Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Maritan, aki úgy káromkodik, mint egy... haditengerész

A haditechnikával, hadászattal foglalkozó japán mangák széles köre 2010-ben tovább bővült az amerikai haditengerészet saját kiadású mangájával, ami a japán és az USA  hadserege közötti felhőtlen, csodás viszony leképezésére készült. (...) Természetesen PR-fogásként, a népszerű műfajt meglovagolva kívánta Amerika belopni magát a japánok szívébe.

Ezen mangák köre kibővült egy olyan kiadvánnyal is, ami gyakorlatiag a hadsereg paródiájának is tekinthető: a cukinak kinéző, rózsaszín hajú Mari-tan hercegnő (ömm, WTF) gyakorlatilag nem tesz mást, mint káromkodik, mint a kocsis, izé, akarom mondani, mint egy haditengerész. Mari-tan kiképzőtiszt és a feladata szegény Army-tan újonc basztatása kiképzése. A kiadvány célja szimplán nem más, mint hogy megtanítsa az érdeklődő japánokat amerikai katona módjára istenesen káromkodni. A fuck szó ezernyi jelentésétől és használati lehetőségétől kezdve....  Természetesen Maritan és társai műanyag figuraként is kaphatóak.

Maritan persze nem az USA haditengerészetének terméke, csak azé a cégé, amelyik a "hivatalos" mangáikat is készíti, sietve közli ezt az illetékes tiszt, elhatárolódva Maritan mocskos szájától.

Kép forrása: japanfocus.org

Fotó forrása: kiddokid.wordpress.com

Forrás:  japanfocus.org

A blog hamarosan teljesen új otthonába költözik!

0 Tovább

Kavaii, egjo, szacsiao: a cukiság és ami mögötte van

Az európai szem számára furcsa ázsiai viselkedési forma az össznépi cukiskodás, amire jó esetben csak szemöldököt emelünk, jót nevetünk, rosszabb esetben viszont visszataszító is lehet elsőre, sőt, kifejezetten hányingerkeltő is. Éppen ezért fontos, hogy megértsük a cukiság lényegét, hátterét. Nem, az ázsiai nemzetek nem idióták. Csak mások, másképp működik a társadalom, mások a szokások, és bizony a cukiság is hozzátartozik az ázsiai léthez.

Ami Japánban a kavaii (kawaii), az Koreában az egjo (aegyo), Kínában pedig a szacsiao (sajiao). Mindhárom arra utal, amikor valaki "aranyosan", "cuki módon", szinte kisgyermeki ártatlansággal viselkedik, illetőleg Japánban a kavaiit használják tárgyak jelzőjeként is (Hello Kitty, rémlik?): kavaii lehet egy szoknya, egy plüssfigurás hátizsák vagy egy kismacska is. Ezzel szemben a koreai és a kínai fogalom kifejezetten a viselkedésre vonatkozik (tehát nem mondhatjuk, "jaj de egjo ez a plüssfigura").

Ez csak kavaii.

Ez meg egjo, kavaii és szacsiao is egyben (SNSD)

Überkavaii (japán lány képe tumblr-ről)

Túlkavaii. Vagy inkább giccses? (etsy.com)

A létező legkavaiibb. (graphics.glig.com)

A cuki viselkedés jellemzően női tulajdonság. Főképp idősebbek társaságában, illetve a fiúk előtt viselkedik egy ázsiai lány cukiskodva. Például, ha fel akarja magára hívni a figyelmet, de egyszerűen csak csábítási módszer is. Az ázsiai kultúrákban a nőket jellemzően szeretik rendkívül femininnek tudni. A nő legyen aprócska, törékeny, lehetőleg minél vékonyabb, bájos, ártatlan, és függjön a férfitól. Ennek tökéletes kifejező ereje a "cuki". Például, amikor a lány rácsimpaszkodik a fiú karjára és nagy, rebegő szempillákkal azt mondja: "oppa, ugye viszed a szatyromat, olyaaan nehéééz!". A férfiak szeretik úgy érezni, hogy ők a nagy, erős védelmezők, akkor is, ha tudják, hogy a nő esetleg abszolút nem szorul segítségre. Amikor apró sikolyokkal az ágyra ugrik valaki, hogy "jaj, egy póóók!" és édesen a szája elé kapja a kezét - na ez az egjo. A fiú pedig hősként taposhatja agyon szerencsétlen kártevőt, hogy aztán cuki tapsvihart váltson ki a kedveséből. Úgy tűnik, az ázsiai pasiknak erre van szükségük.

Ha Dzsivon egjo-demonstrációja a Secret Gardenben. Az "oppa" a férfiak kedveskedő megnevezése, egyébként idősebb fiútestvért jelent. Az egjo tipikus megjelenése Koreában, amikor egy lány kislányos hangon, elnyújtva kiabálja, hogy "oppaaaaa".

Nálunk visszásan hat a dolog, hiszen mások az elvárások. A független, önálló, magáért kiálló nő eszményképe mellett szinte kizárt, hogy egy átlag európai nő így viselkedjen, és nincs is kinek így viselkedni, hisz az itteni férfiak nem ehhez vannak szokva. Bár a külföldi férfiak számára az egjo/kavaii/szacsiao elsőre nagyon vonzónak hathat ("jaj, de édes ez a lány!"), a húszezredik ajakbiggyesztéses hiszti után azért be szokott telni a pohár. Persze Ázsiában is sok olyan férfi van, akik ki nem állhatják az egjót, és nők is szép számmal akadnak, akik nem tudnak vagy nem akarnak így viselkedni.

Azt is hozzá kell tenni, hogy az a mennyiségű egjo, amit például a K-pop, illetve a K-drámák közvetítenek, köszönőviszonyban sincs a valósággal. Expat blogok tanúsága szerint a hétköznapokban sokkal kevésbé eltúlzottan viselkednek ennyire cukiskodóan a lányok, és Koreában is megbámulják azokat, akik nyilvános helyen leállnak eltúlzott mozdulatokkal egjózni. Japánban viszont a materiális cukiság már olyan méreteket öltött, hogy gyakorlatilag mindenütt jelen van, még az öltönyös úriemberek telefonján is miniatűr kavaii bigyók csilingelnek.

Bár a cukiság amolyan lányos dolog, Korea szórakoztató iparában teljesen elfogadottá vált az egjo kimutatása a férfiak részéről is, és nem csak tinikről beszélünk, meglett férfiak is egjóznak. Nyilvánvalóan az erre igényt tartó rajongótábor miatt teszik, akik fölöttébb aranyosnak vélik, ha egy pasi cukiskodik a képernyőn. Itt is van akinek jól áll, és tényleg aranyos lesz tőle, másoktól meg kifejezetten nevetségesen hat.

Kukucs! (Yoseob, Beast együttes)

Yunho és az egjo

"Jé, macska!" Minhyuk a BTOB együttesből egjózik.

Szegény Xiah Junsut 26 éves kora ellenére is állandóan rákényszerítik az egjózásra. Látszik rajta, hogy rohadtul unja már és nagyon cikinek érzi. De hát a rajongók kívánsága szent.


Az egjo testbeszédnek számos eleme van. Az ajakcsücsörítés, az ajkak lebiggyesztése sértődött kisgyerek módjára, a nagy szemek meresztgetése, a megjegyzésekre való elpirulás, nevetéskor (bocsánat, kacagáskor) a kéz száj elé kapása, az ajkak beharapása, a mutatóujjal az orcák böködése, illetve a "buing buing"-mozdulat (amikor az ember az arca elé kapja az ökleit, mint mikor nálunk sírást imitálunk gyerekeknek), az ál-hisztizés ("de vegyéééél nekem hamburgert, oppaaaa"), a toppantás a lábakkal és még sorolhatnám.


A buing-buing mozdulat (SNSD)

És persze nem maradhat ki az I love you-mozdulat sem (Key, Shinee)

Meg a nyuszifülecskézés (Siwon, Super Junior)

Meg az ajakbiggyesztés (Sistar)

És hogy felejthetnénk el a V-betűzést? (Minzy, 2NE1)

És az ártatlan kisegérke-kinézetet? (Dara, 2NE1)

Mindenki angyalkája, Xiah Junsu, akiből tinikorában tettetés nélkül sugárzott az egjo, ezért is kapta az "Angel Xiah" és a "Happy Virus" beceneveket. Ma már inkább szeretne szexi felnőtt lenni.

Egjót lehet jól és rosszul is csinálni, vannak akiknek teljesen természetesen jön, és a személyiségük része, de persze a többségnél ez egy felvett viselkedésforma, és sokszor látszik, hogy erőltetett. Ilyenkor persze irritálóan is tud hatni, ahelyett, hogy a célját érné el: vagyis azt, hogy megkedveld az illetőt.

Persze a cukiskodás kiváló paródiaalap is, ahogy azt remekül demonstrálja nekünk a 2PM fiúegyüttes az Orange Caramel hányingercuki dalával.

Források: eChinacities, maddieloveskpop, CRI, eatyourkimchi, Ningin; Christian Utz-Frederick Lau: Vocal Music and Cultural Identity in Contemporary Music, Routledge (2013)

0 Tovább

A legtöbb táncoló kabala a világon

Na hol máshol? Hát persze, hogy Japánban! Az őrült divatok országában ugyanis szinte mindennek van cuki kabalafigurája (juru-kjara), a cégektől a városi önkormányzatokig. A nagy, hatalmas fejű plüsskabalák ugyanis barátságosabbnak mutatják a kabala gazdáját, így nem meglepő, hogy pályázatot írtak ki még Abe Sinzó miniszterelnök kabalájának megalkotására is... És persze minden évben rendeznek országos juru-kjara versenyt is.

Így aztán szinte adja magát, hogy a héten Japán lett az egyszerre táncoló legtöbb kabala Guinness-rekordere. A feladat az volt, hogy egy öt percen keresztül tartó dal közben a kabalák kevesebb mint 5%-a kövessen el hibát a koreográfiában. Harmadszori nekifutásra, a 25 prefektúrából érkező 141 óriás plüss  jelkép közül 134 sikeresen végigcsinálta hiba nélkül az összehangolt táncot. A dal egyébként egy japán paródia-rockbanda, a The Drifters "The Beard Dance" című szerzeménye volt.

Gratulálunk az őrült japánok újabb őrült (és nagyon plüss-puha) rekordjához!

Források: Japan Today, The Japan Daily Press

0 Tovább

Fogyjál animecsajjal!

Kedves férfi olvasóim! Sikerült felszedni pár kilót a karácsonyi házi koszttal? Sebaj! Norbi Update és koplalás helyett itt a japánok tuti tippje, a Burn Your Fat With Me!! alkalmazás okostelefonra vagy tabletre! A kis kütyü egy interaktív játék, amiben TE vagy a főszereplő: egy elhízott középiskolás fiú, aki a gyönyörű animebaránője kedvéért akar lefogyni. Mindenféle történetszálak közül lehet választani és az animecsaj elismerő szavakkal és cuki pillantásokkal jutalmaz, ha jól teljesítesz.

A kütyü a szenzorral rendelkező készülékeken automatikusan érzékeli pl. a megtett felülések számát, az átlag készülékeken a játékosnak kell megérintenie a képernyőt minden megtett fordulóval. A kis okos fogyialkalmazás angolul és japánul is elérhető. A cuki  animebarátnő minden szinten emeli a teljesítendő feladatokat, és közben nagyon kavaii, és még a ruhatárát is lehet cserélni. Persze nem ingyen, az app kb. 2 dollárt kóstál.

És a csajok se keseregjenek, a fejlesztők már dolgoznak a nőknek szánt verzión is.

0 Tovább

A legjobb japán pasik

Előítéleteket félretesz és nem röhög! Japánban igenis vannak jó pasik, mint azt sok olvasóm bizonygatta a Facebookon, úgyhogy felvettem a hétmérföldes Google-csizmámat és körülnéztem pasifronton Japánban.

Kamenasi Kazuja

A KAT-TUN nevű popbanda énekese, meg persze színész. 1986-os születésű.

Jamasita Tomohisza (YamaPi)

1985-ben született, idolénekes és színész.

Miura Haruma

Ő elég fiatalka, 1990-es, énekes és színész.

Kanesiro Takesi

Nos, ő már érett férfi, 1973-as. És hát félig kínai, de elnézzük neki, mégiscsak japán a neve.

Miyavi

A gitárzseni 1981-ben született és félig koreai, ami látszik is rajta. A félvérek valahogy mindig nagyon szépre sikerülnek és Miyavi sem kivétel. Egyébként két gyönyörű kislány papája.

Gackt

Ő se mai csirke már, de azért sok nő összegyűrné vele a lepedőjét. A rockzenészek amúgy is szexik.

Nisikido Rjó

'84-es énekes és színész.

Mizusima Hiro

Szintén 1984-es színész.

Egyáltalán nem is rossz felhozatal, hm?

0 Tovább
«
1234

Xiaolongimnida

blogavatar

A blog kínai, koreai és általában véve ázsiai témákkal foglalkozik. A Xiaolong kínaiul kis sárkányt jelent, az -imnida végződés pedig koreaiul annyit tesz: "vagyok".

Utolsó kommentek