A Korea Times riportja szerint 1997 óta több mint egymillióan tették le a koreai nyelvvizsgát (TOPIK), minden évben egyre többen és többen jelentkeznek.

Amikor a TOPIK elindult 1997-ben még csak négy országban lehetett letenni és összesen csak 2692-en jelentkeztek. Mára már 62 országban lehet vizsgázni, tavaly összesen 151 166 fő tette le a nyelvviszgát, míg 2006-ban még csak alig 34 ezren. A Nemzetközi Oktatás Országos Intézete (NIIED) szerint ennek oka a koreai hullám, azaz a K-pop, a koreai sorozatok és filmek terjedése a világban, ami szorosan összekapcsolódik a koreai cégek terjeszkedésével is.

A vizsgázók 44,9%-a azért jelentkezik, mert Koreában szeretne tanulni, 16,6% a koreai kultúrát szeretné jobban megismerni a nyelv által, 13,5% pedig munkakereséshez szeretné a nyelvtudását bizonyítani.

Az USA-ban egyre több iskolában tanítanak második nyelvként koreait, és több közpiskola is hivatalosan elfogadja a TOPIK-nyelvvizsgát. 2009-ben még 59 iskolában lehetett koreait tanulni Amerikában, 2011-ben már 91-ben.

A TOPIK jelenleg nyelvtani tesztből, hallás utáni szövegértésből, fogalmazásból és szövegértésből áll, 2015-re azonban beveztik a szóbeli vizsgát is.

A TOPIK hivatalos weboldala itt található: http://www.topik.go.kr/, többnyelvű menüvel, ezen az oldalon pedig gyakorlókérdések találhatóak: http://www.topikexam.com/

Kép: budgettravel2korea.blogspot.com