Ázsiai zenekörkép január 21. és 27. között

Azt hiszem lassan kezdem érteni, hogy miért olyan népszerű a K-pop Ázsia-szerte. A japánok túl eklektikusan...formabontóak, a kínaiak túl tradícionálisan unalmasak (tisztelet a kivételnek), a többiek meg belefulladnak a könnyekbe a balladákon keresztül. Ha egész nap vietnami vagy thai popot kéne hallgatnom, biztos a depresszió szélére kerülnék és/vagy diliházban kötnék ki.

K-POP

Leessang - Tears

A hét egyik legnagyobb durranása máris a slágerlisták élén, és hát ezúttal még csak egy rossz szavam se lehet. A rap kiváló, a refrén zseniális, a fickó husky mély hangjával, a női vokál is jól illeszkedik, és még a videoklip se rossz. Vannak még minőségi előadók :) A Leessang egyébként már nem mai csirke a szakmában, 2002-ben kezdték az ipart.

Myname - Just that little thing

Koreában a héten mindenki szívszakadva szenved. Your average K-pop boyband track - azaz egy totál átlagos fiúbanda-nóta, semmi olyasmi, ami megragadna. Könnyen hallgatható, könnyen felejthető. A videót nézve csak az járt a fejemben, hogy ezt a koreót ugyan tutira nem fogják tudni előadni élő énekkel. Még egy playbackes banda, szuper :)

Verbal Jint - I'm a Fool

Rapdal. Abból a fajtából, amikor végig egy hangon rappelnek, egy stílusban, egy ritmusban. Szóval nekem nem bejövős, de Verbal Jintet sokan szeretik. A dalt egyébként ingyen tette közzé a rajongói számára. Szóval vigyétek.

Mr.Mr - Highway

Új banda (hurrá!), és nagy nevektől kapták a dalt, akik írtak már Britney Spearsnek is meg minden (nem mintha ez bármire garancia lenne, lásd JYJ és az Ayyy Girl szégyenletes esete őfelségével Kanye Westtel). Nem rossz a dal, de annyira azért nem is hű de odacsapós, a vokál tök átlagos. A videó viszont érdekes, csak megint abba a problémába ütközök, amibe a történetes K-pop-videók kapcsán szinte mindig: teljesen kohézió-mentes a sztori. [SPOILER] Értem én, hogy elrabolja, meg beleszeret, meg minden, meg a csaj öngyi lesz, hogy ne a srácnak kelljen őt megölnie (ööö.... depresszív alkatú leányzó lehetett), de például honnan tudta a csaj, akit fogva tartottak, hogy hol fogja találni a bandát? Rájuk telcsizett, hogy "hali, megölném magam előttetek, merre vagytok?". És melyik az az idióta fogva tartó, aki az asztalon hagyja a pisztolyát? Ecsém, ezek se tanultak forgatókönyvírást, azt tutker. :)

Nine Muses - Dolls

Ha a Myname dala volt az átlagos fiúbandadal, akkor ez az átlagos lánybanda dal. Megint jön a szexi lábmutogatás, az erotikus(nak szánt) nyaksimogatás szétnyíló ajkakkal, egyszóval, ennél közönségesebb nem is lehetne. Mikor fognak már olyan lánybandát tervezni, akiknek nem ez a koncepciójuk? Valami frisset, valami másat szeretnék már látni, elég volt az egytucat lábfetisiszta cicuskákból!

Szo Dzsiszob (So Ji-sub) - Eraser

A dal annyira nem fogott meg, de a videoklip rohadt jó! Mint egy kis minidráma, aminek a végén cliffhangerrel szembesülünk, már alig várom, hogy jöjjön a következő "rész". Így kell videoklipet csinálni, na! Kohézió is van, megkapó történet is van, jók a színészek.

Eric Nam - Heaven's Door

Aranyos dal, aranyos videóval, impresszív vokállal. A srác tehetségkutatós felfedezett. A történet nagyon cuki, és még mielőtt azt mondanátok, hogy nincs is olyan srác, aki ilyen kreatív módon lepné meg a barátnőjét, hadd mondjam el, hogy tévedtek. :P

D.ear - Time Goes By

Vannak a K-pop-sztárok és vannak a "művészek". Akik arról ismerszenek meg, hogy füstös videókban suttogva-éneklik ki a szívüket lágy kávéházi zenére. Na ez egy pont olyan dal, amiket a franciás kávéházakban játszanának. Fárasztó. A vokál engem nem nyűgözött le. De hasra kéne esni, elvileg, mert a srác rookie és maga írta az album összes dalát. (....) Sorry, nagyon kevés énekes tud falzettben jól énekelni, és szerintem ez a srác nem tud. Akár maga pengette a dalt, akár nem, nekem ez nem jött be.

Shin Jae - It Hurts So Bad

Megint fáj a szívünk, újabb bőgős ballada, bőgős videoklippel, és megint egy teljesen össze-vissza klip. A rengeteg flashbackkel drámai hatást akarnak elérni, csak épp a sztorinak nincs se füle, se farka. Pl., hogy halt meg a srác? Sose fogom megtudni. Ma már volt tipikus fiúbanda-dalunk, lánybanda-dalunk, ez meg itt a sztenderd szólóénekesi bőgőballada. :)

K.Will ft ChaKun - Even If I Play

Óóó ez egy jó dal, jó kis ritmus, amihez szokatlanul jól megy a szomorkás vokál és az erőteljes rap. De a videoklip már megint WTF. Mi a bánatot csinál a srác azzal a neonrúddal? Jedinek képzeli magát, vagy mi a szösz? (A szösz olyan kis pihécske, ami takaróra, párnára...)

TINY-G - Minimanimo

Erről a dalról a Moncsicsi jut az eszembe. Végül is, az óvodásokat (meg a pedofilokat) is szórakoztatni kell valamivel. Nagyra nőtt tinilányokkal, akiket ovisnak öltöztetnek. A klipből már csak a teletabik hiányzonak. Biztos azért, mert jogvédettek, mint a Disney-figurák.

MFBTY (Tiger JK, Mi Rae, Bizzy) - Sweet Dream

Holy friggin sheeeet. Szentséges tehénlepény! Ez már valami! Műfajba nem tudnám sorolni, mert hát van ebben minden, a technótól a hiphopon át a kuytafüle farkáig, amolyan G-Dragon Crayonos módon őrülten megkeverve egy akkora bakkerjó videoklippel, hogy füstöl! Gangnam Style-klip? Hahaha. Ezt kapd ki, Amerika!

JAPÁN

Man With a Mission - Emotions

Jó kis dal, kissé fura videóval.

Sacanaction - Music

A PV-t nem sikerült megnézni a YouTube-on, mert állandó hibát ad ki, így csak audió formájában hallgattam meg. Nekem ez túl zajos.

AKB48 - So Long!

Az tuti. A soktagú lánybanda új MV-jének hosszú verziója 64 perces lesz. Szerencsére ez csak a rövid itt. Bőven elég belőle.

Ajumi Hamaszaki (Hamasaki Ayumi) - Melody

Na ez a dal tetszik és a videó is nagyon ötletes, hát nem hiába akkora név ő, amekkora. Kár hogy csak rövid PV.

E-girls - Never Ending Story

Az E-girls feldolgozta a Limahl azonos című egykori slágerét. Hát... az eredeti jobb. Sokkal jobb.

C-POP (Kína, Tajvan, Hongkong)

Csi Vej (Qi Wei) - Vomen, vomen (Women, women)

Kínában megint búslakodunk, azaz a héten sem ússzuk meg a balladákat. Viszont a palit a videóból hazavinném...

Csou Pi-csang (Zhou Bichang) - Xīngkōng zhī xià (Hszingkung cse hszia)

A Felhőatlasz című film hiavatlos kínai promódala. Szép hangja van a hölgynek, aki egyébként 2005-ös tévés tehetségkutató-felfedezett, de megint egy ballada...

Csiko Csüan-ji (Jike Juanyi) - Cajszö tö hej (Cǎisè de hēi)

Kicsit Aaliyah-utóérzetes a videoklip, maga a dal egyáltalán nem rossz, végre nem egy ballada! :) A lánynak szép, gazdag hangja van, amit kevéssé használ ki, mert a magasabb regiszterek felé mozdul el, pedig az R&B-s felütései itt-ott nagyon érdekesek lennének, ha hagyná kibontakozni. De így is remek kis nóta ez.

Lin Van-van (Lin Wan-wan) - Vo pu huj suohua (Wǒ bù huì shuōhuà)

Míg Koreában a fiúk lányoknak néznek ki, Kínában úgy tűnik a fiús lányok a menőek. Meg a balladák.

Jay Chou - Aj ni mej csa (Ai ni mei cha)

Jay Chou sokadik videoklipje a tavaly decemberi albumáról. Szeretem ezt a dalt, tipikus Jay-féle ballada. ......Ballada....

Eason Chan - Ven ven tö hszingfu (Wěn wěn de xìngfú)

A 越来越好之村晚 (Jüe laj jüe hao cse cun van) című film betétdala. Megint egy balladaaaaa (fej falbaver)

Fiona Sit - Láng szíu vá ceng szik pán (laang siu waa zeng sik baan)

Egy kis kantopop. A videó olyan művészies (artsy-fartsy), de ez is egy uncsi ballada.

Thaiföld

Eun - ไม่มีใครแทนใครได้พอดี (Mai mee krai taen krai dai por dee)

Na, mit tippeltek? Igeeen, egy ballada. :) Szerelmi bánat thai módra.

Roht - อย่าเพิ่งคุยกันตอนนี้ (Yaa peung kui gan dton-née )

A hölgy énekhangja sokkal szebb, mint az előzőé, és a dal is kicsit rockos hangulatú, de újabb szívszorító ballada bőgős videoklippel. Mintha egész Ázsia depressziós lenne mostanában.

Abnormal ft. าเรียม B5 - อยากเป็นคนนั้น (Yaak bpen kon nan)

Újabb szívszorító rockballadácska :)

Ying Lee - ขอใจเธอแลกเบอร์โทร (Kor jai ter laek ber toh)

Kicsit olyan hangzású a hölgy énektechnikája, mintha indiai popdalt hallanék, de nem rossz ez, a rockos alappal az indipopszerű ének egész jól összefér. Érdekesen kellemes. A videó olcsó és semmilyen, de ez legyen a legkevesebb: nem balladaaa!! :)

Sugar Eyes - ไม่สมมติ (Mai som-mut)

Középtempójú könnyed kis....izé.

VIETNAM

Ballada ballada hátán.

Kim Thư - Cảm Giác Cô Đơn

DSN ft CAM -Hạnh Phúc Nơi Sài Gòn

Nem rossz kis rapdal, de nekem ez is lassú....

Huỳnh Thiên Vĩnh - Con Đường Nơi Ấy

Egytucat ballada kéttucat videoklippel.

Hoài Trinh - Có Không Anh

A The Voice viet verziójának felfedezettje, és nem ballada!! Nem különösebben kiemelkedő, de nem is rossz. Talán mégsem teljesen reménytelen a vietnami zenepiac?

Long Nhật - Cánh Thiệp Đầu Xuân

Ezt muszáj betennem. Tudom, hogy nem illik röhögcsélni más népek kultúráján, különösen nekem, aki Ázsiával foglalkozik, de ez. Jaj. Mintha kínai dalt néznék vietnamiul. Ez nem is lenne gond, de a bácsi feje.... különösen a füstös szemfestékkel, kihagyhatatlan. Na ez feldobta az unalmas balladavideók nézésével töltött napomat :)

Heti kedvenc: nincs. Egyik sem fogott meg annyira, hogy többször is hallani akarjam, talán K.Will Even If I Play-je, de határeset.