Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Drága a szerelem Koreában

A blogból már kiderülhetett az olvasók számára, hogy Korea egy izgalmas és (nekünk) furcsa ország, fura szokásokkal. Épp a szerelem lenne ez alól kivétel? Ha két szóval kellene jellemezni a koreai szerelmet, az a drága és a bonyolult lenne.

Aki Koreában akar párt találni, az kösse fel az alsógatyáját meg a pénztárcáját. Lássuk, mi mindenen kell keresztülmenni!

Ma az egyik legelfogadottabb párkeresési fórum Koreában a vakrandizás, melynek két formája van, a mee-ting és a sogeting. A mee-ting egy kötetlenebb, barátkozós forma, főképp egyetemisták körében kedvelt, és jó ok a bulizásra meg a piálásra. A sogeting ezzel szemben a hagyományos vakrandi, amit legtöbbször egy családtag, rokon szervez meg, de vannak profi cégek is, melyek ezzel foglalkoznak. A sogetingre az megy el, aki konkrétan házasság céljából randizik. Még a sztárok is randiznak így, a JYJ Jaejoongjáról köztudott például, hogy több bukott vakrandija is volt már. (Nem értem, kinek nem kell egy ilyen pasi?)

Vakrandi

Vakrandizás

Ha sikerült ráakadni a megfelelő partnerre, akkor jön a java. Koreában kismillió ünnep van a szerelmesek számára, gyakorlatilag minden hónapban legalább egy nap, sorjában (és figyeljétek a konzisztens dátumozást!!):

Pepero. Forrás: adventureteachingkorea.wordpress.com

* Diary Day (január 14.): a szerelmesek naplót ajándékoznak egymásnak
* Valentin nap (február 14.): ekkor a lányok adnak csokoládét a fiúknak
* White Day (március 14): ekkor a fiúk lepik meg a lányokat édességgel
* Black Day (április 14.): ezt a szerencsétlen szingliknek lökték oda, hogy legyen mikor sajnálniuk magukat, amiért még mindig szinglik, ilyenkor feketébe öltöznek és ccsadzsangmjont esznek. Mármint a szinglik.
* Rose Day (május 14.): a párok rózsát ajándékoznak egymásnak
* Kiss Day (június 14.): meg kell puszilni mindenkit, akivel találkozol. (Na ezt megnézném, a konzervatív koreai kultúrában...)
* Silver Day (július 14.): a szerelmesek ezüstékszert ajándékoznak egymásnak.
* Green Day (augusztus 14.): a párok a szabadba szakadnak, a szinglik meg szodzsut vedelnek (zöld üvegből, nyilván).
*Photo Day (szeptember 14.): a párok fényképet készítenek és különleges helyre akasztják (LOL)
*Wine Day (október 14.): a párok....nos... bort isznak.
* Pepero Day (november 11.): a zseniális marketing, a Pepero nevű, csokoládéba mártott ropi gyártója ilyenkor akkorákat kaszál, hogy ihaj. Ezen a napon nem csak a szerelmesek, de a barátok, a kollégák, a családtagok is Peperót ajándékoznak egymásnak. Sőt, a gyerekek a suliban a kedvenc tanáraiknak is. Óriás méretű dobozban is kapható. (És egyébként zseniálisan finom, itthon is kapható a koreai boltban)
* Movie Day (november 14.): a párok moziba mennek. Legalább egy jó napja legyen az iparágnak, amikor országszerte tömve vannak a mozik, nem?
* Hug Day (december 14.): a párok.... ölelkeznek... a hideg miatt.
* Karácsony: a karácsony kifejezetten nem családi, hanem szerelmes ünnep, amit a párok együtt töltenek.


Ha ez még nem lenne elég, csak hogy fokozzuk a pénztárcánk izgalmát, jönnek az évfordulók, illetve inkább napfordulók: a kapcsolat minden 100. napján! Ilyenkor nem virágcsokor meg csoki meg vacsora dívik, hanem drága ajándékok (dizájner cuccok, pl.). Van, aki kifejezetten arra gyűjt (vagy csináltat hitelkártyát), hogy legyen miből az évfordulós ajándékokat fizetni. Persze nem mindenki ilyen, de ez az általános gyakorlat.

Koreában és Ázsia más országaiban is divatosak az úgynevezett couple clothes, azaz a páros ruhák. Ezeket kifejezetten szettben árulják párok számára. Lehetnek egyszínűek, vagy azonos mintájúak, vagy kiegészítő mintájúak, lényeg, hogy felismerhesd róluk, hogy a viselőik összetartoznak. Egyes éttermek, kávéházak még kedvezményt is adnak couple-ruhát viselő pároknak. A fiúk persze ki nem állhatják a dolgot, de a lányok mindig keresztülviszik az akaratukat.

Couple clothes

Couple clothes (forrás: www.vivi-clothes.com)


A páros ruhához jól megy a másik elterjedt szokás, a páros gyűrű, azaz a couple rings. A couple ring nem tévesztendő össze a jegygyűrűvel! Nálunk csak akkor szokás gyűrűt adni, ha megkérik valaki kezét, Ázsiában ez nem így van. A couple ring általában ezüst, és mindkét fél kap egyet, de lehet másmilyen anyagból, mintás, stb. Lényeg, hogy az összetartozást fejezi ki, egy aranyos gesztus, de nem jelent házasulási szándékot. Még akár gyerek-anya is ajándékozhat egymásnak ilyen gyűrűt, ahogy tette ezt például Csang Gunszok (Jang Geun-suk).

Couple rings

Hangul feliratos "couple ring"-pár (Faith Element)


A randizáshoz a mai modern világban (a lányoktól elvárt szűziesség ellenére!) szinte hozzátartoznak a motelek, melyekből csak Szöulban több mint 30 000 található. Ennek oka az, hogy a legtöbb fiatal a házasságig a szüleivel lakik - és hát így bizony nehéz romantikus perceket lopni a kedvessel, ha anyu az ajtóból figyel. A motelek egyébként rendkívül diszkrétek és titokzatosak, mivel a legtöbben persze nem akarják reklámozni, hogy hova járnak.

Ha esetleg még nem költöttek eleget a párok, akkor elmehetnek egy népszerű tarotolvasásra a szadzsu-sátrakba. A jövendőmondás segítségét mindenre kikérik (nem csak Koreában amúgy, más ázsiai országokban is), a vizsgák kimenetelétől az esküvői dátum kiválasztásáig.

Szadzsu-sátrak

Szadzsu-sátrak (사주) (Forrás:jasonstrother.net)

Házasság után a férjnek a lány szüleiről is gondoskodnia kell, a rendszeres ajándékozás elvárt dolog tőle.  A férfi dolga, hogy keresse a pénzt, gondoskodjon a családról és legyen erélyes. A nő dolga, hogy megfeleljen az anyósa elvárásainak, legyen ártatlan és hűséges.

Ezek természetesen általánosítások, mindig vannak és lesznek kivételek, és valószínű, hogy más emberek másképp élnek meg dolgokat, vagy másképp látják azokat.

Érdekelne, hogy mit gondolnak erről, vagy mit tapasztaltak olyan hölgyek és urak, akik innen Magyarországról házasodtak koreai családba, amennyiben ilyen párok olvassák ezt a poszot, kérem, hogy írjanak a xiaolongimnida[kuckuc]gmail.com címre, szeretnék interjút készíteni vegyes házaspárokkal a tapasztalataikról, hogy ne csak külföldi forrásokra lehessen támaszkodni.

Felhasznált források: expat blogok, CNN + a cikken belül megjelölt linkek

(A kommentelés a postr-ön akadozik, a Facebookon lehet üzenetet hagyni, kommentelni)

0 Tovább

Ázsiai zenekörkép 2013 4. hét

Ázsiai zenekörkép január 21. és 27. között

Azt hiszem lassan kezdem érteni, hogy miért olyan népszerű a K-pop Ázsia-szerte. A japánok túl eklektikusan...formabontóak, a kínaiak túl tradícionálisan unalmasak (tisztelet a kivételnek), a többiek meg belefulladnak a könnyekbe a balladákon keresztül. Ha egész nap vietnami vagy thai popot kéne hallgatnom, biztos a depresszió szélére kerülnék és/vagy diliházban kötnék ki.

K-POP

Leessang - Tears

A hét egyik legnagyobb durranása máris a slágerlisták élén, és hát ezúttal még csak egy rossz szavam se lehet. A rap kiváló, a refrén zseniális, a fickó husky mély hangjával, a női vokál is jól illeszkedik, és még a videoklip se rossz. Vannak még minőségi előadók :) A Leessang egyébként már nem mai csirke a szakmában, 2002-ben kezdték az ipart.

Myname - Just that little thing

Koreában a héten mindenki szívszakadva szenved. Your average K-pop boyband track - azaz egy totál átlagos fiúbanda-nóta, semmi olyasmi, ami megragadna. Könnyen hallgatható, könnyen felejthető. A videót nézve csak az járt a fejemben, hogy ezt a koreót ugyan tutira nem fogják tudni előadni élő énekkel. Még egy playbackes banda, szuper :)

Verbal Jint - I'm a Fool

Rapdal. Abból a fajtából, amikor végig egy hangon rappelnek, egy stílusban, egy ritmusban. Szóval nekem nem bejövős, de Verbal Jintet sokan szeretik. A dalt egyébként ingyen tette közzé a rajongói számára. Szóval vigyétek.

Mr.Mr - Highway

Új banda (hurrá!), és nagy nevektől kapták a dalt, akik írtak már Britney Spearsnek is meg minden (nem mintha ez bármire garancia lenne, lásd JYJ és az Ayyy Girl szégyenletes esete őfelségével Kanye Westtel). Nem rossz a dal, de annyira azért nem is hű de odacsapós, a vokál tök átlagos. A videó viszont érdekes, csak megint abba a problémába ütközök, amibe a történetes K-pop-videók kapcsán szinte mindig: teljesen kohézió-mentes a sztori. [SPOILER] Értem én, hogy elrabolja, meg beleszeret, meg minden, meg a csaj öngyi lesz, hogy ne a srácnak kelljen őt megölnie (ööö.... depresszív alkatú leányzó lehetett), de például honnan tudta a csaj, akit fogva tartottak, hogy hol fogja találni a bandát? Rájuk telcsizett, hogy "hali, megölném magam előttetek, merre vagytok?". És melyik az az idióta fogva tartó, aki az asztalon hagyja a pisztolyát? Ecsém, ezek se tanultak forgatókönyvírást, azt tutker. :)

Nine Muses - Dolls

Ha a Myname dala volt az átlagos fiúbandadal, akkor ez az átlagos lánybanda dal. Megint jön a szexi lábmutogatás, az erotikus(nak szánt) nyaksimogatás szétnyíló ajkakkal, egyszóval, ennél közönségesebb nem is lehetne. Mikor fognak már olyan lánybandát tervezni, akiknek nem ez a koncepciójuk? Valami frisset, valami másat szeretnék már látni, elég volt az egytucat lábfetisiszta cicuskákból!

Szo Dzsiszob (So Ji-sub) - Eraser

A dal annyira nem fogott meg, de a videoklip rohadt jó! Mint egy kis minidráma, aminek a végén cliffhangerrel szembesülünk, már alig várom, hogy jöjjön a következő "rész". Így kell videoklipet csinálni, na! Kohézió is van, megkapó történet is van, jók a színészek.

Eric Nam - Heaven's Door

Aranyos dal, aranyos videóval, impresszív vokállal. A srác tehetségkutatós felfedezett. A történet nagyon cuki, és még mielőtt azt mondanátok, hogy nincs is olyan srác, aki ilyen kreatív módon lepné meg a barátnőjét, hadd mondjam el, hogy tévedtek. :P

D.ear - Time Goes By

Vannak a K-pop-sztárok és vannak a "művészek". Akik arról ismerszenek meg, hogy füstös videókban suttogva-éneklik ki a szívüket lágy kávéházi zenére. Na ez egy pont olyan dal, amiket a franciás kávéházakban játszanának. Fárasztó. A vokál engem nem nyűgözött le. De hasra kéne esni, elvileg, mert a srác rookie és maga írta az album összes dalát. (....) Sorry, nagyon kevés énekes tud falzettben jól énekelni, és szerintem ez a srác nem tud. Akár maga pengette a dalt, akár nem, nekem ez nem jött be.

Shin Jae - It Hurts So Bad

Megint fáj a szívünk, újabb bőgős ballada, bőgős videoklippel, és megint egy teljesen össze-vissza klip. A rengeteg flashbackkel drámai hatást akarnak elérni, csak épp a sztorinak nincs se füle, se farka. Pl., hogy halt meg a srác? Sose fogom megtudni. Ma már volt tipikus fiúbanda-dalunk, lánybanda-dalunk, ez meg itt a sztenderd szólóénekesi bőgőballada. :)

K.Will ft ChaKun - Even If I Play

Óóó ez egy jó dal, jó kis ritmus, amihez szokatlanul jól megy a szomorkás vokál és az erőteljes rap. De a videoklip már megint WTF. Mi a bánatot csinál a srác azzal a neonrúddal? Jedinek képzeli magát, vagy mi a szösz? (A szösz olyan kis pihécske, ami takaróra, párnára...)

TINY-G - Minimanimo

Erről a dalról a Moncsicsi jut az eszembe. Végül is, az óvodásokat (meg a pedofilokat) is szórakoztatni kell valamivel. Nagyra nőtt tinilányokkal, akiket ovisnak öltöztetnek. A klipből már csak a teletabik hiányzonak. Biztos azért, mert jogvédettek, mint a Disney-figurák.

MFBTY (Tiger JK, Mi Rae, Bizzy) - Sweet Dream

Holy friggin sheeeet. Szentséges tehénlepény! Ez már valami! Műfajba nem tudnám sorolni, mert hát van ebben minden, a technótól a hiphopon át a kuytafüle farkáig, amolyan G-Dragon Crayonos módon őrülten megkeverve egy akkora bakkerjó videoklippel, hogy füstöl! Gangnam Style-klip? Hahaha. Ezt kapd ki, Amerika!

JAPÁN

Man With a Mission - Emotions

Jó kis dal, kissé fura videóval.

Sacanaction - Music

A PV-t nem sikerült megnézni a YouTube-on, mert állandó hibát ad ki, így csak audió formájában hallgattam meg. Nekem ez túl zajos.

AKB48 - So Long!

Az tuti. A soktagú lánybanda új MV-jének hosszú verziója 64 perces lesz. Szerencsére ez csak a rövid itt. Bőven elég belőle.

Ajumi Hamaszaki (Hamasaki Ayumi) - Melody

Na ez a dal tetszik és a videó is nagyon ötletes, hát nem hiába akkora név ő, amekkora. Kár hogy csak rövid PV.

E-girls - Never Ending Story

Az E-girls feldolgozta a Limahl azonos című egykori slágerét. Hát... az eredeti jobb. Sokkal jobb.

C-POP (Kína, Tajvan, Hongkong)

Csi Vej (Qi Wei) - Vomen, vomen (Women, women)

Kínában megint búslakodunk, azaz a héten sem ússzuk meg a balladákat. Viszont a palit a videóból hazavinném...

Csou Pi-csang (Zhou Bichang) - Xīngkōng zhī xià (Hszingkung cse hszia)

A Felhőatlasz című film hiavatlos kínai promódala. Szép hangja van a hölgynek, aki egyébként 2005-ös tévés tehetségkutató-felfedezett, de megint egy ballada...

Csiko Csüan-ji (Jike Juanyi) - Cajszö tö hej (Cǎisè de hēi)

Kicsit Aaliyah-utóérzetes a videoklip, maga a dal egyáltalán nem rossz, végre nem egy ballada! :) A lánynak szép, gazdag hangja van, amit kevéssé használ ki, mert a magasabb regiszterek felé mozdul el, pedig az R&B-s felütései itt-ott nagyon érdekesek lennének, ha hagyná kibontakozni. De így is remek kis nóta ez.

Lin Van-van (Lin Wan-wan) - Vo pu huj suohua (Wǒ bù huì shuōhuà)

Míg Koreában a fiúk lányoknak néznek ki, Kínában úgy tűnik a fiús lányok a menőek. Meg a balladák.

Jay Chou - Aj ni mej csa (Ai ni mei cha)

Jay Chou sokadik videoklipje a tavaly decemberi albumáról. Szeretem ezt a dalt, tipikus Jay-féle ballada. ......Ballada....

Eason Chan - Ven ven tö hszingfu (Wěn wěn de xìngfú)

A 越来越好之村晚 (Jüe laj jüe hao cse cun van) című film betétdala. Megint egy balladaaaaa (fej falbaver)

Fiona Sit - Láng szíu vá ceng szik pán (laang siu waa zeng sik baan)

Egy kis kantopop. A videó olyan művészies (artsy-fartsy), de ez is egy uncsi ballada.

Thaiföld

Eun - ไม่มีใครแทนใครได้พอดี (Mai mee krai taen krai dai por dee)

Na, mit tippeltek? Igeeen, egy ballada. :) Szerelmi bánat thai módra.

Roht - อย่าเพิ่งคุยกันตอนนี้ (Yaa peung kui gan dton-née )

A hölgy énekhangja sokkal szebb, mint az előzőé, és a dal is kicsit rockos hangulatú, de újabb szívszorító ballada bőgős videoklippel. Mintha egész Ázsia depressziós lenne mostanában.

Abnormal ft. าเรียม B5 - อยากเป็นคนนั้น (Yaak bpen kon nan)

Újabb szívszorító rockballadácska :)

Ying Lee - ขอใจเธอแลกเบอร์โทร (Kor jai ter laek ber toh)

Kicsit olyan hangzású a hölgy énektechnikája, mintha indiai popdalt hallanék, de nem rossz ez, a rockos alappal az indipopszerű ének egész jól összefér. Érdekesen kellemes. A videó olcsó és semmilyen, de ez legyen a legkevesebb: nem balladaaa!! :)

Sugar Eyes - ไม่สมมติ (Mai som-mut)

Középtempójú könnyed kis....izé.

VIETNAM

Ballada ballada hátán.

Kim Thư - Cảm Giác Cô Đơn

DSN ft CAM -Hạnh Phúc Nơi Sài Gòn

Nem rossz kis rapdal, de nekem ez is lassú....

Huỳnh Thiên Vĩnh - Con Đường Nơi Ấy

Egytucat ballada kéttucat videoklippel.

Hoài Trinh - Có Không Anh

A The Voice viet verziójának felfedezettje, és nem ballada!! Nem különösebben kiemelkedő, de nem is rossz. Talán mégsem teljesen reménytelen a vietnami zenepiac?

Long Nhật - Cánh Thiệp Đầu Xuân

Ezt muszáj betennem. Tudom, hogy nem illik röhögcsélni más népek kultúráján, különösen nekem, aki Ázsiával foglalkozik, de ez. Jaj. Mintha kínai dalt néznék vietnamiul. Ez nem is lenne gond, de a bácsi feje.... különösen a füstös szemfestékkel, kihagyhatatlan. Na ez feldobta az unalmas balladavideók nézésével töltött napomat :)

Heti kedvenc: nincs. Egyik sem fogott meg annyira, hogy többször is hallani akarjam, talán K.Will Even If I Play-je, de határeset.

0 Tovább

10 dolog, amit nem tudtál Jet Liről

Jet Li bár itt Magyarországon talán nem annyira népszerű, mint Jackie Chan, azért biztosan akad pár rajongója, és hát a tévékben is futott több filmje magyarul, mint az Öld meg Rómeót! vagy Az egyetlen. Kár, hogy mondjuk a régebbi, kosztümös munkáit nem adják, azok az igazán zseniálisak, nem az amerikai bóvlifilmjei. Na de hagyjuk a rizsát és lássuk a vesevelőt: 10 dolog, amit tutira nem tudtál Jet Liről.

1. A Jet nevet azért kapta, mert az első filmje fülöp-szigeteki plakátjára nem akarták kiírni a születési nevét (Li Lien-csie), mert túlságosan snassznak tartották. Ekkor javasolták neki a Jetet, arra utalva, hogy karrierje olyan erőteljesen és magasan szárnyal, akár egy jet. Kínában egyébként sehol nem utalnak rá ezen a néven.

2. Jet Li 12 évesen már országos vusubajnok volt (a vusu formalizált, versenyre kifejlesztett kungfu), ráadásul felnőtt mezőnyben, húszéveseket vert meg. Ötször nyerte meg a bajnokságot, és 17 évesen vonult vissza.

3. 1974-ben, 11 évesen Richard Nixon előtt tartott bemutatót a Fehér Házban.

4. Első filmjét,  a kis költségvetésű Shaolin templomot 17 évesen forgatta. A film szereplői mind vusuversenyzők, és nem használnak semmilyen trükköt, sőt, a koreográfiát is maguk készítették, mert nem volt pénz hivatásos koreográfusra.

5. Li leghíresebb filmje, amivel kultikussá vált Kínában, a Kínai történet, melyben a kungfulegenda Wong Fei-hungot személyesítette meg.

6. Hongkongi karrierjének csúcspontján a maffia megölette a menedzserét, mert az nem volt hajlandó Lit egy maffia által szponzorált filmhez szerződtetni.

7. A Kockázati tényező című 1995-ös filmjében Jackie Chant parodizálja, akivel egyébként csak egyetlen közös filmje van, A tiltott királyság.

8. Eredetileg ő játszotta volna a Mátrixban az Orákulum védelmezőjét, de visszautasította a szerepet.

9. Az egyetlen kungfusztár, aki elnyerte a legjobb színésznek járó díjat: 2007-ben a Félelem nélkül című filmjéért a Hong Kong Film Critics Society Awards díjazta, 2008-ban pedig a The Warlordsban nyújtott alakításáért a Sanghaji Filmkritikusok és a Hong Kong Film Awards díját is elnyerte.

10. Egyetlen olyan filmje van, amiben nem verekszik, az Ocean Heaven, melyben egy 20 éves autista fiú haldokló apját alakítja. A film az autisták lehetetlen helyzetére próbálja felhívni a  figyelmet Kínában, ahol szinte alig van olyan intézmény, ami segítené ezeket a rászoruló gyerekeket. Li a szerepet ingyen vállalta el.

+1: Jet Li és két kislánya majdnem meghalt a Maldív-szigeteki cunamiban, ez az élmény ösztönözte arra, hogy létrehozza a One Foundation alapítványt, ami katasztrófasegélyezés mellett környezetvédelmi, egészségügyi és oktatásügyi területen is tevékenykedik.

Kedvenc idézetem Jet Litől:

Sosem mondogatom magamnak, hogy én vagyok a legjobb harcos a világon. Ha valaki csak azért tanul harcművészetet, hogy utcai harcokba bonyolódjon és megfélemlítsen másokat – azt az embert véleményem szerint nem lehet igazi harcművésznek nevezni.

Honlapján egyébként sok bölcs gondolatot megoszt, valamint élményeit a vusubajnok-korszakából, hogy mennyit kellett szenvednie a vusuiskolában. Érdemes elolvasni, nagyon tanulságos.

0 Tovább

Egyre többen tanulnak koreaiul

A Korea Times riportja szerint 1997 óta több mint egymillióan tették le a koreai nyelvvizsgát (TOPIK), minden évben egyre többen és többen jelentkeznek.

Amikor a TOPIK elindult 1997-ben még csak négy országban lehetett letenni és összesen csak 2692-en jelentkeztek. Mára már 62 országban lehet vizsgázni, tavaly összesen 151 166 fő tette le a nyelvviszgát, míg 2006-ban még csak alig 34 ezren. A Nemzetközi Oktatás Országos Intézete (NIIED) szerint ennek oka a koreai hullám, azaz a K-pop, a koreai sorozatok és filmek terjedése a világban, ami szorosan összekapcsolódik a koreai cégek terjeszkedésével is.

A vizsgázók 44,9%-a azért jelentkezik, mert Koreában szeretne tanulni, 16,6% a koreai kultúrát szeretné jobban megismerni a nyelv által, 13,5% pedig munkakereséshez szeretné a nyelvtudását bizonyítani.

Az USA-ban egyre több iskolában tanítanak második nyelvként koreait, és több közpiskola is hivatalosan elfogadja a TOPIK-nyelvvizsgát. 2009-ben még 59 iskolában lehetett koreait tanulni Amerikában, 2011-ben már 91-ben.

A TOPIK jelenleg nyelvtani tesztből, hallás utáni szövegértésből, fogalmazásból és szövegértésből áll, 2015-re azonban beveztik a szóbeli vizsgát is.

A TOPIK hivatalos weboldala itt található: http://www.topik.go.kr/, többnyelvű menüvel, ezen az oldalon pedig gyakorlókérdések találhatóak: http://www.topikexam.com/

Kép: budgettravel2korea.blogspot.com

0 Tovább

Ázsiai zenekörkép: 2013 3. hét

Ázsiai zenevizslatás január 14. és 20. között megjelent dalokból. Ezúttal a vietnami vizekre is kievezünk, de rögvest el is kezdünk visszafelé lapátolni turbó gyorsasággal... Hát nem leszek egyhamar VietPop-rajongó, az is biztos.

K-POP

Megint nagy a termés, és ez csak rosszabb lesz, mert ahogy belelendülünk a tavaszba, heti 50-60 dalt kell majd átbogarászni....

Kim Dzsedzsung (Kim Jaejoong) - Mine

A dalról bővebben itt olvashattok egy korábbi posztot, és bár nem K-pop, mégiscsak egy koreai idol új lemeze.

Baechigi ft. Ailee - Shower of Tears

Kellemes kis nóta, főképp Ailee szívszaggató vokáljának köszönhetően, de a rap sem rossz. A gitár nagyon bejön benne.

Mun Hidzsun (Moon Hee Jun) - I'm Not Ok

Az előző dal, a Scandal valahogy jobban bejött, a valaha a HOT együttes tagjaként induló Hidzsun ezzel a nótával átment kiöregedett Super Juniorba, a fejfájós zenealappal, a semmitmondó klippel. Tény, hogy jól táncol, de nem tudott lekötni. És az autotune, rohadt idegesítő.

Never Mind - Shooing Star

Az új CN Blue/FT island? Kudos nekik, amiért egy kevésbé népszerű műfajban próbálkoznak, olyan kis punkosak akarnak lenni (ebben a cuccban?), de az énekesüknek semmi hangja nincs. És annak a gitáros srácnak még sose mondta senki, hogy kábelen ugrálni veszélyes? :) De legalább hangszeres zenét játszanak. Ha már hangjuk nincs.

Fwaney - Monroe's Heel

Egykor Girls' Generation-gyakornok volt a hölgy, hát látszik is rajta. Se a dal, se a klip meg se közelít semmiféle Monroe-ságot, mondjuk ki nyíltan, eléggé kurvásra sikerült, főleg a motoron vonaglás bőrnaciban, ennél olcsóbb trükköt... A dal sem különösebben izgató, pláne amikor a leányzó úgy énekli a refrént, hogy "monlosz monlosz hil" (Monroe's Heel). Egy nő nem attól lesz Marilyn Monroe-s, hogy szélgép előtt vonaglik tűsarkúban. Ez is a tipikusan "ha tehetséggel nem megy, majd megy vonaglással" típusú promóció. De egyes pasiknak biztos be fog jönni.

Ok Csuhjon (Oak Joo Hyun) - Hemostasis

(kép:dramafever.com)

Ő is egy régi idolénekes, a Finkl együttes tagja volt, több éve musicalekben énekel. Ez egy szép, tipikus K-pop-ballada, de könyörgöm... ki a jó ég ad ilyen címet egy POPNÓTÁNAK? Hemostasis, mint "véralvadás, a vérzés abbamaradása". O.o Seriously.

Monday Kiz - You & I

(kép: jpopasia.com)

A vokáltrió új dala szerethető, bár nem tudom kiverni a fejemből, hogy hallottam már ezt a tütüürütüttüt valahol korábban, és szép a hangjuk, már amikor nem próbálják visszafojtani, mint az elején, mert akkor borzalmas.

VIXX - On and On

Na hát ez egy újabb WTF-videó, szinte látom, mit mondana róla Simon és Martina. Totálisan értelmetlen cselekmény (lol, cselekmény?): láncra verve jönnek elő a srácok, valami katonaruhás csajok kilövik őket az űrbe, ruhában, de az űrkapszulában már pucérok, majd amikor megérkeznek a... ö... valahova, ahol egy fához van kötözve egy lány, akkor már öltönyben vannak és utána táncolni kezdenek. Na most... um... szóval... Á mindegy. Helyes fiúk táncikálnak feszes ruciban, felesleges minden épeszű gondolat. A dal egy tipikus közepes idoldal, semmi több.

Phantom - Like Cho Yong Phil

Wow. Végre valami üdítő, valami más. A dal jó, az ének kiváló, és a klip nagyon ötletes. Szinte dokumentumfilm-jellegű, mely bepillantást enged az idolok életébe, teljesen leköti az embert. Big Like! És még nagyobb lájk, hogy eleve angolul van feliratozva. Ja, a címmel kapcsolatban: Cho Jong Phil a 80-as évek legendás énekese, kb. mint mondjuk nálunk Demjén Rózsi.

CN Blue - I'm Sorry

A CN Blue nekem különösebben sosem jött be, úgy elvoltam velük. Na eddig a dalig. Úristen, de piszkosul jó ez a dal! A videó is pöpec, még ha kissé klisés is, na és Yonghwa hangja, omo ♥♥♥ Ezt nevezik úgy, hogy eargasm, azaz fülgazmus.

B.A.P. - Rain Sound

A B.A.P. az egyik kedvenc rookie bandám volt tavaly, pont azért, mert egy keményebb irányvonalat képviselt a zenéjük, úgyhogy nekem most ez a dal eléggé lehangoló, mert olyan semmilyen. Kemény srácokból átmentek cukiskodó egytucat fiúbandába. És mikor, mikor, mikor fogják már abbahagyni a koreai kameramanusok a remegőkéz-technikát? Már szédülök tőle.

JAPÁN

C-ute - Kono Machi

Jaj. Ez egy 1991-es dal feldolgozása, és a dal maga nem is lenne rossz. Na de ez a vokál. Jaj. És ez az überolcsó videoklip hozzá. O.o Én tudom, hogy ez a J-pop műfaj, de nem, minél több ilyet hallgatok, annál inkább jaj de nem.

Every Little Thing - On and On.

A zene itt sem rossz, itt is a vokállal van a bajom. Na meg, mióta van divatban a ruha kivágásából kilógó melltartó? :o

SKE48 - Sore wo Seishun to Yobu Hi

A soktagú lánybanda kilenc tagjának búcsúdala, a lányok személyes okok miatt hagyják ott az együttest, ilyen okok miatt mint, "14 évesen lettem tag, most 17 vagyok már". LOL. A pedofil bácsiknak már túl öreg, az tuti.

Morning Musume - Help me!

Ha mára még nem volt elég a cukoröntetből, akkor íme még egy adag. Ez a héten már a második lánybanda-videó, ahol háttérbe vetített városkép előtt ugrálnak. Ez most valami trend Japánban? Nincs pénz normális forgatásra? Ráadásul tök gagyi hatású. A csúcstechnológia hazájában ennél jobb effektekre nem futja? Ennél azért még a koreaiak is jobb videoklipeket készítenek, még ha WTF is a tartalmuk, legalább vizuálisan kellemes élményt nyújtanak.

C-POP (Kína, Tajvan, Hongkong)

Karen Mok - The Face That Launched a Thousand Ships

Még mindig szeretem a hangját és ez egy jó kis dzsesszes dal.

乔任梁 Csiao Zsen-liang (Qiao Ren-liang) - Yǔ wǒ wúguān

A '87-es sanghaji születésű színész-énekes klasszikus balladája.

Csang Csie (Zhang Jie) - Jiējiǎo de zhùfú

2004-ben, egy tehetségkutató műsorban tűnt fel, 81-es születésű és két éve nősült. A dal nem rossz.

TimeZ - Wàn kē xīngxīng (Tízezer csillag)

Rajtuk vacilláltam, mert ez egy kínai-koreai vegyes banda, de mivel 4 tag kínai és kettő koreai, és ez egy kínai dal, úgy döntöttem, beteszem őket. Sztenderd koreai nyálpop kínaiasítva.

Rainie Yang - Wèi ài qǐchéng

Úgy tűnik, a balladák hete volt ez a kínai popzenében... Nem rossz, de még egy ballada... léééci valaki írjon már a kínaiaknak valami pörgős nótát végre!!

Thaiföld

Thaiföld, akárcsak Kína, úgy tűnik, a balladák őshazája, ezért erősen megszűrtem a heti felhozatalt, mert már idegbajt kaptam a rengeteg szívszaggató sírós balladától. De komolyan.

Zeal - Yood Ruk Yang Gnai

Sztenderd thai rockballada, de jó.

BANKK CA$H ft. WAY THAITANIUM - แฟนไม่มีซะที (Faen mai mee sa tee)

Éj jó má men, ár ju intu szám tháj hiphop jóó szvegga? He?

Bowling Manida - นอกสายตา (Nok saai dtaa)

Szép ballada és szép hangja van a hölgynek. De már megint ballada. Már megint.

Vietnam

Még több ballada.... (facepalm)

Mi Tran - Uh thi

Đinh Quang Chính - Ba Chìm Bảy Nổi

Van rosszabb a balladánál. Igeeeen,  a tradícionális zenével kevert ballada! Amúgy nem lenne ez rossz, csak ez már a 100., amit ma hallok, így már nem olyan bulis a dolog...

Lê Minh Trung ft various artists - Liên Khúc Chào Năm Mới

Jé, nem ballada (az elején)! De hogy WTF, azt nem tudom. Olyan össznépi vietnami cukorfalat, kavaii deszu ne? Hogy stílusosan japán legyek.

N.One - Xuân Vui

Nem ballada! De ettől még nem sokkal jobb. A helyi Muzsika TV-ben tudom őket elképzelni.

Heti kedvenc: CN Blue - I'm Sorry (magasan a mezőny felett)

0 Tovább

Xiaolongimnida

blogavatar

A blog kínai, koreai és általában véve ázsiai témákkal foglalkozik. A Xiaolong kínaiul kis sárkányt jelent, az -imnida végződés pedig koreaiul annyit tesz: "vagyok".

Utolsó kommentek