Imádok enni. Sajnos nem áldott meg a sors olyan csodás képességgel, mint egyeseket, hogy akármit ehetnek, egy dekát se híznak. A fogyáshoz vagy a súlytartáshoz viszont egy valamire nem vagyok hajlandó: koplalni. Túl rövid az élet ahhoz, hogy korgó gyomorral töltsem. Az egyik tiltott élelmiszer a számomra a tésztafélék, pechemre, mert imádom őket. De hát ugye, szénhidrátbomba, ráadásul általában fehér lisztből készülnek, ami külön egészségtelen, pluszban még érzékeny is vagyok valamelyik összetevőjére. 

Így aztán külön öröm számomra, hogy az ázsiai ételekkel való ismerkedés közepette felfedeztem, hogy nagyon sok egészséges tésztaféle kapható arrafelé. Három +1 tésztafélét fogok most bemutatni, amikkel helyettesíthetők a hazai fehérlisztes vagy éppen ehetetlen ízű durumlisztes tészták.

SIRATAKI しらたき

Ez a tésztaféle egy igen érdekes növény, a kígyópálma gyökeréből készül. Rendkívül egészséges, mert alacsony a szénhidráttartalma és kevés benne a kalória. Gyakorlatilag íztelen, így akármivel kombinálható. Kapható szárított és előfőzött formában.

kép: paleoplan.com

Kép: noodles.net.au


SZOBA そば

A szoba (soba) a nálunk kevésbé ismert hajdinalisztből készül, ami sokkal táplálóbb és egészségesebb, mint a búza. Én a hajdinakását ismerem, mert kárpátaljai családból származom, arrafelé a hajdina (grecsiha) gyakori köret szószos husik mellé. Magas a rosttartalma, tele van B1, B2 és E-vitaminnal, valamint antioxidánsokkal. Persze szénhidrát, de az egészségesebb fajtából. Nálunk a hajdinát sajnos aranyárban mérik, aki esetleg nem csak japán tészta formájában kóstolná meg, és jár Ukrajna környékén, ott fillérekért hozzájuthat kilójához.


kép: whitebox, cc-by-sa-3.0

Szobasaláta. Kép: Peterjhpark, cc-by-sa-3.0


UDON うどん

Az udon ugyan fehér búzalisztből készülő vastag japán tészta, azonban manapság már kapni teljes kiörlésű változatokat is. 


kép: tastespotting.com

É


És akkor a plusz egy tészta hír formájában: Szingapúrban hamarosan piacra dobnak egy egészséges, alacsony glikémiás indexű instant tésztát, annak a programnak a keretében, amivel Szingapúr az egészséges táplálkozást kívánja népszerűsíteni. A program sikerének köszönhetően a teljes kiörlésű termékek népszerűsége négyszeresére nőtt, 2015-re pedig mintegy 3500 termék fog az "Egészségesebb választás" plecsnivel rendelkezni. Hajrá!