid Black Cherry márciusban megjelenő albumáról kiadta az első dal rövid PV-jét (de utálom ezt a japánokban, rövid PV, anyátok).

Nikiie - Morning in the Dark

Az alternatív zenék kedvelőinek bizonyára tetszeni fog a hölgy.

Kyary Pamyu Pamyu - Frisodeshon

Ó jéééézusom. Erre csak ezt tudom mondani.

One OK Rock - Deeper Deeper

Cukornyalóka után zúzzunk megint egy kicsit. Ez meglepő módon tetszik.

Nightmare - ASSaulter (18-as karikás megjegyzés, kiskorúak ugorgyanak egyet)

Ez már nem tetszik annyira (mintha operát próbálna énekelni a fickó, de nem megy neki), viszont tetszik, hogy ez az ASSaulter című dal a SCUMS albumról. Értitek. LOL. (Aki nem érti, szójáték: assault az támadás, erőszak, és a nagybetűsítés meg ugye: segg. A scum meg geci.)

C-pop (Kína, Tajvan, Hongkong)

Rachel Liang - Ai shi shenme (What is Love?)

Sztenderd C-pop-dal, bár a hölgy hangja kétségkívül szép.

S.H.E. - Bu shuo zai jian (Don't Say Goodbye)

A S.H.E. az egyik legrégebb óta futó tajvani lányegyüttes, 2001-ben alakultak. De ez is egy ballada, és mint ilyen, nem lett a szívem csücske, bár kétség kívül nem rossz. Picit rockos a vége felé.

Aaron Yen - The Hidden Truth

Megint egy ballada... Weishenme??? (Miért???) És újabb überalacsony költségvetésű videó hozzá. Aaron, akármilyen szép is a hangod, nem leszünk így jóban. Jiro Wang lepipál, húzz bele!

丁丁 (Ding Ding) - Wo de shengyin (Az én hangom)

Hű ez de jó. A hölgy a kínai Voice of China tehetségkutatóban a negyeddöntőig jutott, mégis kapott lehetőséget, és úgy tűnik, nem véletlenül, ez a szám rohadt jó!

Jike Juanyi (Csi-ko Csüan-ji) - Jike Chufa (即刻出發)

Szintén a Voice of China versenyzője, de ő döntős volt. Tetszik a hangja!

Thaiföld

Végre thai zenéket is sikerült levadászni. Nem könnyű, mert thaiul ugye nem tudok, angol nyelvű gyűjtőoldalak meg nincsenek (legalábbis nem naprakészek).

P.O.P. - Rock It Like That

A thai rockezene meglepően jó tud lenni, olyan klasszikus rockot játszanak.

So Cool - ดีแต่ปาก (Dee tae pak)

Újabb rockdalocska.

Pirat Nitipaisalkul (Mike) - เพียงชายคนนี้

Sajnos nem találtam rendes romanizációt a dal címéhez, de maga a dal egész jó.

Gail ft. Piglet Sugar Eyes - I Love You

Hát a thaiok is tudnak maguknak művésznevet alkotni... Mindegy, a dal és a videó azért érdekes, mert a főszereplője az a pici 7 éves kislány (Gail), aki a Thailand's Got Talent című műsorban tűnt fel.



Heti kedvenc: 丁丁 - Wo de shengyin / Boyfriend I Yah megosztva