Január 28 és február 3. között

K-pop

Kris Leone - Into the Skies

A 16 éves leányzó a legendás Boohwal rockegyüttes gitárosának, Kim Thevonnak a lánya, és ezt a dalt állítólag saját maga írta (szerintem apu biztos belepiszkált itt-ott, azért). Nem is tudom, miért listázzák ezt K-pop-alatt, hisz ez egy rockdal, de mindegy. Lényeg, hogy jó kis nóta ez, a kislány pedig örökölte apukája minden tehetségét. (Szerencsére a külsejét az anyukájától)

Solbi - Gone

"Sírok és nevetek, akár egy őrült nő" - szól az egyik sor, de ez a dal egyáltalán nem őrült. Tipikus nagyszabású ballada. Olyan sorozatba való fajta. Tudjátok.

December - Memories

Vokálduó. Tudjátok az mit takar? Igeeeen, balladahegyeket :) Sok-sok-sok szívfájdító balladát. Ha épp bőgni akarsz, ez neked való. A duó utolsó dala, mielőtt bevonulnak katonának.

Kang Dzsonguk (Kang Jong-wook) - Fool

Ha azt olvassátok valakiről, hogy ő egy "vocalist", az az esetek 99%-ában balladaénekest jelent. Ők azok, akik nem tudnak táncolni, és akik gyakorlatilag abból élnek, hogy könnyfakasztó balladákat énekelnek fel az évente megjelenő több száz koreai filmhez és sorozathoz. Tudom, hogy ez nagyon szarkasztikusan hangzik tőlem, és hogy sokan szeretik a balladaénekeseket, főleg az idősebb korosztály, de számomra túl sok van belőlük a piacon. És minden daluk gyakorlatilag ugyanolyan, kevés kivétellel. Kang Dzsonguknak is szép hangja van, de mire megy vele? Énekelhetne mondjuk rockot, vagy jazzt vagy bluest, vagy... értitek. Néha valami mást. Neeem, mindig ugyanazok a balladákok, tucatszámra.

SISTAR19 - Gone Not Around Any Longer

A legújabb trend a K-popban, hogy minden kiadó subunitokba darabolja az együtteseit. Eredetileg csak a nagy létszámú bandáknál volt ez divat, mint a Super Junior (japán mintára), de most már gyakorlatilag mindenki albandákat csinál. Mert hát, ez is pénz. Kevesebb befektetéssel is nagyot lehet kaszálni, hisz a banda rajongói úgyis megveszik a kislemezt, függetlenül attól, hogy csak ketten vagy hárman énekelnek rajta. Na itt a legújabb subunit, a Sistar Hyorinja és Borája személyében. Nem mintha bármi baj lenne ezzel a dallal, kellemes kis átmeneti szórakozás, profi dalszerzőktől (Brave Brothers), a videó meg überklisé, a szokásos bugyiban fetrengéssel nagyon erotikusnak mutatva magunkat. Az a baj, hogy amikor egy együttes minden videója ilyen, akkor az már nem erotikus, csak olcsó ribanckodás. Ugyanez a fiúbandáknál, ha egy banda egyszer-kétszer nekivetkőzik, az izgi tud lenni. Ha minden videóban pucérkodnak, az már uncsi gogotáncoskodás. (Halljátok, kiadók?? Egyszer mindenbe beleun a közönség!)

HavyT - Know That

Új vegyes együttes, kellemes hangzású kis dallal. A vegyes bandák általában nem idolbandának indulnak, hanem inkább amolyan félindie cucc ez, bár a dallam és a zene erősen popos.

Ali - Eraser

Az igen erőteljes hangú Ali újabb dallal rukkolt elő. Ez is ballada, de ez nem az a grandiózus over-the-top hangszereléssel, amitől valami nyomorult színdarabba képzeli magát az ember, itt inkább a vokálon van a hangsúly. Az MV jól kiegészíti a dalt, bár kicsit sablonosan indul, a végén a kigéett szoba remekül szimbolizálja a kiégett szerelmet.

Clazziquai - Sweetest Name

A Clazziquai egy elektrobanda, tehát nagyon nem hagyományos K-popot játszanak. Nem az én ízlésvilágom, de a sok popballada után üdítően tud hatni egy ilyen dal.

I Dzsungi (Lee Jun-ki) - Lost Frame

A flower boyok leg flowerboyabbika (akivel még a külföldi sajtó is példázza a flowerboy-trendet) kiadott egy minialbumot CBC címmel, amelyről ez a title track. Ti milyen zenét várnátok egy sráctól, aki így néz ki?

Hát én nem ilyet. O.o Ez ugyanis egy olyan elektro-numetal szám, amilyet mondjuk a Linkin Park adna ki. Jóóóóóóóó. Maga a minialbum már nem annyira impresszív, a többi track semmi különös, de ez a dal jó lett. Eltekintve az angol akcentusától (bifol dö léjn = before the rain). Íme tehát az agyonmondogatott bölcsesség: ne ítéld meg a könyvet a borítójáról!

DMTN - Safety Zone

A Dalmatian, miután kiadót váltottak, felvették a DMTN nevet és ez itten az új daluk. Kellemes, nem rossz, de nem az a fajta, amitől hasra esik valaki, aki még sose hallott K-popot. A videó se valami nagy szám.

BoA - Disturbance

Boának van pár igen jó dala, ez nem az. Mondjuk én eleve negatív irányban elfogult vagyok vele szemben, mert nem szívlelem a csajt azért, ahogy Junsuval viselkedett a srác Twitteres kiborulásakor, de még ha objektíven nézem is ezt a dalt, akkor se jön be. A vokál átlag alatti. A videoklip meg nagyon "hihető"... a srác a Shinee Taeminje, aki 19 éves. Boa meg 27. És ez meg is látszik (bocs Boa, nem leszel fiatalabb te sem).  Tényleg nem talált az SM olyan fickót, aki korban is beleillik a klipbe? Ha már saját istállóból kell, ott van a TVXQ, Yunhót simán benyomhatták volna a klipbe, vagy valamelyik idősebb SUJUs srácot. Valamivel hihetőbb lett volna a sztori, mint egy 19 éves kamasszal.

4MEN - Hello, It's Me

A 4MEN, akik nevüktől eltérően hárman vannak, ötödik albumukkal tértek vissza, ennek első kislemeze az Annjong, na ja. A videó érdekesen szimbolikus, a dal pedig, hát, nos, ballada.

Japán

A héten Japánban mindenki mindenkivel összeházasodott, legalábbis minden második hír valamelyik sztár esküvőjéről szólt. A daltermés tekintetében pedig végre született pár dal, amit sikerült végig is hallagatni és nem kellett a kezdeti 30 másodperc után lelőni.

Weather Girls - Koi wa Tokimeki Chuuhiou

Japán a világ második legnagyobb zenei piaca (kis földrajzi területe ellenére). Ezt pedig mindenki szeretné meglovagolni. A Weather Girls egy tajvani lánybanda, a csajok korábban időjárásjelentéssel foglalkoztak különféle csatonákon, aztán egy nap zsupsz, cuki japán csajokká vedlettek át. A mi legnagyobb örömünkre. Ugye.

trf - Push Your Back

Hosszú idő óta az első J-pop-dal, ami igazán bejön. Még hogy a japán nők nem tudnak csak cukiskodó kislányhangon énekelni, mert az olyan velük született tulajdonság? Ugyan már. :) Ez egy régi banda, a '90-es évekből, idén ünneplik a 20. évfordulójukat!

Ayaka - Chiisana Ashiato

Az animált videó cuki, a dal semmi különös.

Party Rockets - Miraie

Kell valami különös perverzió ahhoz, hogy valaki habos-babos, cincogó hangú kislányokkal rockot énekeltessen. Mert a dal maga remek kis rocknóta lenne. Nem lehet lekapcsolni a vokálsávot?

Kuraki Mai - Try Again

Tök jó kis pörgős nóta, és semmi kavaii-skodás, óó, végre :)

Koda Kumi - Lovely

A 30 éves japán ikon játékos kis dala egészen kellemes, és a klip is vidám.

C-POP

Kína gyakorlatilag a múlt heti balladákon bőg még mindig, így csak Tajvan és Hongkong szolgál némi újdonsággal.

Jay Chou - Ukulele

Nagyon úgy néz ki, hogy Jay idei albuma mind a 12 dalához fog klipet készíteni. Ez a legújabb, egy bolondos dal, bolondos videoklippel és komoly ízlésficammal a nadrágok területén, random fehér modellekkel megspékelve. WTF. Apró megjegyzésként, a Yinyuetai (a kínai Youtube) Hongkong-Tajvan toplistájának első hét helyén Jay ficánkol. Ezt nevezik úgy, hogy teljes szőnyegbombázás.

Vóng Cou-lám (Wong Cho-lam) - Paj pien kuaj ka (Bǎi biàn guài kā)

Történet egy pasiról, aki halálra rémült egy iskolai Samutól. Gyerekkorában biztos szekálta a biosztanár.

Popu Lady - Lady First

Új lánybanda Tajvanon. Hogyan legyünk sikeresek? Vegyük a Girls' Generation imidzsét, turbózzuk fel némi japános iskolai egyenruhával (szigorúan picsaszoknyával és 20 centis tűsarokkal - mondjuk megnézném, melyik tajvani suli engedi a diákjait körömcipőben illegni), legyünk nagyon cukik és kérjünk egy dalt noname svéd zeneszerzőktől, ahogy azt a koreaiak teszik. Bádábumm!

Paj An (Bai An) - Vo cse hsziang cajhu vo cajhu tö (Wǒ zhǐ xiǎng zàihū wǒ zàihū de)

A hölgy hangja (vagy inkább énektechnikája) a The Cranberries énekesére, Doloresre hasonlít. Érdekes hangszíne van.

A-lin ft. Xiaoyu - 920

Jó kis upbeat dal, jó a vokál, bár a srác gyenguska kicsit.

Thaiföld

David Intee - แฟน ไม่ใช่รองเท้า  (Faen mai chai rong tao)

Sztenderd thai pop-rock egy nem különösebben érdekes hangú ürgétől.

Thana Lee - Dtong dtaam haa reu waa kae ror

A dal zenei összetettsége egy gyerekdaléval vetekszik, a hölgy nyikorgása pedig valami szörnyű. Nem hiába tartják a Grammy kiadót a gazdag gyerekek kiadójának ("apuu ugye csinálsz nekem egy lemeeeezt?")

ฮักสามเศร้า...เฮาสามคน

A tradicionális és a modern ötvözése nem mindig jó ötlet. Pláne ha valami gagyi harmadosztályú videoklippel spékeljük meg. Olyan Muzsika Tévés feeling thai módra (és nem célom megbántani a thai kultúra rajongóit, de ez ... nekem sok, ebben a tálalásban).

Knomjean - พรุ่งนี้ฉันจะเป็นแฟนเธอ (Prung-nee chan ja bpen faen ter)

Ez egy jól sikerült kis nóta, és a videoklipje is érdekes, leköti az embert. :)

Vietnam

Sunny Như Ý - Để Em Quên Anh

Ha nem bőgtetek ma még eleget, akkor itt majd lehet. Meg azon is, ahogy a csúnya fiúnak ki van húzva a szeme, és ahogy a leányzó tél közepén miniszoknyában ücsörög, miközben hull a  pelyhes hungarocel-hó.

Du Thiên - Nước Mắt Đổi Lấy Nụ Cười

Ha úgy érzitek, hogy van még hullajtani való könnyetek, akkor az alábbi dal is mindenképp segíteni fog. Én meg azon gondolkodám, hogy vajh mennyit perkált le az Emirates légitársaság ezért a klipért.

Lều Phương Anh - Khóc Cho Một Tình Yêu

Mi az, hogy már nincs több könnyetek?! Tessék bőgni! Most!

Various Artists - Khúc Xuân

Na, ha elég mára a bőgőmasinákból, akkor itt az új trend: Vietnamban most mindenki mindenkivel össznépi kollaborál. (Jó, tudom, holdújév, meg minden).

Heti kedvenc: Lee Junki - Lost Frame