Tajvanról nem igazán ugrik be semmi kézzel fogható az embereknek, legfeljebb a Made in Taiwan felirat az egyes szórakoztató-elektronikai kütyük hátoldalán, mert azt azért a többség nagyjából tudja, hogy például az Asus, a D-Link, a HTC, a Ulead és az Acer is tajvani márkák. Ez a kis, levél alakú sziget Kínától nem messze azonban sokkal érdekesebb hely, mint hinnénk.

1. Tajvan de facto állam, Kína nem ismeri el önállónak és továbbra is tartományként kezeli, annak ellenére, hogy a Népköztársaság sosem tette a lábát a szigetre. Mindösszesen csak 23 ország ismeri el önálló államnak, ezek egyike például a Vatikán. Saját hivatalos neve Kínai Köztársaság, saját pénzneme van, a tajvani dollár, és persze saját politikai rendszere, önálló gazdasága, hadereje.

2. Tajvan szigetén eredetileg ausztronéz őslakosok éltek, az ő számuk ma a 22 milliós lakosságnak csupán 2%-a. A han kínaiak az 1600-as években telepedtek meg a szigeten, bár sokáig nem nagyon érdekelte komolyan őket, mert jelentéktelen kis pacának vélték a térképen.

3. Tajvan a kínaiak előtt spanyol, illetve holland gyarmat volt, rövid ideig. A szigetet sokáig Formosa néven ismerték, ami az Ilha Formosa, "szép sziget" szerkezetből származik, a sziget mellett elhajózó spanyolok nevezték el így.

4. Tajvan ötven évig volt a Japán Birodalom része, 1895 és 1945 között, az időszak nem múlt el nyomtalanul, a japán hatás érezhető például az építészeten és a gasztronómián is.

5. Az 1970-es években Japán után a második leggyorsabban fejlődő ázsiai állam volt, az "ázsiai tigrisek" közé számítják.

6. A Taipei 101 toronyház 2004-es átadásakor a világ legmagasabb épülete volt. A felhőkarcoló különleges felépítésű, kilengését egy 725 tonnás gömb szabályozza, ami a 88. emeleten található. A felhőkarcoló ugyanis földrengésveszélyes zónában található, ráadásul Tajpejt gyakran sújtják orkán erejű szelek.

7. Tajvan a mandarin nyelvű popzene (mandopop) fellegvára, innen származnak a stílus legnagyobb nevei, mint Jay Chou vagy Jolin Tsai.

Jolin Tsai: Honey Trap



8. Tajvannak Ang Lee személyében Oscar-díjas filmrendezője is van, aki Túl a barátságon című amerikai filmjéért kapta meg a legjobb rendezőnek járó szobrocskát. De ő rendezte minden idők legsikeresebb kínai nyelvű filmjét, a Tigris és sárkányt is, mely négy Oscart vihetett haza.

9. Jellegzetes tajvani étel az osztrigaomlett, és igazi italkülönlegesség a buborékos tea, amit nálunk is lehet kapni Bubble Tea néven, például az egyik budapesti bevásárlóközpontban, és ausztrál/new-yorki teaként reklámozzák, holott a franchise valójában tajvani eredetű. Maga az ital is tajvani találmány.

10. A Nemzeti Palotamúzeum a világ egyik legnagyobb kínai műtárgygyűjteményével rendelkezik, olyan sokkal, hogy 12 év kell ahhoz, hogy mindet kiállíthassák, ha évente 60 ezer darabot mutatnak be. A legrégebbi tárgyaik 5000 évesek.