Nem könnyű összegezni a 2012-es évet Ázsiában, hiszen annyi érdekes dolog történt, hogy kilométer hosszan lehetne listázni, de azért megpróbálom felsorolni azokat az eseményeket, amik ilyen vagy olyan módon jelentősnek minősülnek a maguk szegmensében, legyen az politika, tudomány vagy szórakoztatóipar.

Politika

A térség egyik legnagyobb politikai dilemmáját jelentette, hogy Észak-Korea kétszer is rakétát indított, állítása szerint műholdfelvitel céljából. Az áprilisi kísérlet kudarcba fulladt, decemberben azonban sikeresen föld körüli pályára állították az ország első műholdját, a Fényes Csillag 3-at. A kilövést több ország is rakétakísérletként értelmezte és aggodalommal figyelték.

Dél-Koreában decemberben megválasztották az első női elnököt, Pak Kunhjét.

Kínában tíz év után Hszi Csin-pinget választották a Kínai Kommunista Párt fejének, és ezzel valószínűleg ő veszi át az elnöki széket is Hu Csin-taótól 2013 márciusában.

Hszi Csin-ping

2012 a területi viták éve is volt Ázsiában, Japán és Kína a Szenkaku-szigetek fölött vitáztak, ismételten, miután Japán a maradék három szigetet is felvásárolta a szigetcsoportból azok magántulajdonosától, amivel heves tüntetéseket váltott ki Kínában. Közben Japán Dél-Koreával is ismét vitába keveredett a Dokdo/Takesima-szigetek tulajdonjogát illetően, miután I Mjongbak elnök látogatást tett az egyik szigeten. Japán visszahívta dél-koreai nagykövetét és a politikai elhidegülés még a popiparra is kihatott: a Japánban igen népszerű koreai popsztárok egyike sem léphet fel a jelentős japán zenei díjátadókon - ilyenre a K-pop szigetországbeli megjelenése óta nem volt példa.

Az év egyik legnagyobb botránya volt Kínában, hogy Po Hszi-laj ígéretes politikus sikeres ügyvédnő felesége, Ku Kaj-laj megmérgezett egy brit üzletembert. A krimibe illő politikai gyilkosság felforgatta Kínát és nagy visszhangot kapott nyugaton is. A nőt felfügesztett halálbüntetésre ítélték, Po politikai karrierjének pedig lőttek.

2012 októberében meghalt Kambodzsa egykori királya, többszörös miniszterelnöke, Norodom Sihanouk.

Tudomány és művészetek

Mo Jen kínai író kapta az irodalmi Nobel-díjat. Érdekesség, hogy a világhírű kínai rendező Csang Ji-mou (Hős, A repülő tőrök klánja, Az aranyvirág átka) első filmjét, a többszörös díjnyertes Vörös cirokmezőt Mo regényéből rendezte.

Tokióban megnyitották a közönség számára a világ legmagasabb szabadon álló tornyát, a 634 méter magas Tokyo Skytree-t. Ez a a világ második legmagasabb építménye a Burdzs Kalifa után.

Kínában elindult az ország első háromdimenziós televíziócsatornája.

Dél-Koreában felfedezték, hogy az érintőképernyők képesek lehetnek a jövőben laboratóriumi tesztek elvégzésére, mivel felismertethetőek velük a rájuk helyezett DNS-minták.

Japán tudósok őssejtből pici, működő emberi májat növesztettek laboratóriumi körülmények között.

Az LG Electronics bemutatta a világ legnagyobb UHDTV televízióját.

Japán kutatóknak sikerül a világ leggyorsabb adatközlését véghezvinni, 1 petabit/szekundum sebességgel: ez körülbelül 5000 HDTV videó küldésével arányos másodpercenként.

A Toyota megkezdi egy házi robot fejlesztését, ami idős emberek ápolásában játszhat majd szerepet.

Peking és Kanton között üzembe helyzeték a világ leghoszabb nagysebességű vasútvonalát Kínában.

Júniusban Kína belépett az űrben állandó űrállomást üzemeltető nemzetek közé, harmadikként az USA és Oroszország után. A Sencsou-9 program keretében Kína első női űrhajósa is útnak indult.

Az első kínai űrhajósnő, Liu Jang

Szórakoztatóipar

2012 izgalmas év volt a szórakoztatóiparban. Soha nem látott mértékben kezdték el elözönleni a világot a koreai popsztárok, miközben a filmipar pár igen fontos filmet is letett az asztalra.

Az év legnagyobb szenzációjaként meghódította a világot Psy, a köpcös koreai rapper, funkys nótájával a Gangnam Style-lal, ami rögtön két Guinness-rekordot is bezsebelt, mint minden idők legtöbbet lájkolt és legtöbbet megtekintett YouTube-videója, immáron több mint egymilliárd megtekintéssel magasan verve az összes többi előadót a világon.

A K-popnak mozgalmas éve volt idén. Több együttes is világkörüli turnét tartott, köztük a Bigbang, a 2NE1 és a JYJ-s Junsu. Az Epik High hosszú szünet után új albummal jelentkezett, G-Dragon átlépte az egymillió Twitter-követőt, alig pár hónappal azután, hogy csatlakozott a platformhoz, miközben a már több mint egymilliós rajongóbázissal rendelkező Hero Jaejoong törölte magát, mert feltörték az accountját. Hatalmas skandallum volt az ifjú IU és a Super Junioros Eunhyuk véletlenül Twitterre posztolt közös pizsamás fényképe, ahogy Hwayoung kiebrudalása a T-ara együttesből is. A Bigbanges Seungri Japánban keveredett szexskandallumba, a rajongók pedig sírva vettek búcsút a Super Junior vezérétől, Leetuktól, aki bevonult a seregbe. Az év a komoly botrányoktól sem volt mentes, az Open World Entertainment vezérigazgatóját lecsukták a gyakornokok szexuális molesztálása miatt. 2012 a K-pop éve volt Japánban, ahol több rekord is megdőlt. Ebben az évben a YouTube megkezdte az élő K-pop-koncert-közvetítéseit. Az év egyik meglepetése volt az indie banda Busker Busker őrületes sikere a slágerlistákon.

Leetuk bevonult


A K-drámák világában számos igen sikeres sorozatot mutattak be, ezek közé tartozott a Kínában is őrületes sikert arató Rooftop Prince, ami véglegesen a sorozatszupersztárok sorába emelte Park Yoochunt a JYJ együttesből. Ugyancsak nagy siker volt az Arang and the Magistrate, a Bridal Mask, a The King 2 Hearts, a The Innocent Man, a Moon Embracing the Sun és a My Daughter Seoyoung. A 2012-es év legnagyobb koreai filmes sikere a Pietà volt, amely Arany Oroszlán-díjat nyert a Velencei Filmfesztiválon. Nem mellékesen pedig a viki.com streaming oldal mérföldkőnek számító megállapodást írt alá az SBS csatornával a sorozataik európai lejátszására. Ezzel a csatorna minden műsora elérhetővé vált Európában, többek között magyar nyelven is.



Az év egyik legviccesebb drámajelenete a Rooftop Prince-ből

A kínai filmek világában a legsikerebbnek a Painted Skin: The Resurrection bizonyult, mintegy 115 millió dolláros bevétellel. Az 58 éves Jackie Chan a Chinese Zodiac-kal tért vissza a mozivászonra, melyet maga rendezett. Februárban a Berlini Filmfesztiválon is bemutatták a legendás Tsui Hark 3D-s vuhsziáját, a The Flying Swords of Dragon Gate-et, Jet Li főszereplésével.

A japán slágerlistákat 2012-ben többek között a SMAP, Arashi, az AKB48, a KAT-TUN és a NEWS uralta.


Az én kedvenc momentumaim 2012-ben

Szigorúan szubjektív alapon:

  • Megjelent a Bigbang Alive című zseniális albuma. 
  • Halálra röhögtem magam a Rooftop Prince és a Full House Take 2 sorozatokon.
  • Felfedeztem magamnak a JYJ-t és a TVXQ-t.
  • Nyolc kiemelt cikket írtam a Wikipédiára, többek között Hongkongról, a K-popról, a koreai hullámról, két koreai sorozatról és a csebolokról; három további cikk pedig épp kiemelésen csücsül, az egyik közülük a hangul
  • Elkezdtem koreaiul tanulni.
  • Elkezdtem koreai, kínai és japán ételeket főzni otthon, a család legnagyobb rettegésére, csak hogy aztán elkezdjék imádni az ázsiai konyhát.
  • Elindult a Xiaolongimnida blog és öt hónap alatt 500-an csatlakoztak a Facebook-on. Köszönöm az érdeklődést!


A 2012-es év legjobb K-pop-slágerei


(Megjegyzés: mivel továbbra sem tudok kommentelni a postr-ön, minden kommentre a Facebookon válaszolok.)