Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A repülés és a feng shui

A feng shui (fengsuj) ősi tudományát évezredek óta használják a kínaiak a harmonikus környezet megteremtésére, mely szerintük a sikert és a boldogságot is megalapozza. A fengsuj segítségével szinte bármit át lehet rendezni, a lakás berendezésétől az építészeti alapokon át a köztéri parkokig. Ha mindez nem elég, most már fengsuj szerint is lehet röpködni: a szingapúri Jetstar légitársaság fengsuj-szolgáltatással rukkolt elő!

Olvass tovább!

0 Tovább

A hónap városa-rovat

Új rovat indul a blogon, ami minden hónapban egy másik ázsiai várost fog bemutatni. Ebben a hónapban Pekinggel fogjuk kezdeni, a következő Hónap városát a Facebook oldalon lehet megszavazni.

A menetrend:

1. Minden nap egy szép/érdekes/meglepő képet posztolok a hónap városából a Facebook-on.

2. A hónap végén itt a blogban részletesen bemutatom a várost.

A rovat célja, hogy kicsit színesebbé tegyük a bennünk élő képet az ázsiai városokról. Nem feltétlen csak a legismertebb oldalukat bemutatva.

Például Peking építészeti remekeinél nem igazán a keresztény templomok jutnak először eszünkbe.

Fénykép: Stuck in Customs @ Flickr, cc-by-nc-sa-2.0

0 Tovább

Ázsiai zenekörkép 2013 5.hét

Január 28 és február 3. között

K-pop

Kris Leone - Into the Skies

A 16 éves leányzó a legendás Boohwal rockegyüttes gitárosának, Kim Thevonnak a lánya, és ezt a dalt állítólag saját maga írta (szerintem apu biztos belepiszkált itt-ott, azért). Nem is tudom, miért listázzák ezt K-pop-alatt, hisz ez egy rockdal, de mindegy. Lényeg, hogy jó kis nóta ez, a kislány pedig örökölte apukája minden tehetségét. (Szerencsére a külsejét az anyukájától)

Solbi - Gone

"Sírok és nevetek, akár egy őrült nő" - szól az egyik sor, de ez a dal egyáltalán nem őrült. Tipikus nagyszabású ballada. Olyan sorozatba való fajta. Tudjátok.

December - Memories

Vokálduó. Tudjátok az mit takar? Igeeeen, balladahegyeket :) Sok-sok-sok szívfájdító balladát. Ha épp bőgni akarsz, ez neked való. A duó utolsó dala, mielőtt bevonulnak katonának.

Kang Dzsonguk (Kang Jong-wook) - Fool

Ha azt olvassátok valakiről, hogy ő egy "vocalist", az az esetek 99%-ában balladaénekest jelent. Ők azok, akik nem tudnak táncolni, és akik gyakorlatilag abból élnek, hogy könnyfakasztó balladákat énekelnek fel az évente megjelenő több száz koreai filmhez és sorozathoz. Tudom, hogy ez nagyon szarkasztikusan hangzik tőlem, és hogy sokan szeretik a balladaénekeseket, főleg az idősebb korosztály, de számomra túl sok van belőlük a piacon. És minden daluk gyakorlatilag ugyanolyan, kevés kivétellel. Kang Dzsonguknak is szép hangja van, de mire megy vele? Énekelhetne mondjuk rockot, vagy jazzt vagy bluest, vagy... értitek. Néha valami mást. Neeem, mindig ugyanazok a balladákok, tucatszámra.

SISTAR19 - Gone Not Around Any Longer

A legújabb trend a K-popban, hogy minden kiadó subunitokba darabolja az együtteseit. Eredetileg csak a nagy létszámú bandáknál volt ez divat, mint a Super Junior (japán mintára), de most már gyakorlatilag mindenki albandákat csinál. Mert hát, ez is pénz. Kevesebb befektetéssel is nagyot lehet kaszálni, hisz a banda rajongói úgyis megveszik a kislemezt, függetlenül attól, hogy csak ketten vagy hárman énekelnek rajta. Na itt a legújabb subunit, a Sistar Hyorinja és Borája személyében. Nem mintha bármi baj lenne ezzel a dallal, kellemes kis átmeneti szórakozás, profi dalszerzőktől (Brave Brothers), a videó meg überklisé, a szokásos bugyiban fetrengéssel nagyon erotikusnak mutatva magunkat. Az a baj, hogy amikor egy együttes minden videója ilyen, akkor az már nem erotikus, csak olcsó ribanckodás. Ugyanez a fiúbandáknál, ha egy banda egyszer-kétszer nekivetkőzik, az izgi tud lenni. Ha minden videóban pucérkodnak, az már uncsi gogotáncoskodás. (Halljátok, kiadók?? Egyszer mindenbe beleun a közönség!)

HavyT - Know That

Új vegyes együttes, kellemes hangzású kis dallal. A vegyes bandák általában nem idolbandának indulnak, hanem inkább amolyan félindie cucc ez, bár a dallam és a zene erősen popos.

Ali - Eraser

Az igen erőteljes hangú Ali újabb dallal rukkolt elő. Ez is ballada, de ez nem az a grandiózus over-the-top hangszereléssel, amitől valami nyomorult színdarabba képzeli magát az ember, itt inkább a vokálon van a hangsúly. Az MV jól kiegészíti a dalt, bár kicsit sablonosan indul, a végén a kigéett szoba remekül szimbolizálja a kiégett szerelmet.

Clazziquai - Sweetest Name

A Clazziquai egy elektrobanda, tehát nagyon nem hagyományos K-popot játszanak. Nem az én ízlésvilágom, de a sok popballada után üdítően tud hatni egy ilyen dal.

I Dzsungi (Lee Jun-ki) - Lost Frame

A flower boyok leg flowerboyabbika (akivel még a külföldi sajtó is példázza a flowerboy-trendet) kiadott egy minialbumot CBC címmel, amelyről ez a title track. Ti milyen zenét várnátok egy sráctól, aki így néz ki?

Hát én nem ilyet. O.o Ez ugyanis egy olyan elektro-numetal szám, amilyet mondjuk a Linkin Park adna ki. Jóóóóóóóó. Maga a minialbum már nem annyira impresszív, a többi track semmi különös, de ez a dal jó lett. Eltekintve az angol akcentusától (bifol dö léjn = before the rain). Íme tehát az agyonmondogatott bölcsesség: ne ítéld meg a könyvet a borítójáról!

DMTN - Safety Zone

A Dalmatian, miután kiadót váltottak, felvették a DMTN nevet és ez itten az új daluk. Kellemes, nem rossz, de nem az a fajta, amitől hasra esik valaki, aki még sose hallott K-popot. A videó se valami nagy szám.

BoA - Disturbance

Boának van pár igen jó dala, ez nem az. Mondjuk én eleve negatív irányban elfogult vagyok vele szemben, mert nem szívlelem a csajt azért, ahogy Junsuval viselkedett a srác Twitteres kiborulásakor, de még ha objektíven nézem is ezt a dalt, akkor se jön be. A vokál átlag alatti. A videoklip meg nagyon "hihető"... a srác a Shinee Taeminje, aki 19 éves. Boa meg 27. És ez meg is látszik (bocs Boa, nem leszel fiatalabb te sem).  Tényleg nem talált az SM olyan fickót, aki korban is beleillik a klipbe? Ha már saját istállóból kell, ott van a TVXQ, Yunhót simán benyomhatták volna a klipbe, vagy valamelyik idősebb SUJUs srácot. Valamivel hihetőbb lett volna a sztori, mint egy 19 éves kamasszal.

4MEN - Hello, It's Me

A 4MEN, akik nevüktől eltérően hárman vannak, ötödik albumukkal tértek vissza, ennek első kislemeze az Annjong, na ja. A videó érdekesen szimbolikus, a dal pedig, hát, nos, ballada.

Japán

A héten Japánban mindenki mindenkivel összeházasodott, legalábbis minden második hír valamelyik sztár esküvőjéről szólt. A daltermés tekintetében pedig végre született pár dal, amit sikerült végig is hallagatni és nem kellett a kezdeti 30 másodperc után lelőni.

Weather Girls - Koi wa Tokimeki Chuuhiou

Japán a világ második legnagyobb zenei piaca (kis földrajzi területe ellenére). Ezt pedig mindenki szeretné meglovagolni. A Weather Girls egy tajvani lánybanda, a csajok korábban időjárásjelentéssel foglalkoztak különféle csatonákon, aztán egy nap zsupsz, cuki japán csajokká vedlettek át. A mi legnagyobb örömünkre. Ugye.

trf - Push Your Back

Hosszú idő óta az első J-pop-dal, ami igazán bejön. Még hogy a japán nők nem tudnak csak cukiskodó kislányhangon énekelni, mert az olyan velük született tulajdonság? Ugyan már. :) Ez egy régi banda, a '90-es évekből, idén ünneplik a 20. évfordulójukat!

Ayaka - Chiisana Ashiato

Az animált videó cuki, a dal semmi különös.

Party Rockets - Miraie

Kell valami különös perverzió ahhoz, hogy valaki habos-babos, cincogó hangú kislányokkal rockot énekeltessen. Mert a dal maga remek kis rocknóta lenne. Nem lehet lekapcsolni a vokálsávot?

Kuraki Mai - Try Again

Tök jó kis pörgős nóta, és semmi kavaii-skodás, óó, végre :)

Koda Kumi - Lovely

A 30 éves japán ikon játékos kis dala egészen kellemes, és a klip is vidám.

C-POP

Kína gyakorlatilag a múlt heti balladákon bőg még mindig, így csak Tajvan és Hongkong szolgál némi újdonsággal.

Jay Chou - Ukulele

Nagyon úgy néz ki, hogy Jay idei albuma mind a 12 dalához fog klipet készíteni. Ez a legújabb, egy bolondos dal, bolondos videoklippel és komoly ízlésficammal a nadrágok területén, random fehér modellekkel megspékelve. WTF. Apró megjegyzésként, a Yinyuetai (a kínai Youtube) Hongkong-Tajvan toplistájának első hét helyén Jay ficánkol. Ezt nevezik úgy, hogy teljes szőnyegbombázás.

Vóng Cou-lám (Wong Cho-lam) - Paj pien kuaj ka (Bǎi biàn guài kā)

Történet egy pasiról, aki halálra rémült egy iskolai Samutól. Gyerekkorában biztos szekálta a biosztanár.

Popu Lady - Lady First

Új lánybanda Tajvanon. Hogyan legyünk sikeresek? Vegyük a Girls' Generation imidzsét, turbózzuk fel némi japános iskolai egyenruhával (szigorúan picsaszoknyával és 20 centis tűsarokkal - mondjuk megnézném, melyik tajvani suli engedi a diákjait körömcipőben illegni), legyünk nagyon cukik és kérjünk egy dalt noname svéd zeneszerzőktől, ahogy azt a koreaiak teszik. Bádábumm!

Paj An (Bai An) - Vo cse hsziang cajhu vo cajhu tö (Wǒ zhǐ xiǎng zàihū wǒ zàihū de)

A hölgy hangja (vagy inkább énektechnikája) a The Cranberries énekesére, Doloresre hasonlít. Érdekes hangszíne van.

A-lin ft. Xiaoyu - 920

Jó kis upbeat dal, jó a vokál, bár a srác gyenguska kicsit.

Thaiföld

David Intee - แฟน ไม่ใช่รองเท้า  (Faen mai chai rong tao)

Sztenderd thai pop-rock egy nem különösebben érdekes hangú ürgétől.

Thana Lee - Dtong dtaam haa reu waa kae ror

A dal zenei összetettsége egy gyerekdaléval vetekszik, a hölgy nyikorgása pedig valami szörnyű. Nem hiába tartják a Grammy kiadót a gazdag gyerekek kiadójának ("apuu ugye csinálsz nekem egy lemeeeezt?")

ฮักสามเศร้า...เฮาสามคน

A tradicionális és a modern ötvözése nem mindig jó ötlet. Pláne ha valami gagyi harmadosztályú videoklippel spékeljük meg. Olyan Muzsika Tévés feeling thai módra (és nem célom megbántani a thai kultúra rajongóit, de ez ... nekem sok, ebben a tálalásban).

Knomjean - พรุ่งนี้ฉันจะเป็นแฟนเธอ (Prung-nee chan ja bpen faen ter)

Ez egy jól sikerült kis nóta, és a videoklipje is érdekes, leköti az embert. :)

Vietnam

Sunny Như Ý - Để Em Quên Anh

Ha nem bőgtetek ma még eleget, akkor itt majd lehet. Meg azon is, ahogy a csúnya fiúnak ki van húzva a szeme, és ahogy a leányzó tél közepén miniszoknyában ücsörög, miközben hull a  pelyhes hungarocel-hó.

Du Thiên - Nước Mắt Đổi Lấy Nụ Cười

Ha úgy érzitek, hogy van még hullajtani való könnyetek, akkor az alábbi dal is mindenképp segíteni fog. Én meg azon gondolkodám, hogy vajh mennyit perkált le az Emirates légitársaság ezért a klipért.

Lều Phương Anh - Khóc Cho Một Tình Yêu

Mi az, hogy már nincs több könnyetek?! Tessék bőgni! Most!

Various Artists - Khúc Xuân

Na, ha elég mára a bőgőmasinákból, akkor itt az új trend: Vietnamban most mindenki mindenkivel össznépi kollaborál. (Jó, tudom, holdújév, meg minden).

Heti kedvenc: Lee Junki - Lost Frame

0 Tovább

Kavaii, egjo, szacsiao: a cukiság és ami mögötte van

Az európai szem számára furcsa ázsiai viselkedési forma az össznépi cukiskodás, amire jó esetben csak szemöldököt emelünk, jót nevetünk, rosszabb esetben viszont visszataszító is lehet elsőre, sőt, kifejezetten hányingerkeltő is. Éppen ezért fontos, hogy megértsük a cukiság lényegét, hátterét. Nem, az ázsiai nemzetek nem idióták. Csak mások, másképp működik a társadalom, mások a szokások, és bizony a cukiság is hozzátartozik az ázsiai léthez.

Ami Japánban a kavaii (kawaii), az Koreában az egjo (aegyo), Kínában pedig a szacsiao (sajiao). Mindhárom arra utal, amikor valaki "aranyosan", "cuki módon", szinte kisgyermeki ártatlansággal viselkedik, illetőleg Japánban a kavaiit használják tárgyak jelzőjeként is (Hello Kitty, rémlik?): kavaii lehet egy szoknya, egy plüssfigurás hátizsák vagy egy kismacska is. Ezzel szemben a koreai és a kínai fogalom kifejezetten a viselkedésre vonatkozik (tehát nem mondhatjuk, "jaj de egjo ez a plüssfigura").

Ez csak kavaii.

Ez meg egjo, kavaii és szacsiao is egyben (SNSD)

Überkavaii (japán lány képe tumblr-ről)

Túlkavaii. Vagy inkább giccses? (etsy.com)

A létező legkavaiibb. (graphics.glig.com)

A cuki viselkedés jellemzően női tulajdonság. Főképp idősebbek társaságában, illetve a fiúk előtt viselkedik egy ázsiai lány cukiskodva. Például, ha fel akarja magára hívni a figyelmet, de egyszerűen csak csábítási módszer is. Az ázsiai kultúrákban a nőket jellemzően szeretik rendkívül femininnek tudni. A nő legyen aprócska, törékeny, lehetőleg minél vékonyabb, bájos, ártatlan, és függjön a férfitól. Ennek tökéletes kifejező ereje a "cuki". Például, amikor a lány rácsimpaszkodik a fiú karjára és nagy, rebegő szempillákkal azt mondja: "oppa, ugye viszed a szatyromat, olyaaan nehéééz!". A férfiak szeretik úgy érezni, hogy ők a nagy, erős védelmezők, akkor is, ha tudják, hogy a nő esetleg abszolút nem szorul segítségre. Amikor apró sikolyokkal az ágyra ugrik valaki, hogy "jaj, egy póóók!" és édesen a szája elé kapja a kezét - na ez az egjo. A fiú pedig hősként taposhatja agyon szerencsétlen kártevőt, hogy aztán cuki tapsvihart váltson ki a kedveséből. Úgy tűnik, az ázsiai pasiknak erre van szükségük.

Ha Dzsivon egjo-demonstrációja a Secret Gardenben. Az "oppa" a férfiak kedveskedő megnevezése, egyébként idősebb fiútestvért jelent. Az egjo tipikus megjelenése Koreában, amikor egy lány kislányos hangon, elnyújtva kiabálja, hogy "oppaaaaa".

Nálunk visszásan hat a dolog, hiszen mások az elvárások. A független, önálló, magáért kiálló nő eszményképe mellett szinte kizárt, hogy egy átlag európai nő így viselkedjen, és nincs is kinek így viselkedni, hisz az itteni férfiak nem ehhez vannak szokva. Bár a külföldi férfiak számára az egjo/kavaii/szacsiao elsőre nagyon vonzónak hathat ("jaj, de édes ez a lány!"), a húszezredik ajakbiggyesztéses hiszti után azért be szokott telni a pohár. Persze Ázsiában is sok olyan férfi van, akik ki nem állhatják az egjót, és nők is szép számmal akadnak, akik nem tudnak vagy nem akarnak így viselkedni.

Azt is hozzá kell tenni, hogy az a mennyiségű egjo, amit például a K-pop, illetve a K-drámák közvetítenek, köszönőviszonyban sincs a valósággal. Expat blogok tanúsága szerint a hétköznapokban sokkal kevésbé eltúlzottan viselkednek ennyire cukiskodóan a lányok, és Koreában is megbámulják azokat, akik nyilvános helyen leállnak eltúlzott mozdulatokkal egjózni. Japánban viszont a materiális cukiság már olyan méreteket öltött, hogy gyakorlatilag mindenütt jelen van, még az öltönyös úriemberek telefonján is miniatűr kavaii bigyók csilingelnek.

Bár a cukiság amolyan lányos dolog, Korea szórakoztató iparában teljesen elfogadottá vált az egjo kimutatása a férfiak részéről is, és nem csak tinikről beszélünk, meglett férfiak is egjóznak. Nyilvánvalóan az erre igényt tartó rajongótábor miatt teszik, akik fölöttébb aranyosnak vélik, ha egy pasi cukiskodik a képernyőn. Itt is van akinek jól áll, és tényleg aranyos lesz tőle, másoktól meg kifejezetten nevetségesen hat.

Kukucs! (Yoseob, Beast együttes)

Yunho és az egjo

"Jé, macska!" Minhyuk a BTOB együttesből egjózik.

Szegény Xiah Junsut 26 éves kora ellenére is állandóan rákényszerítik az egjózásra. Látszik rajta, hogy rohadtul unja már és nagyon cikinek érzi. De hát a rajongók kívánsága szent.


Az egjo testbeszédnek számos eleme van. Az ajakcsücsörítés, az ajkak lebiggyesztése sértődött kisgyerek módjára, a nagy szemek meresztgetése, a megjegyzésekre való elpirulás, nevetéskor (bocsánat, kacagáskor) a kéz száj elé kapása, az ajkak beharapása, a mutatóujjal az orcák böködése, illetve a "buing buing"-mozdulat (amikor az ember az arca elé kapja az ökleit, mint mikor nálunk sírást imitálunk gyerekeknek), az ál-hisztizés ("de vegyéééél nekem hamburgert, oppaaaa"), a toppantás a lábakkal és még sorolhatnám.


A buing-buing mozdulat (SNSD)

És persze nem maradhat ki az I love you-mozdulat sem (Key, Shinee)

Meg a nyuszifülecskézés (Siwon, Super Junior)

Meg az ajakbiggyesztés (Sistar)

És hogy felejthetnénk el a V-betűzést? (Minzy, 2NE1)

És az ártatlan kisegérke-kinézetet? (Dara, 2NE1)

Mindenki angyalkája, Xiah Junsu, akiből tinikorában tettetés nélkül sugárzott az egjo, ezért is kapta az "Angel Xiah" és a "Happy Virus" beceneveket. Ma már inkább szeretne szexi felnőtt lenni.

Egjót lehet jól és rosszul is csinálni, vannak akiknek teljesen természetesen jön, és a személyiségük része, de persze a többségnél ez egy felvett viselkedésforma, és sokszor látszik, hogy erőltetett. Ilyenkor persze irritálóan is tud hatni, ahelyett, hogy a célját érné el: vagyis azt, hogy megkedveld az illetőt.

Persze a cukiskodás kiváló paródiaalap is, ahogy azt remekül demonstrálja nekünk a 2PM fiúegyüttes az Orange Caramel hányingercuki dalával.

Források: eChinacities, maddieloveskpop, CRI, eatyourkimchi, Ningin; Christian Utz-Frederick Lau: Vocal Music and Cultural Identity in Contemporary Music, Routledge (2013)

0 Tovább

A legtöbb táncoló kabala a világon

Na hol máshol? Hát persze, hogy Japánban! Az őrült divatok országában ugyanis szinte mindennek van cuki kabalafigurája (juru-kjara), a cégektől a városi önkormányzatokig. A nagy, hatalmas fejű plüsskabalák ugyanis barátságosabbnak mutatják a kabala gazdáját, így nem meglepő, hogy pályázatot írtak ki még Abe Sinzó miniszterelnök kabalájának megalkotására is... És persze minden évben rendeznek országos juru-kjara versenyt is.

Így aztán szinte adja magát, hogy a héten Japán lett az egyszerre táncoló legtöbb kabala Guinness-rekordere. A feladat az volt, hogy egy öt percen keresztül tartó dal közben a kabalák kevesebb mint 5%-a kövessen el hibát a koreográfiában. Harmadszori nekifutásra, a 25 prefektúrából érkező 141 óriás plüss  jelkép közül 134 sikeresen végigcsinálta hiba nélkül az összehangolt táncot. A dal egyébként egy japán paródia-rockbanda, a The Drifters "The Beard Dance" című szerzeménye volt.

Gratulálunk az őrült japánok újabb őrült (és nagyon plüss-puha) rekordjához!

Források: Japan Today, The Japan Daily Press

0 Tovább

Xiaolongimnida

blogavatar

A blog kínai, koreai és általában véve ázsiai témákkal foglalkozik. A Xiaolong kínaiul kis sárkányt jelent, az -imnida végződés pedig koreaiul annyit tesz: "vagyok".

Utolsó kommentek