Új rovatot üdvözölhetünk a blogon, a Facebookos szavazatok alapján: minden héten hétfőn betekintünk a legújabb zenékbe Ázsiából, nem csak K-pop, de japán, kínai és akár thai vagy egyéb zenéket illetően is. Alább igazi gyöngyszemek is akadnak, érdemes mindegyiket meghallgatni. Minden lista végén megadom majd a heti személyes kedvencemet is.

Korea

Zenei körképünk induljon a K-poppal, lássuk a heti termést. (Vigyázat, hosszú, a K-pop ontja a dalokat, ez még csak nem is az összes heti megjelenés!)

Bikiny - Fiesta

Egy kicsit olyan cukorborsó ízvilágú dal, mindenestre elég vidám a téli hidegben, bár a lányok műmosolya és túljátszott kavaiisága nem annyira az én világom. Biztos van, akinek bejön ez is.

Pek Csijong: Hate

Sztenderd K-pop-ballada, de nagyon kellemes, mert hát, a hölgynek gyönyörű a hangja. A videó képi világa nekem nagyon tetszik. Külön piros pont a Loen Entertainmentnek, hogy alapból feliratozva van a videó angolra.

Airplane - Pretty

Újonckák a fedélzeten, a hip-hop trió Airplane első kislemeze ez, és nem rossz! Kellemes kis dal, és az énekes srácnak szép a hangja. A rappergyerek gengszterhiphop kézgesztusain csak vigyorogni tudtam, nem nagyon jön neki ez természetesen, a klip pedig elég sablonos, ezt a menet közben a csajhoz éneklek dolgot már a Bigbang is ellőtte a Bad Boyban (de ők akkora adag swaggel és olyan természetességgel, hogy ez itt most a három fiatalkától nagyon erőltetettnek hat). De azért ígéretes. Legalábbis nekem kedvem van másodszorra is meghallgatni a dalt.

Mun Hidzsun - Scandal

Az egykori H.O.T. fiúbanda tagja ő, a H.O.T. volt az első koreai fiúegyüttes, ha úgy tetszik az összes mai koreai fiúbanda prototípusai, az 1990-es évek végén. Szóval lányok, jól nézzétek meg ezt a 34 éves pasit, mert amilyen csinos volt régen, annyira nem csinos most (szóval, csak hogy tudjátok, hogy fog kinézni az összes fiúbandatag 10-15 év múlva), viszont ez a dal nagyon jó. Huhú de jó. Amellett, hogy nagyon bejön a pali hangja is.

Mun Hidzsun a H.O.T-os korszakában....

...és mostanság.

JeA - While You Were Sleeping

A sztenderdebbnél is sztenderdebb OST-szagú ballada (hatalmas hangok, hatalmas vonós aláfestés, sok könny és műkatarzis), teljesen átlagos videóval. Szinte látom magam előtt a könnyes doramajeleneteket, ami alatt menne. Vannak jó pillanatok a dalban, és kétségkívül a lány nagyon tud énekelni, de az a száncsengő annyira idegesít, hogy őrület. Már rég elmúlt a karácsony, kérem.

Brit - Goodbye Yesterday

Újabb újonc banda, hip-hoppos-vokálos-nosztalgikus hangzásvilággal, nagyon jó énekhangokkal. A dal jó. Az angol kiejtésük kevésbé (Áj kend livövidöácsjú), de ettől függetlenül jók. Ühüm, jók bizony.

Beast & A Pink: A Year Ago

Két lány az A-pinkből és Hyunseung a Beastből közösen adta ki az alábbi dalt. Hát...izé.

Girls' Generation - I Got a Boy

A lánybandák legsikeresebbje visszatért egy... ö... valamivel. Hogy micsoda, azt nem tudom, mert ez... valami mashup, van ebben minden az eddigi dalaikból, G-Dragon Crayonjából, miközben megpróbálnak olyan cool hip-hop csajoknak kinézni, mint a 2NE1, hogy aztán a következő pillanatban csíkos nyalókát szopogató harisnyás pippikké váljanak, aztán meg Sistar módjára illegessék magukat. Ez most nem sikerült valami eredetire.

Japán

A japán zenéhez nem sokat konyítok, így bocsássátok meg, ha nem kommentelek sokat. Ebből a részből ki fogom hagyni a koreai bandák japán megjelenését. A legutóbbi megjelenések (igen, sokkal kevesebb, mint a K-popban, de hát ott egyszerűen dömping van, nincs mit tenni):

V6 - Rock Your Soul

Rock és diszkó keverék, elég érdekesen hangzik, mindenestre vezetik az Oricont ezzel a dallal.

Super Girls - Celebration

Ez mindenképp hiányzott a heti kavaii-adagomhoz, az biztos. Tudom, hogy sokan szeretik a J-pop-lánybandákat, de nekem ez sok. Némelyik leányzót szívesen orrba húztam volna, csak hogy ne vigyorogjon annyit olyan cukimukin habosbabos kisruciban. (Jaj, nézd, rózsaszín szalag, hűűű....)

Weaver - Shall We Dance

Ez nem rossz. Még mindig nem az én ízlésvilágom, de legalább nem kapcsoltam ki az első 20 másodperc után, ez is valami.

Vistlip - Gloster Image

Egy húzós dal a visual kei bandától. Nem rossz, a hörgés nélkül jobban bírnám.

C-pop (Kína, Tajvan, Hongkong)

Jay Chou: A Larger Chello

Jay decemberi albumának januári klipje, egy igazán szórakoztató kis dal, a Jaytől megszokott zenei zsenialitással és játékossággal, 30-as évek hangulatában.

Karen Mok - While My Guitar Gently Weeps

A 42 éves hongkongi díva új lemezének előfutára. Nagyon szép hangja van, és a dal is nagyon tetszetős, ráadásul angolul van. Kicsit jazzes, kicsit popos, kicsit soulos, mindez kínai húrosokkal kiegészítve. Egészen elképesztő hangulata van. Ez nagyon tetszik. Az egyik legkiválóbb példája annak, hogy jó zene nem csak Amerikában van, és nem csak a K-pop lehet kiváló.

Mr. - New Beginning

Hongkongi rockbanda lagymatag dalocskával.

Aaron Yan  - My Turn

A tajvani fiúbanda Fahrenheit egyik tagja szólózik. A videónak "ennyire futotta a költségvetésből"-szaga van. A dal kellemes, de semmi olyasmi, amire hosszú távon emlékezne az ember.

Heti személyes kedvenc: Karen Mok - When My Guitar Weeps