Most, hogy kirobbant a nagy botrány Rain megkérdőjelezhető katonai életvitelével kapcsolatosan, itt az idő, hogy egy kis figyelmet szenteljünk a koreai katonaságnak is.

Aki nincs képben, annak egy kis összefoglaló: január első napjaiban robbant a bomba, hogy mindenki csípőkörzős szexi félistene, Rain az egyik legnagyobb tévésztárral, a gyönyörűséges Kim Thehivel randizgat. Igen ám, csak hogy mindezt úgy teszi, hogy közben katona, ugye. Mindenféle hírek kaptak szárnyra, miszerint Rain a neki kiosztott, munkával kapcsolatos kimenői egy részét privát randizgatásra használta, és erre fényképes bizonyítékokat is szolgáltatott az egyik bulvárlap.

Koreában közfelháborodást okozott az eset, mivel már így is épp elégszer panaszkodtak amiatt, hogy a seregben szolgáló hírességek "különleges bánásmódban" részesülnek, több szabadságot kapnak, ki-be sétafikálnak és gyakorlatilag rózsaszín párnácskán vackolják végig a sorkatonaságot, miközben az átlag katona vért izzad az aktív szolgálat közben. Lássuk hát, hogy mi fán terem a katonaság Koreában és miért akkora nagy ügy, hogy Rain mit csinál egyenruhában a  bázison kívül.

A sorkatonai szolgálat Dél-Koreában minden egészséges 18 és 30 év (koreai életkorszámítás szerint 19-31) közötti, egészséges férfinak kötelező. 2011-ben a bevonulási korhatárt 35-re (koreai életkor szerint 36-ra) emelték, pont azért, hogy ne lehessen könnyen kijátszani. A szolgálat alól felmentést azok kaphatnak, akik valamilyen súlyosabb egészségügyi problémával küzdenek, bár ez sem jelent feltétlen teljes felmentést: Pak Jucshon, a JYJ énekese (aki mostanság minden filmes díjátadón tucatjával söpri be a színészi díjakat) pl. 4-es minősítést kapott az orvosi vizsgálaton, súlyos asztmája miatt nem aktív szolgálatos katona lesz, ha bevonul, hanem civil szolgálatos. A civil szolgálatos katonák kormányzati irodákban, cégeknél vagy akár pl. a metróállomásokon dolgoznak, és a leginkább "lenézettek".

Gazdagék gyerekeit általában ritkán osztják be verejtékezős igazi bakának, ők a "defense industry" pozíciókat kapják, vagyis olyan cégekhez helyezik őket, amelyek valamilyen módon a hadseregnek szállítmányoznak vagy szerződésben állnak velük, ilyen például az NHN, Korea legnagyobb keresőmotorjának, a Navernek az üzemeltetője (hogy ez mitől hadsereghez tartozó, azt ne kérdezze senki...). A szolgálati idő általában 21 hónap, egyes pozíciókban 23 vagy 26 is lehet. Érdekesség, hogy alkalmatlanok a sorkatonaságra a túl sok tetoválással rendelkező férfiak, ugyanis a tetkóhegyek általában a maffiakapcsolatokat jelzik Ázsiában (lásd Japánban a jakuzák), és az ilyen férfiakat az "egység moráljára zavaró tényezőként" kategorizálják. (Lehet, hogy G-Dragon is erre hajt?) Részleges felmentést kapnak még a kiemelkedő teljesítményt nyújtó sportolók (például Pak Thehvan olimpiai bajnok úszó), nekik az alapkiképzést kell megcsinálniuk csak. A szolgálat letelte után az aktív szolgálatos katonák még nyolc évig aktívnak számítanak és évente legalább 100 óra "frissítő" kiképzésen kell részt venniük. Ők azok, akiket háború esetén azonnal behívnának frontvonalon szolgálni.

Miért kell a sorkatonaság?

Hogy-hogy miért? Dél-Korea és Észak-Korea gyakorlatilag továbbra is háborúban állnak egymással, fegyverszünetet ugyan kötöttek, de ez nem jelent semmit, sajnos, ahogy azt a 2010-es hajóelsüllyesztési eset és a Jonpjong-szigeti incidens is mutatja. Dél-Korea arra készül, hogy bármikor érheti támadás, tehát a hadseregbe vonulás nem játék. A másik dolog, hogy bár patriotikus cselekedet, meg minden, a fiataloknak már inkább csak kötelesség, amit a lakosság 90%-a csendben megtesz.

Mire a felhajtás?

Épp a fentiek miatt gondolják úgy a koreaiak, hogy felháborító, hogy a hírességekkel másképp bánnak a szolgálatban, mint az egyszeri bakával. A hadsereg persze tagadja, hogy különleges elbírálással lennének a sztárok felé. Az úgynevezett "entertainment soldier" fogalma azt hiszem Magyarországon nemigen létezik a katonai szóhasználatban, ők azok a katonák, akiknek a hadsereg népszerűsítése és a katonai morál javítása a kifejezett feladatuk. Pont azért, mert sorkatonának bevonulni, 21 hónapra kemény dolog minden férfinak, és a katonaság Koreában nem sétagalopp, fizikailag és érzelmileg is nagyon megterhelő, ráadásul mindezt a legszebb férfikorban, akkor, amikor más országokban a hasonló korúak épp céget vezetnek, nősülnek stb. Hatalmas áldozat, éppen ezért nyilván sértőnek érzi a többi férfi, és az őket hazaváró anyák, feleségek és barátnők, hogy egyesekkel kivételeznek, míg mások keményen végigcsinálják, amit rájuk szabott az élet.

Nem arról van szó, hogy a PR-katonák élete fenékig tejföl, hisz amikor nem épp fellépnek, vagy fellépésre készülnek, akkor ugyanúgy vécét pucolnak, kantinban esznek és tréningeznek, mint bármelyik másik sorkatona. Viszont több kimenőjük van, hiszen gyakrabban hagyhatják el a bázist, mint az átlag katona, kint is aludhatnak. Rainnek összesen 94 ilyen napja volt, mióta bevonult. Ezekbe persze beletartoznak a katonai szórakoztató eseményekre felkészülő napok, a táncgyakorlás, a zenei felvételek, próbák stb. Nem ez verte ki igazán a biztosítékot, hanem az, hogy közben magáncélokra is felhasználta a kimenőit. Egy átlag katona évente alig pár alkalommal találkozhat a szeretteivel, Rain csaknem hetente randizott Kim Thehivel a bulvárlap lesifotósai szerint. Ami azért, lássuk be, nem fair dolog a katonatársakkal szemben. Minderre nyilván azért volt lehetősége, mert a PR-kötelezettségei miatt gyakrabban mehetett el a bázisról.

Kivételezés?

A kivételezéssel kapcsolatosan hajlamos vagyok azt gondolni, hogy nem valószínű, hogy bárkivel is kivételezgetnének. A múltban is többször előfordult, hogy igen híres emberkék szívták meg piszkosul, hogy szórakáztak a katonasággal. Psynak például kétszer kellett végigcsinálnia a katonaságot, mert az első alkalommal, civil szolgálatban kissé felületesen csinálta a dolgát. MC Mongot kegyetlenül meghurcolta a média, amikor kiderült, hogy szándékosan halasztgatta a bevonulást, állítólag még az ép fogait is kihúzatta emiatt, erre bizonyítékot azonban a hadügyminisztérium sem tudott felmutatni, viszont azóta sem léphet fel a koreai tévékben, kategorikusan kijelentették a csatornák, hogy nem hajlandóak szóba állni olyannal, aki megtagadja  a katonai szolgálatot. Steve Yoot deportálta a koreai állam, miután a koreai-amerikai kettős állampolgár énekes lemondott a koreai állampolgárságáról, csak hogy ne kelljen bevonulnia. Azóta sem teheti a lábát az országba.

Persze biztosan van egy rakás olyan átlag koreai is, aki hasonló bakikat követ el, de a hírességekre millió szempár szegeződik, így aztán érthetetlen számomra, hogy Rain hogy lehetett ilyen nemtörődöm, figyelmetlen vagy felületes. Mert azt, hogy katonaidőben találkozgatott Kim Thehivel, nem tudja letagadni. Így hamar elfeljti neki a nép, hogy milyen katonai bravúrokat csinált újoncként (többször kitüntették kivételes teljesítménye miatt, lövészként és kiképzőasszisztensként is), mert elég egy ilyen látványos hiba, hogy megforduljon a mérleg.

Nem minden bevonuló hírességgel van probléma, persze. Több olyan is akad, akikre félistenként tekint a koreai nép, ilyen például a nemrég leszerelt Hjon Bin, aki önként (bár biztos nem dalolva) az egyik legkeményebb egységhez, a haditengerészethez jelentkezett, ahol aztán nem habostorta az élet.

Hjon Bin

Aztán ott van Wheesung esete, akit vállsérülése miatt felmentettek, mégis bevonult, vagy legutóbb Leeteuk, akinek a Super Junior 2007-es autóbalesete óta vannak egészségügyi problémái, mégis vállalta a besorozást, bár ő is a PR-részlegbe került és épp egy katonai musicalt próbál.


Egyszóval, a koreaiak számára a katonaság fontos dolog, amikor az ország kvázi még mindig háborúban áll Északkal. Nem a PR-katonák létével van a legnagyobb gond, bár jó néhányan úgy vélik, hogy tök fölösleges pozíció, a katonák morálját nem pasikkal, hanem csajokkal kéne fenntartani (lásd Marilyn Monroe és az amerikai hadsereg története), de ha már van ilyen részleg, akkor legalább szabályozzák őket szigorúbban, hogy ne fordulhasson elő ilyesmi. Nem azért, mert bárki megkövezné Raint, amiért a kedvesével akar találkozni, de ha sok százezer kopasznak nem lehet, akkor neki miért hagyják? Az a kérdés motoszkál a koreaiak fejében, akkor is, ha Rain rajongói körmük szakadtáig védelmezik az énekest, és bizonygatják, hogy Rain nem katonaidőben, hanem a privát szabadságai alatt randevúzgatott. Akár így volt, akár nem, rossz fényt vet a PR-katonákra az ilyesmi, és Rain lehetne már olyan tapasztalt a paparazzókkal és a koreai médiával, hogy nem hagy nekik semmilyen támadási felületet. Kibírhatta volna a hátralevő fél évét randizgatás nélkül is. Sok százezer koreai katonatársa kibírja. Így viszont, ha a hadsereg nem is ítéli el, a média ízekre szedi már most is. Szerencséje lesz, ha nem törik kerékbe a karrierjét, és sikerül úgy megúsznia a dolgot, mint Psynak sikerült.

BBC, Seoulbeats, Ask a Korean, Borneo Post