Kelet-Ázsiában általában nem ünneplik a karácsonyt, bár nagyobb városokban a nyugatról mintázott díszkivilágítás és dekoráció megszokott dolog manapság. Dél-Korea az egyetlen ország a térségben, ahol a karácsony hivatalos ünnepnap (szabadnap), igaz, csak egy nap, 26-án már mindenkinek menni kell dolgozni, meg suliba. Arrafelé a kínai újévnek van nagyobb szerepe, és a karácsony is picit más, mint nyugaton.

Először is, Koreában a karácsony nem családi ünnep (az az újév), hanem a szerelmesek romantikus ünnepe. Karácsonyfát otthon leginkább csak a keresztények állítanak, a fiatalok ilyenkor kint töltik az ünnepeket a kedvesükkel. Persze egyedülállók és családosok is találnak maguknak programot ilyenkor.

Amellett, hogy Szöul ilyenkor fényárban úszik, akárcsak bármelyik nyugati nagyváros, az éttermek és szállodák karácsonyi specialitásokat kínálnak. Kevesen töltik otthon a karácsony estét errefelé, nem úgy, mint nálunk, ahol meghitt családi ünnepnek számít. Az ajándékozás is kicsit más, a legtöbben nem adnak és nem is kérnek nagy, flancos ajándékokat (nemigen látunk embereket hitelért rohanni LCD tévéhez a fa alá...), kisebb ajándékok, karácsonyi torta, esetleg a már újévkor is jól bevált pénzes tasakocska dívik.

Bizony, karácsonyi torta. Míg Amerikában a töltött pulyka járja, nálunk meg a halászlé vagy a töltött káposzta, Koreában karácsonyi tortát rendelnek ajándékba.

Egyébként a karácsony koreaiul 성탄절 szongthandzsol, a télapó pedig 산타 할아버지 Szanta harabodzsi (Santa nagyapó), aki a nyugati szokásoktól eltérően akár kéket is viselhet, meg hagyományos koreai kalapot.

Karácsonyi torta

Karácsonyi jégkrémtorta a népszerű Baskin Robbinstól

Még több karácsonyitorta-kép itt.

Karácsony Szöulban:

Christmas Lights Seoul Korea

Christmas Lights Seoul Korea

Seoul Christmas lights show at Cheonggyechon

(Képek: Mjohn, Buhaykorea, Daniel Jung)

És persze a K-pop-sztárok se maradnak ki a jóból:

Még több karácsonyi K-pop-sláger itt